„Fik ho tam.“ Dienstbier, kmotr ODS a nejvyšší státní zástupce. Hodně vysoká hra. Informace, které mnohé změní

17.05.2021 4:44 | Kauza

Psal se duben roku 2011, kdy tehdejší stínový ministr spravedlnosti za ČSSD Jiří Dienstbier konfrontoval exministra spravedlnosti Pospíšila s velmi citlivými informacemi. Pospíšil měl vysvětlit, proč se jeho schůzky s Pavlem Zemanem účastnil i člen výkonné rady ODS Roman Jurečko, který je veřejně pokládán za jednoho z kmotrů ODS v Plzeňském kraji.

„Fik ho tam.“ Dienstbier, kmotr ODS a nejvyšší státní zástupce. Hodně vysoká hra. Informace, které mnohé změní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Anketa

Byl prezident Zeman k moderátorce Primy Tománkové hrubý?

7%
90%
hlasovalo: 21732 lidí
Psal se leden roku 2021, kdy na veřejnost pronikly informace o tom, že bezchybnou pověst nejvyššího státního zástupce Zemana možná zhatí jeho schůzky se soudcem. V tom týdnu totiž vyšlo najevo podezření, že se mohl nepřiměřeně angažovat ve prospěch svého známého, a to navíc v případu, jehož součást sám dostal na stůl. 

Oba zmíněné případy vedly k nepříjemnému narušení takzvané integrity, kterou by si měl nejvyšší státní zástupce zachovávat. Jak navíc před několika dny upozornil server Česká justice, „Ministerstvo spravedlnosti stále neuzavřelo šetření ohledně možného kárného provinění, kterého se mohl dopustit Pavel Zeman, když lobboval ve prospěch svého známého, podnikatele Petra Hebersbegera“.

ParlamentníListy.cz měly možnost hovořit se členem ústavně-právního výboru Sněmovny, který nám přiblížil, co se to v oblasti prokuratury aktuálně děje. Několik médií totiž přineslo informace už před jeho rezignací, že by měl Pavel Zeman, od 1. ledna 2011 nejvyšší státní zástupce, ve své funkci skončit.

 
 
„Divím se, že se to už nestalo. Nedivím se spekulacím novinářů, jelikož už mnoho lidí vnímá, že se dělo něco, co by se v této oblasti dít nemělo,“ uvedl tento náš zdroj. Jmenován být nechtěl. „Nebudu se zapojovat do jakýchkoli spekulací, ale pravdou zůstává, že Zemanova pověst byla poškozena, což je pro soustavu státního zastupitelství špatně. Osobně bych se klonil k jeho odvolání, mělo to být už dávno,“ uvedl tento náš zdroj.
 
Zeman se stal nejvyšším státním zástupcem před deseti lety. Po Renatě Vesecké jej do úřadu navrhoval Jiří Pospíšil. Oba jsou z Plzně. 
 
 

Anketa

Rusko vyhostilo 20 lidí z naší ambasády v Moskvě. Má ČR vyhostit další ruské diplomaty?

12%
88%
hlasovalo: 17624 lidí
Za tu dobu podle výše zmíněného materiálu České justice prošla soustava státního zastupitelství radikální personální obměnou, především na vedoucích pozicích. „Vedoucí státní zástupci zásadním způsobem ovlivňují trestní politiku svých podřízených státních zástupců, kteří mají dbát jejich pokynů a pouze v případě jejich nezákonnosti mohou odepřít poslušnost. Výběr nejen vedoucích státních zástupců je přitom věcí úzkého okruhu osob, neprobíhá žádné výběrové řízení, a celkově tak lze personální politiku celé soustavy hodnotit jako klasický příklad kabinetní justice,“ podotýká server. 
 
ParlamentníListy.cz měly možnost hovořit ještě s jedním mužem. Jde o senátora, který zastává pozici ve výboru týkajícím se práva. „Nechci specifikovat, o jaký výbor jde. Ale otazníky kolem Pavla Zemana tu jsou a budou. Byly tu v případě dozoru kauzy Opencard, zrušení stíhání exposlanců ODS Fuksy, Šnajdra, Tluchoře, nejnověji šlo o Zemanova přítele Petra Habersbergera ve sporu o pozemky, které získala v restituci šlechtická rodina Czerninů. Je čas na změnu, fik tam někoho nového s čistým štítem,“ uvedl zástupce horní komory Parlamentu. 
 
Podle jeho názoru se o Zemanově odvolání spekulovalo již delší dobu. „Vítám tuto změnu,“ dodal poté, co Zeman v polovině května oznámil svůj dobrovolný ochod z postu.
 
Pavel Zeman byl v médiích poslední dny hojně skloňován zejména kvůli výbuchu ve Vrběticích. Nejvyšší státní zástupce po jednom z jednání vlády novinářům řekl, že vyšetřovatelé pracují s verzí, že cílem útoku ve Vrběticích byl materiál určený k převozu do Bulharska.
 
Ohledně spekulací ke svému odvolání se tehdy nevyjádřil ani on, ani ministryně spravedlnosti Marie Benešová.
 

Anketa

Na čí straně stojíte v izraelsko-palestinském konfliktu?

hlasovalo: 15968 lidí
Doplňme, že Zeman jako státní zástupce působil nejdříve na okresním i krajském státním zastupitelství v Plzni, potom nastoupil na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. V roce 2004 se stal zástupcem České republiky u Eurojustu, zároveň působil jako státní zástupce na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství.
 
Pražská státní zástupkyně Bradáčová ovšem svému odcházejícímu nadřízenému Zemanovi, který se rozhodl rezignovat na svou funkci, vyčinila. Vzkázala mu přes média, že neměl ustupovat tlaku ministryně spravedlnosti za ANO Marie Benešové. „Rezignaci beru na vědomí, avšak považuji za nutné dodat, že tlaku se nemá ustupovat. Děkuji panu nejvyššímu státnímu zástupci, že se výrazně zasloužil o emancipovanou a profesionální veřejnou žalobu v této zemi,“ uvedla Bradáčová.  
 
Pro ParlamentníListy.cz se ke vztahu Zemana s Bradáčovou vyjádřil ústavní právník Zdeněk Koudelka:
 
„Marie Benešová ukončila mocenské snahy Pavla Zemana a pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Zná fungování státního zastupitelství zevnitř a nenechala se Pavlem Zemanem a Lenkou Bradáčovou zmást.“

Pavel Zeman, mediálně spíše bez kaňky, však v minulosti čelil několika vážným spekulacím. Jedna z nich, která se týkala Národního bezpečnostního úřadu a posléze i BIS, bude předmětem našeho dalšího materiálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …