Kurva, vždyť ty zákony jsou zkurvené! zastal se Zemana režisér Zdeněk Troška. Své říká i Marta Kubišová a Táňa Fischerová

03.11.2014 16:44

Zatímco někdejší prezidentská kandidátka a bývalá poslankyně Táňa Fischerová tvrdě odsuzuje slova prezidenta Miloše Zemana, která použil v pořadu Hovory z Lán, a hovoří kvůli tomu o úpadku mysli a ducha, režisér Zdeněk Troška zmiňuje, že veškeré debaty o tom, co řekl Zeman v neděli, jsou k smíchu. „Nejvíc křičí ti, kteří mluví často ještě sprostěji,“ směje se soudům nad Zemanem Troška. A zpěvačka Marta Kubišová? Ta dává za pravdu Miroslavu Kalouskovi, jenž tvrdí, že Zeman dělá z Lán a Pražského hradu čtvrtou cenovou skupinu.

 Kurva, vždyť ty zákony jsou zkurvené! zastal se Zemana režisér Zdeněk Troška. Své říká i Marta Kubišová a Táňa Fischerová
Foto: Produkce filmu Babovřesky
Popisek: Režisér Zdeněk Troška

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

Pro rozhlasový pořad Hovory z Lán zvolil tuto neděli prezident Miloš Zeman slovník, kde nechyběla sprostá slova. Zeman třeba v tomto pořadu mluvil o počínání vlády, která prosadila jinou podobu služebního zákona, než si přál, a označil to jako „zkurvení” paragrafů.

„Vláda podle mého názoru dosud ve svém konání učinila jednu základní chybu, když podlehla panu Miroslavu Kalouskovi a zkurvila služební zákon,“ řekl Zeman. Vulgarismy použil také na adresu ruské dívčí punkové skupiny Pussy Riot při překladu jejich názvu do češtiny, kdy hovořil o „kundě” a „kurvách”.

ZDE najdete vše k výživnému a aktuálnímu tématu Zemanových vulgárních výroků

Použité výrazivo v tom samém pořadu pak Zeman odůvodnil tím, že se chce přiblížit mluvě pražské kavárny, a odkázal se přitom na svého politického oponenta - předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. „Já jsem inspirován panem Schwarzenbergem, který v každé druhé větě říká ‚hovno‘. No, a vzhledem k tomu, že pražská kavárna má ráda pana Schwarzenberga, tak jsem se chtěl vlísat do přízně pražské kavárny,” vysvětloval Zeman v neděli šokovanému moderátorovi Janu Pokornému.

Prezidentovu mluvu již během neděle zkritizovali někteří čeští politici napříč politickým spektrem, pozadu nezůstali ani občané: Někteří z nich na sociálních sítích svolávají proti Zemanovi dokonce i protestní demonstrace. Do hodnocení Zemanova slovníku se v pondělí pustili také režisér Zdeněk Troška, zpěvačka Marta Kubišová a herečka a politička Táňa Fischerová.

„Je to celé k smíchu. Samozřejmě ale tady platí bezezbytku, že když chcete psa bít, hůl si vždycky najdete,“ poznamenal k soudům nad Zemanem nejprve Troška.

Mohl mluvit jen o přirození

Podle něj je celá věc prostá. „Nejvíc totiž teď křičí ti, kteří mluví často ještě sprostěji, což také znamená, že zloděj křičí: Chyťte zloděje! Samozřejmě, že spousta lidí neví, co znamená název skupiny Pussy Riot, tedy těch ruských dívenek. Tady ale musím kriticky podotknout, že Zeman mohl s klidem říci, že to je vulgární výraz pro dámské přirození. Nebo také mohl říci, že to jsou povětrné ženy, kterých máme jen v hlavním městě přes dva tisíce,“ pousmál se Troška nad Zemanovým výrazivem.

V této věci je prý dokonce zajedno s těmi kritiky, kteří tvrdí, že Miloš Zeman chce sprostými slovy odvést pozornost od věcí, které se děly v posledních dnech.

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

„Asi tomu tak bude. Na druhou stranu si myslím, že jeho nepřátelé se snaží z toho všeho udělat aféru, snaží se to rozdmýchávat, čímž i oni odvádí pozornost od daleko důležitějších věcí, které tady jsou. Mají se věnovat vládnutí a tomu, aby to tady fungovalo, a ne ztrácet čas nad tím, zda je slovo ´kurva´ makové, nebo jiné. Mne to přijde hloupé, že se to takto mediálně rozebírá, i když je jasné, že by se to nemělo dít. Ale aby se z toho dělaly protesty - tak to je už vůbec směšné! I když je zřejmé, že svým kritikům nyní Zeman nechtěně přilil olej do ohně ještě více. On ale přitom mluví jazykem, kterým tady mluví celá naše země! Takže jej za to nějak peskovat nejde,“ poznamenal dále pro ParlamentníListy.cz Troška.

Kurňa, za co tam jsou vlastně placeni?

Pokud prý Zeman kritizuje přístup koalice ohledně služebního a třeba i jiného zákona, tak se mu prý ani nediví.

„Jestliže je něco špatně, tak je to opravdu ´zkurvené´! To je dnes přece už terminus technicus! Všichni přece vědí, že to je věc, která je nepovedená. Těch zákonů, které tady jsou ale od poslanců zkurvené, je přece hafo. Já třeba nepochopím jednu věc. Že se upeče a přijme novela zákona a sotva se dá do oběhu, tak se už ví, že bude muset být zase opravená. Kurňa – a tady bych mohl říci kurva – za co tam v tom Parlamentu jsou ti lidé placení, když odvádějí takovou poloviční práci? Pokud to jsou profesionálové, tak musí přece odevzdat tu věc tak, aby to fungovalo! Já si nedovedu představit, že by si něco takového dovolili poslanci třeba v Německu, ve Francii nebo v Anglii,“ zkritizoval Troška slovy Zemana české zákonodárce.

Na druhou stranu ale i on Zemana kárá.

„Přesto si myslím, že by se měla udržovat určitá kultura projevu. Lze tady ale říci: 'Pane prezidente, tak příště už jen budeme mluvit diplomaticky a slušně a těmto výrazům se budeme vyhýbat.´ Já ale vím, že Zeman je velice inteligentní, sečtělý a má přehled, a tak možná, že tímto vším sledoval něco jiného, neboť to je poprvé, co na veřejnosti použil tyto výrazy. Ale v podstatě každý z nás dělá chyby, jsme lidé z masa a kostí. Samozřejmě jsou tady na stole otázky, třeba jako jestli má pan nejmenovaný režisér přijít na nejvyšší vládní ceremoniál v teplákové bundě, nebo jestli můžu říci před kamerou i slovo neslušné,“ zamyslel se režisér.

Možná, že by Kalousek z Hradu udělal šestou cenovou

Nakonec se podivil slovům místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který ParlamentnímListům.cz řekl, že Zeman dělá z Pražského hradu a Lán čtvrtou cenovou skupinu.

„A to tam toho Kalouska ještě ani nepozval! Možná, že by právě pan Kalousek tam uvnitř udělal ne čtvrtou, ale šestou cenovou skupinu. K tomu se ale vztahuje to, co jsem říkal, že takto mluví ony potrefené husy,“ doplnil Troška.

Politička, herečka a někdejší prezidentská kandidátka Táňa Fischerová zmínila, že to, co Zeman předvedl v neděli, je už o politickém dně.

Úpadek mysli a ducha

„Samozřejmě, že není normální, když takto mluví prezident. Já se ptám, kam ještě padneme, jestli je tohle vůbec možné, zda musíme vůbec vést tuto diskusi, která je pod úroveň, stejně tak jako to, co udělal a řekl Miloš Zeman v posledních dnech. Přirovnávat pak své chování k nějaké pražské kavárně, kam se prý chtěl vlísat, tak to už svědčí o úpadku nejen mysli, ale i ducha. Tohle nejde ani hodnotit a já se tím ani nechci zabývat, neboť se Zemanem už najíždíme na dno,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz opovržlivě Fischerová.

„O Miloši Zemanovi je známo, že rád provokuje, tak samozřejmě věty o tom, že se inspiroval slovy Karla Schwarzenberga, jenž podle něj v každé druhé větě používá slovo ´hovno´, tak tohle snad ani nemyslí vážně! Jistěže je slovník Karla Schwarzenberga velmi neotřelý, k němu to ale patří, dělá to dlouho. I kdyby to Miloši Zemanovi tolik vadilo, tak se v tomto nesoutěží! Veliký je ten, kdo se nad to povznese a ne ten, kdo se dostane ještě níže než ten, co jej kritizuje. Navíc Schwarzenberg není prezidentem,“ zkritizovala Fischerová nevelkorysost Zemana.

Máme smůlu na prezidenty

Souhlasí prý s těmi kritiky, kteří tvrdí, že Zeman chce hrubým slovníkem něco zakrýt a proto nabízí na talíři jiný problém, než na který se dosud všichni soustředili.

„To říkal dnes i pan Nováček v poledních hovorech Radiožurnálu, že Zeman odvádí pozornost od toho, co dělal a říkal v Číně, a od svátku 28. října. Jistě je na tom mnoho pravdy, tohle Miloš Zeman opravdu umí, tedy odvést pozornost. Ale stejně se o těch předchozích malérech nepřestane mluvit, neboť to, co říkal v Číně, zůstává. To se nezastře, jenom to přebíjí dalšími a dalšími trumfy upadlosti. My máme vážně smůlu – Václav Klaus útočí na Václava Havla a Miloš Zeman pak útočí na všechny principy, kterých jsme si vážili. Ti dva prezidenti, to je tady síla,“ uzavřela Fischerová své soudy.

Zpěvačka a moderátorka Marta Kubišová napřed ParlamentnímListům.cz řekla, že se k tomu vyjadřovat ani moc nechce.

Nevídané....

„Já bych se k tomu nevyjadřovala, kdybych zrovna teď neviděla a neslyšela v televizi, jak se tím zabývají. Osobně jsem totiž Hovory z Lán v neděli neposlouchala. Jenom jedno k tomu řeknu – je to nevídané!“ podotkla pak přesto na vrub hlavy státu.

„V televizi se dnes dopoledne k tomu všemu vyjadřoval jeden jazykozpytec, a ten to odsoudil stoprocentně. I pan Kalousek přece na to reagoval slovy, že se teď všichni budeme zabývat tím, co pan prezident řekl v Lánech, čímž na druhou stranu zakrývá svoje nevyřízené účty, které má s veřejností ohledně své cesty do Číny. Takže v tomto dávám za pravdu Miroslavu Kalouskovi,“ uzavřela Kubišová.

Připomeňme, že již v neděli mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna uvedl, že Český rozhlas při vysílání Hovorů z Lán nijak nepochybil. Podle Hošny šlo totiž o živé vysílání a moderátor pořadu Jan Pokorný navíc hlavu státu na některá vyjádření během pořadu upozornil.

Pokorný Zemana upozornil na nevhodnost

„Nemohli jsme nijak ovlivnit, jaké výroky se k posluchačům dostanou, jelikož pořad byl vysílán živě. Moderátor Jan Pokorný splnil svou povinnost, že prezidenta na nevhodnost některých slov upozornil,“ poznamenal Hošna s tím, že rozhlas s pokračováním pravidelného pořadu v tuto chvíli i nadále počítá.

Český rozhlas vysílá Hovory z Lán zhruba jednou za čtvrt roku. K obnovení tradice přistoupil loni poté, co se Zeman ujal prezidentského úřadu. Dříve tímto pořadem proslul první polistopadový prezident Václav Havel. Pořad, ve kterém hlava státu každou neděli komentovala aktuální dění, se poprvé odvysílal 11. března 1990.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …