„Dezinformátoři“ vybrali tisíce Kč. Žalují ti, co vzali od státu 200 tisíc

17.10.2023 4:44

Jsou dezinformace výnosný obchod? Tvrdí to nezisková organizace, která nese název Prague Security Studies Institute (PSSI), tedy česky Pražský institut bezpečnostních studií. Před několika málo týdny zveřejnila svou zprávu, která má mapovat obchodní modely české dezinformační scény. Analýza na prvních místech propírá weby s příjmy v jednotkách tisíc korun, zatímco organizace PSSI jen letos získala z kapes českých občanů skoro 200 tisíc.

„Dezinformátoři“ vybrali tisíce Kč. Žalují ti, co vzali od státu 200 tisíc
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Dezinformace jako obchod. Obchodní model české dezinformační scény“. Tak zní celý název analýzy organizace PSSI, která je v rejstříku zapsaná jako spolek, tedy organizace, na jejíž vznik stačí podpis tří občanů. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31658 lidí

Kdo by očekával, že v analýze spatří šokující informace o tom, jak údajní dezinformátoři pobírají statisíce, či dokonce miliony korun za obsah, který pouštějí do éteru, bude hodně zklamán. 

Dokument, pod kterým jsou podepsány dvě autorky z PSSI Natália Tkáčová a Kristína Šefčíková, si vzal v první řadě na paškál několik málo serverů s transparentními účty, jejichž výše získaných finančních příspěvků se pohybuje v jednotkách či maximálně několika málo desítkách tisíc korun. 

Nejvíce se podle autorek na údajném šíření dezinformací „obohatil“ provozovatel webových stránek Incorrect.cz František Kubásek, a to částkou 55 783 Kč. Následuje portál Zdravé fórum se sumou 14 tisíc korun, web Suenee se ziskem 13 tisíc nebo portál E-Republika se sumou 5610 Kč. 

Lidé ze zapsaného spolku PSSI dokonce označují za dezinformační i známý podcastový projekt Radio Universum, kde novinářka Martina Kociánová vede rozhovory s různými osobnostmi. 

V údajné „antidezinformační analýze“ se píše, že některé projekty uvádějí své příjmy „i bez transparentního účtu, aby podpořily obraz otevřenosti a důvěryhodnosti, ale přesnost a úplnost takových informací je obtížné ověřit“. Doplňují, že Radio Universum mělo do července 2023 příjem 97 tisíc Kč. Což je ovšem částka za několik měsíců. 

Spolek, který se označuje jako institut studující bezpečnost v naší zemi, v další části svého pravidelného reportu rozebírá i další alternativní webové projekty a jejich příjmy. Nabízí se otázka, kolik stála výroba této analýzy dvou autorek. Zatímco totiž jimi rozebírané projekty vybírají na svůj provoz veskrze skromné příspěvky od jednotlivých čtenářů a obecně řečeno od soukromých dárců, v případě PSSI je situace naprosto odlišná.

Jak vyplývá z dostupných informací, Pražský institut bezpečnostních studií (PSSI) totiž funguje hlavně díky financím pocházejícím z veřejných zdrojů. Jedná se jak o peníze z kapes českých daňových poplatníků, tak i cizích států. 

Výše citovaný report popisující údajný obchodní model „dezinformačních webů“ vznikl za podpory následujících organizací: Visegrad Insight, Res Publica Foundation, Česko-polského fóra a v neposlední řadě z rozpočtu českého Ministerstva zahraničních věcí vedeného pirátským politikem Janem Lipavským. 

Pokud jde o finance z našeho Ministerstva zahraničních věcí, což čtenáře nejspíš zajímá nejvíce, PSSI jen pro letošní rok získal z peněženek českých občanů bezmála 200 000 Kč. Šlo o peníze určené na dva projekty tohoto spolku, což na základě dotazu naší redakce nepřímo sdělil provozní ředitel PSSI Boris Kaliský. „Oba dva příspěvky, které jsme získali z rozpočtu České republiky, najdete na stránce Ministerstva zahraničních věcí,“ uvedl s přidáním odkazu na tabulku schválené dotace. 

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí

První projekt, na který PSSI získal na rok 2023 prostředky od českého státu, se jmenuje „NATO Summer School“ a Lipavského resort zahraničí mu nadělil 150 tisíc korun. Druhý z nich má název „Robinson-Martin Security Scholars Academy“ a výše získané dotace činí 40 tisíc Kč. 

Není bez zajímavosti, že na rozdíl od většiny ostatních neziskových organizací neuvádí PSSI ve své výroční zprávě za rok 2022 finanční částky, příjmy ani výdaje. 

Můžeme se pouze dozvědět, že kromě českého státu podpořily svými penězi PSSI tyto organizace (či jejich prostřednictvím státy): Velvyslanectví USA, Velvyslanectví Japonska v České republice, Britské velvyslanectví v Praze, NATO nebo Open Information Partnership (financováno britskou vládou, pozn. red.). 

Nechybí ani známá a v řadě zemí světa obávaná americká vládní organizace National Endowment for Democracy, kterou přímo financuje Kongres USA s cílem „podporovat demokracii ve světě“. Mnozí bezpečnostní experti tuto „neziskovku“ léta označují jako prostředek k podpoře prosazování určitých idejí, nebo dokonce změny režimů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

???????????????, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusexxxxaver , 17.10.2023 9:38:47
V USA platí už od roku 1937 zákon o cizích agentech a každá "neziskovka" musí veřejně doložit od koho dostává peníze na činnost, zvláště, když jsou to cizí státy. V okamžiku, když se stejný zákon snažili prosadit před několika lety v Rusku, všichni z USA a místní zrádci jako jeden muž, začali řvát, že je to nedemokratické, fašistické a že se to nesmí udělat. Co víc potřebujete vědět, abyste pochopili o co jde? Mám to tady pitvat, nebo je to všem jasné?

|  9 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…