„Dělejte s tím už něco.“ Pekarová mluvila o Krymu. A zavládlo zděšení

26.10.2022 13:54 | Komentář

Kdo řídí českou zahraniční politiku? Vláda nebo Markéta Pekarová Adamová? Profesionální diplomaté se začínají podivovat nad aktivitou předsedkyně Poslanecké sněmovny, která podle některých zdrojů svým aktivismem a ideologickým přístupem ohrožuje zájmy České republiky. Následkem amatérské diplomacie prý může být spáleniště, které budou profesionální diplomaté dávat do pořádku celé roky. „Diplomacie není hračka, kterou dáte dítěti, abyste od něj měli pokoj,“ řekl nám významný zaměstnanec Černínského paláce. Diplomaty dle našich zjištění znepokojilo prohlášení, že válka skončí na Krymu.

„Dělejte s tím už něco.“ Pekarová mluvila o Krymu. A zavládlo zděšení
Foto: Poslanecká sněmovna
Popisek: Markéta Pekarová Adamová v Moldavsku

Severní Makedonie, Moldavsko, zasedání Mezinárodní krymské platformy v chorvatském Záhřebu. Namátkou tři poslední destinace, kam v rámci zahraničních cest zavítala Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny. Na jejích cestách mnohdy padala silná vyjádření. Naši redakci zajímalo, do jaké míry se taková aktivita shoduje se zásadami diplomacie a zahraniční politikou státu. 

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Faktem sice je, že vláda Petra Fialy zaujala zvláště v konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem jednoznačné stanovisko a politici často na adresu Moskvy nešetří silnějšími výrazy, ale jinou váhu má vyjádření poslance vládního tábora v Praze a jinou váhu zase projev předsedkyně Sněmovny při zahraniční cestě.

Naše zdroje v Černínském paláci to vysvětlují různě. Spíše se ovšem kloní ke kritice ve smyslu, že v diplomacii je třeba vážit každé slůvko a volit spíše zdrženlivost.

„Aktivismus do diplomacie nepatří, dokonce bych řekl, že je jejím opakem. Brutální výroky vůči jiným státům a zahraničním představitelům mohou patřit do arzenálu politických činovníků, řadových politiků, ale pro diplomaty a vysoké ústavní činitele mají být za červenou linií. Toho se paní předsedkyně od začátku nedrží. Některým představitelům vlády to možná konvenuje, protože mají stejný názor, jenže tohle není diplomacie a naše zahraniční politika musí zajistit obranu národních zájmů i poté, co tito politici skončí. Spálená země je možná hezký nadpis knihy, ale pro nás profesionály, kteří nepodléhají aktuálním politickým náladám, je to noční můra. Aby byla předsedkyně PS na poli zahraniční politiky vidět víc než ministr zahraničí, je víc než podivné,“ popisuje významný představitel Ministerstva zahraničních věcí.

Jeden z českých velvyslanců v zahraničí nám v souvislostí s činností Markéty Pekarové Adamové vyjevil své mínění. „Paní Pekarová zahraniční politice žalostně nerozumí, což by do budoucna mohlo napáchat obrovské škody, které bude celá diplomacie napravovat léta. U všech dosavadních předsedů Poslanecké sněmovny bylo dobrým zvykem, že se při svých zahraničně-politických aktivitách přísně drží linie a našlapují s opatrností. Nepamatuji, že by někdo z nich v minulosti urazil jakýkoli stát nebo jeho představitele a teď nemluvím o Rusku, ale partnerech v rámci EU, například Maďarsku,“ konstatuje ambasador.

„Celé by se to dalo shrnout do následujícího příměru: Představte si náš stát jako autobus a občany jako cestující na dlouhé jízdě skrze celý svět. Normální je, aby takový autobus, který projíždí blízkými i vzdálenými a nebezpečnými cestami, řídil zkušený řidič, profesionál, který už má něco za sebou. Místo toho si ale na místo řidiče stále častěji sedá mladá dívenka, bez řidičáku a jakýchkoli zkušeností s touto náročnou prací. Byl byste v klidu? Přežili by cestující? Čím dál víc to totiž vypadá, že paní předsedkyně Sněmovny se staví do role takové dívenky snažící se řídit ten autobus. Pokud někdo nepřijde a nešlápne na brzdu, pak už jen: Držte si klobouky, jedeme z kopce. Můžete si myslet, že přeháním, ale nijak daleko od pravdy to není. Diplomacie prostě není hračka a svět není dětské pískoviště, kam pustíte nezralé jedince vyblbnout, abyste od nich měli pokoj,“ uvedl kategoricky náš zdroj pracující jako šéf jednoho z českých zastupitelských úřadů.

O čem například v nedávné době v zahraničí Markéta Pekarová Adamová mluvila? Vyslovila se pro nutnost konečného vítězství nad Putinem, jehož prý může zastavit jen naprostá porážka. Válka podle ní musí skončit osvobozením Krymu od ruských okupantů. Mnozí experti však dlouho varují, že pokud by Západ ruského prezidenta skutečně zatlačil na kouta, může se přestat kontrolovat a přijde katastrofa.

„Pachatelé musí být postaveni před soud. Potřebujeme tedy ad hoc mezinárodní tribunál pro zločin agrese vůči Ukrajině. Putin a všichni ruští civilisté, kteří se těchto zločinů dopouštějí, vojenští představitelé a jejich prostředníci odpovědní za přípravu, zahájení a vedení války na Ukrajině musejí být stíháni. Je to principiální záležitost. Pokud se nám tohoto cíle nepodaří dosáhnout, bude to těžká rána pro mezinárodní řád postavený na hodnotách.Když vás tu všechny vidím, jsem naplněna optimismem ohledně našeho odhodlání a konečného vítězství. A velmi se těším na práci, která bude následovat po tomto setkání. Na Krymu válka začala a na Krymu také skončí! Krym je Ukrajina! Sláva Ukrajině!“ Zvolala předsedkyně české Sněmovny v Záhřebu na zasedání Mezinárodní krymské platformy.

Připomeňme také dřívější výroky předsedkyně Poslanecké sněmovny před parlamentními volbami v Maďarsku na počátku letošního roku. Pekarová tehdy prohlásila, že pevně věří, že Maďaři Orbána vyženou z vlády. Maďarského premiéra nepřímo označila za nedemokratického vládce, přestože jeho strana Fidész opakovaně legitimně vítězí ve svobodných volbách a stabilně si drží nevídaně silnou podporu tamních občanů. 

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …