„Důchodce-čekatel“ dva roky čeká. Tento dopis od státu ovšem nečekal

21.06.2023 13:23

„Důchodce-čekatel“. I tak by se mohl pojmenovat pan Prokop, který dva roky čekal na vyřízení invalidního důchodu. Jak ParlamentníListy.cz před časem napsaly, trpí posledním stadiem rakoviny a už podezíral stát, že jeho příslušné orgány čekají, až umře. Nyní se však pan Prokop, jehož příběh mezi čtenáři vzbudil pozornost, redakci ozval znova. S dobrou zprávou: Přišel mu dopis, který asi už nečekal. Důchod mu bude vyplacen dva roky zpětně.

„Důchodce-čekatel“ dva roky čeká. Tento dopis od státu ovšem nečekal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protivládní demonstrace Česko proti bídě. Na Václavské náměstí přišly desetitisíce lidí

ParlamentníListy.cz průběžně informují o problémech a nespravedlnostech systému, kterých si redakce všimne buď sama, nebo na ně upozorní čtenáři. Někdy jsou to opravdu silné příběhy, a ne vždy mají šťastný konec. Tentokrát se však něco povedlo – zřejmě především díky medializaci se jeden senior dočkal peněz, které mu právem náleží…

Čekají, až umřu

Nedávno ParlamentníListy.cz přinesly příběh pana Josefa Prokopa, který bojuje s rakovinou v posledním stadiu, a přitom už dva roky čeká na výplatu invalidního důchodu. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) si ho přehazovala jako horký brambor a nešťastný muž byl odkázán jen na skromný státní příspěvek ve výši šesti tisíc korun.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

Celá situace na pana Prokopa dělala dojem záměru vyhnout se výplatě peněz: „Mám rakovinu v posledním stadiu. ČSSZ to z mnou poskytnuté dokumentace samozřejmě ví. Vůbec bych se proto nedivil, kdyby zdržování prováděli cíleně. Čekají, až umřu, aby mi nemuseli nic platit,“ uvedl muž rozhořčeně v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz na konci května (konkrétně 29. 5. 2023).

Tenkrát také přiznal, že ač bojuje s těžkou nemocí, arogantní přístup úřadů ho paradoxně „nakopává“: „Boj s nimi mě drží při životě. Dal jsem si jako osobní úkol neustále se připomínat a upozorňovat na chyby v tomto systému. A myslím, že právě teď nastal dobrý čas to medializovat. Čekal jsem, kdy to dojde do bodu, že to lidi začne opravdu zajímat. Jindy by to třeba zapadlo.“

ParlamentníListy.cz samozřejmě kontaktovaly Českou správu sociálního zabezpečení. Konkrétně tiskovou mluvčí Jitku Drmolovou, které redakce do e-mailu uvedla všechna fakta ohledně případu pana Prokopa a připojila několik otázek. Zajímalo nás, jak ČSSZ vysvětlí, že žadatel čeká dva roky na invalidní důchod, zdali jim to přijde v pořádku, jaký dojem to vytváří vůči občanům a kdo nese za celou situaci zodpovědnost.

Do data vydání článku, ale ani dosud, tedy téměř měsíc poté, jsme od ČSSZ nedostali žádnou odpověď.

Jeden se dočkal, druhý stále čeká

Pro pana Prokopa ParlamentníListy.cz udělaly maximum možného, a tak mu nezbývalo než čekat. Vzhledem k tomu, že čekal už dva roky, nedělal si zřejmě iluze o tom, že by se s jeho situací měly dít rychlé změny.

Dnes ráno ale od pana Josefa Prokopa dostala redakce skvělou zprávu: „Ledy se pohnuly a na poště by mne měl čekat doplatek invalidního důchodu za dva roky zpětně. Evidentně to souvisí s vaším článkem, neb 6. 6. bylo vydáno rozhodnutí a 12. 6. byla odeslána platba. Vypadá to, že PL čtou i na ‚důchoďáku‘. Příběh byl sepsán pravdivě, jméno bylo také pravé, a je nepravděpodobné, že by to ČSSZ uzavřela sama z ničeho nic. A to hlavní, z ČSSZ mi 6. 6. volala jedna paní a neměla skryté číslo. To se mi za ty dva roky stalo poprvé! Závěrem ještě jednou moc děkuji! Prokop.“

Takový výsledek naši redakci samozřejmě velmi potěšil. Je vidět, že medializace má smysl a lidem skutečně může pomoct obhájit jejich práva.

Příběh pana Josefa Prokopa má šťastný konec, stále však jsou v republice tisíce lidí, kteří na své důchody čekají měsíce, a možná i roky…

Redakce proto po čase kontaktovala rodinu pana Jaroslava Beličky, o kterém jsme v květnu také psali. Ten zase čekal více než půl roku na výplatu výchovného. Tam však k žádnému posunu dosud nedošlo: „Ve schránce jsme nic neměli,“ uvedl na dotaz syn pana Beličky. „Pojedu domů až v pátek, takže dřív se tam nepodívám. Ale před víkendem nic,“ dodal s tím, že celá věc mu také přijde záměrná: „Čím dál víc máme s tátou pocit, že úředníci dostali rozkaz nechat to vyhnít. S rozpočtem je vláda v pr…i, a tak se možná čeká i na nějakou retroaktivní sviňárnu, díky které to výchovné nakonec celé zruší,“ nedělá si iluze Lukáš Belička.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Andrea Novotná

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nepamatuji se, že by se rodiče, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJeromka , 21.06.2023 13:59:33
nebo starší příbuzní, museli obávat, že nedostanou důchod na který mají nárok. Jak to ti nenávidění komunisti dělali... Ale maminka v 89 říkala, ať si dáme pozor, že nás ten kapitalismus zničí. A to jsme nikdo u komančů nebyli.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…