„Hřebíky do rakve.“ ODS řeší, kdo to podělal s DPH. Zlé věci

12.04.2023 9:04 | Reportáž

Kdo vynesl pracovní návrhy na úpravy DPH? Kdo to straně „podělal“? To řeší v ODS. ParlamentníListy.cz zaznamenaly, jak hlasy, které ukazují na koaliční partnery, tak odhady, že věc vzešla přímo ze strany. „V ODS je mnoho lidí, kteří mají zájem na tom, aby své vlastní vládě škodili,“ vyslechli jsme doslova. Uvalení 21% DPH na vodné a stočné, léky či pivo ale mnozí vnímají vážně. „Kdybychom byli připraveni na úspory a škrty, tak jsme se teď nemuseli doslova ztrapňovat, tahat jednoho zdechlého daňově-zvyšovacího králíka ze socialistického klobouku za druhým, a přiznejme si to, zatloukat hřebíky do politické rakve,“ sdělil ParlamentnímListům.cz politik ODS.

„Hřebíky do rakve.“ ODS řeší, kdo to podělal s DPH. Zlé věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala a Zbyněk Stanjura

Nápad ministra financí Zdeňka Stanjury zvýšit sazbu DPH například u vodného a stočného, točeného piva nebo léků, a oproti tomu snížit sazbu u loterií, se nesetkal s pochopením veřejnosti, ale ani mnohých spolustraníků.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí

Členové ODS, se kterými měly ParlamentníListy.cz možnost mluvit, sice uznávají, že změny v DPH jsou třeba, návrh jejich ministra jim však nepřijde rozumný.

„Jsem pro to, aby se sazby zjednodušily, tzn. místo tří mít dvě, jak to navrhuje Stanjura, k tomu nemám nic proti. Osobně jsem zastáncem ještě štíhlejšího opatření, tj. jednotného DPH, neboť podle mě se tak omezí prostor pro různé daňové čachry, ale i ty dvě sazby jsou posunem k lepšímu. Jenže ta druhá část návrhu všechno dobré zabíjí,“ řekl nám Jakub V., člen pražské ODS.

Zdroj přímo z prostředí vládní koalice pak redakci ubezpečil, že informace ohledně DPH, které kolují v médiích, rozhodně nejsou stoprocentní: „Jsou to úryvky, návrhy, které by ještě měly být řádně prodiskutovány. Pokud je mi známo, konkrétně tento případ se zvýšením DPH byl probírán jen v nejužším vládním kruhu.“

Jak se tedy informace dostaly ven? Náš zdroj je přesvědčen, že stopy vedou přímo k ODS. „V ODS je mnoho lidí, kteří mají zájem na tom, aby své vlastní vládě škodili,“ řekl nám doslova. Nechtěl ale nikoho jmenovat, protože, jak řekl „nemám důkaz, a i kdybych měl, rozhodně bych to neříkal do médií“. Vnitrostranické půtky by prý měly probíhat mimo oči veřejnosti…

Pokračování Babiš-Schillerismu

I na interním občanskodemokratickém fóru na sociálních sítích se o uniklých návrzích hojně diskutovalo. Zatímco někteří se snažili ministra Stanjuru bránit, jeden z řadových, ale aktivních členů ODS napsal na toto téma poměrně obsáhlý příspěvek.

„Zvednout daně je organizačně tak snadné, ale je to vždy úplně špatně a nepopulární, a to i tehdy, když zvyšuje daně levice. Což však teprve, když zvyšuje daně pravice, jejíž předseda dnes porušuje všechny sliby, které lidem dal,“ obul se na úvod zostra do Petra Fialy.

„Zvyšování daní nám nejde, nebyli jsme na to připraveni věcně ani komunikačně. Na to se totiž ani nedá připravit. Přesto se zvyšováním daní vláda i dnes zabývá mnohem více než úsporami. Přitom na úspory a škrty se dá připravit, a to zejména, když jsme 8 let v opozici.

Kdybychom byli připraveni na úspory a škrty, tak jsme se teď nemuseli doslova ztrapňovat, tahat jednoho zdechlého daňově-zvyšovacího králíka ze socialistického klobouku za druhým, a přiznejme si to, zatloukat hřebíky do politické rakve,“ přiznal chybné kroky vládnoucí koalice politik za ODS. „Kdybychom měli 8 let poctivý tým – trvalý a neustále se připravující stínový kabinet, tak bychom dnes nemuseli řešit bolestivé zvyšování daní, ale mohli jsme vytahovat jedno úsporné opatření za druhým.“

Ve svém příspěvku se politik dotkl i lidovců, které považuje za nejslabší články pětikoalice. „Nekula, Hladík, a zejména Jurečka – ten je prostě potvrzením správnosti tvrzení všech z nás, kteří byli proti vzniku koalice SPOLU s upřednostňovali jasnou ekonomicky liberální vizi s menším přerozdělováním, které s lidovci možné není. Koneckonců, Jurečka byl Babišův dotace přihrávající asistent na Ministerstvu zemědělství.“

Na závěr pak člen občanských demokratů napsal, že se za vládu stydí a nazval vládní kroky „pokračováním Babiš-Schillerismu“.

Andrej už nemusí dělat kampaň…

Oproti tomu Matyáš Charvát, starosta obce Mokrá-Horákov v jihomoravském kraji, zaujal méně ostrý, ale přesto kritický postoj: „Je dobré vážit slova, když je člověk v opozici. Až na něj totiž přijde řada ve vládě s veškerou odpovědností, bude se svými výroky konfrontován. Že budeme mít horší výchozí pozici, to jsme dobře věděli už před volbami. Pokud jsme slíbili reformy a lepší hospodaření, pojďme do toho tvrdě, i když kvůli tomu dočasně populární nebudeme a příští volby nejspíš nevyhrajeme,“ napsal na občanskokodemokratickém fóru.

Jakub Ozaňák z Mostu, který působí i jako člen regionální rady, se pak přiznal, že ODS pro něj v současné podobě představuje velké zklamání: „Členem ODS jsem od osmnácti let. Vždy jsem ODS volil, byl jsem strašně rád, že ODS sestavovala vládu, jsem pyšný na zahraniční úspěchy vládní politiky. Chápu, že jsme v době, kdy je nutné dělat ekonomické reformy, protože v době ekonomického růstu bývalá vláda jen rozhazovala. Ale absolutně nechápu, že se tak minimálně škrtá a daně zvyšují.

Pokud to takhle půjde dál, střední třída a živnostníci se už k ODS v dalších volbách nevrátí. Ke SPOLU už vůbec ne. Vadí mi, že se vůbec neřízne do štědrého sociálního systému, že se neškrtá v byrokratickém aparátu… No, pomalu ale jistě nevím, koho v příštích volbách volit. Pokud to takhle půjde dál, Andrej už nikdy nemusí dělat žádnou kampaň.“

Kmotři a jánabráchismus 

Zdroj z blízkosti vládní koalice nám ještě závěrem řekl, že bude apelovat na vládní politiky, aby lépe zabezpečovali své dokumenty a informace sdíleli jen s lidmi, za které se mohou zaručit. „Problémem toho, když dostanete fuknci, je fakt, že se na vás nalepí nejrůznější lidé, kteří nemusejí mít dobré úmysly. Z minulosti pamatuji případy, kdy takoví filutové dokázali rozhádat celou vládu. Speciálně vláda Petra Nečase a Bohuslava Sobotky tím hodně trpěla.“ 

Petr Fiala prý není tak slabý, jako Nečas nebo Sobotka, ale stará se spíš o image vlády navenek, než o vnitrostátní politiku. „Může se pak stát, a já myslím, že se to pomalu už reálně odehrává, že vedoucí roli zase převeznou různí šíbři a kmotři. V ODS stále panuje silný jánabráchismus a některé staré křivdy také nezůstaly zapomenuty. Pokud tady unikají informace, je důležité se především ptát, komu to nejvíc prospěje?“ uzavřel řečnickou otázkou komentář pro ParlamentníListy.cz zdroj z okolí vládní pětikoalice. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Andrea Novotná

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za ten únik může, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 12.04.2023 10:00:07
jednoznačně Babiš!! Proč řešíte jak to uniklo, stejně nic nevyřešíte. Proč nám neřeknete, z jak velké části to je pravda a co se ještě musí zpracovat. Nebo jste to vypustili na otestování veřejnosti?? Všem členů ODS bych chtěl říci, že jediní kdo škodí vaší straně jsou členové ODS sedící ve vládě a jejich poskoci. Fiala je nejhorší premiér jakého jsme kdy měli! Odpovídá tomu i výsledek průzkumů. Pokud by byl silný, jak nám tvrdí část těch členů v článku, tak ve vládě by už nebyla Černochová, nebyl by Síkela, Stanjura, Rakušan, Jurečka i Lipavský. Minimálně tito naší zemi škodí. Už by jste si v té ODSce měli přestat lhát a přiznat si, že vláda ODS je opět pohromou pro tuto republiku, stejně jako v minulosti.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…