„Nakažte se, očkovaní.“ Rána Vojtěchovi: Vše jinak. Temný byznys a skryté dění

04.08.2021 4:44 | Komentář

Až se očkovaní lidé nakazí, vylepší si svou imunitu. U lidí s protilátkami proti covidu-19, kteří by se nechali očkovat, takovou jistotu nemáme. Těmito slovy odmítla imunoložka Zuzana Krátká úvahy, že mají být očkovaní zvýhodněni. ParlamentníListy.cz též vyslechly od jiného činitele úvahu o tom, proč Ministerstvo zdravotnictví tak lpí na očkování. Jde možná o byznys. Na poradách resortu prý padla myšlenka, abychom šli „britskou cestou”, jenže dotyční představitelé se bojí. Čeká se na volby.

„Nakažte se, očkovaní.“ Rána Vojtěchovi: Vše jinak. Temný byznys a skryté dění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní očkovací centrum zřízené v multifumkční hale O2 universum

Anketa

Co vy a Šlachtovo hnutí Přísaha?

hlasovalo: 27956 lidí

Členové klinické skupiny, která je pracovní a poradní skupinou Ministerstva zdravotnictví, se shodli na tom, že přítomnost protilátek proti covidu-19 nelze využít jako prokázání bezinfekčnosti. Vedení rezortu tento názor akceptuje a nevydá žádné opatření, které by přítomnost protilátek zohledňovalo. Stanovisko k detekci protilátek proti covidu-19 zveřejnila také Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES), podle níž se plošné zjišťování hladiny protilátek jeví jako neefektivní a zbytečné. „Cena standardizovaných testů neutralizačních protilátek výrazně převyšuje cenu vakcín,“ konstatuje MeSES. Navíc upozorňuje, že metodika měření neutralizačních protilátek není ve většině laboratoří standardizována, takže absolutní hodnoty nejsou vzájemně porovnatelné.

Vyjádření náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové, kterým podepřela názor poradců, že i když má člověk pozitivní protilátky, může onemocnět, zaujalo imunoložku Zuzanu Krátkou. „Onemocnět mohou lidé očkovaní i po infekci. Ukazuje se, že počet reinfekcí nevzrůstá ani po příchodu dalších mutací, a my se domníváme, že za tím bude celková pestrost specifické imunity, ke které dochází při prodělání infekce. Že je tato imunita dlouhodobá, se potvrdilo v celé řadě publikací v renomovaných odborných časopisech. Významnou roli u lidí po nemoci hraje například sekreční IgA, které se vytváří na sliznicích, kde nás chrání před vstupem viru. Až se očkovaní lidé nakazí, doplní si tuto zbraň do svého arzenálu také a budou mít imunitu silnější,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Zuzana Krátká.

Vždyť účinnost vakcín se také měří tvorbou protilátek

Podle imunoložky tedy není na místě strach z toho, že očkovaní marodí, protože jen dohánějí ty, kteří to mají za sebou. „Ale zatím nás nic nepřesvědčilo v tom, že to funguje i naopak a lidi po nemoci tisícinásobně zlepší imunitu díky očkování. Ano, budou mít větší množství protilátek proti S proteinu, ale o tom to opravdu není. Při infekci si protilátek vyrobíme právě tolik, kolik je třeba. Lidé imunodeficitní nebo na imunitu tlumící léčbě však mohou potřebovat očkovat po nemoci nebo budou potřebovat třetí dávku, jelikož jejich imunitní systém reaguje slabě. Těch ale není mnoho,“ upozorňuje spoluzakladatelka Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků (SMIS) Zuzana Krátká.

S doporučením odborníků sdružených v poradních orgánech Ministerstva zdravotnictví neuznávat protilátky na covid-19 jako prokázání bezinfekčnosti však nejsou zajedno ani další experti v oboru. „Proč tedy očkujeme vakcínami, jejichž účinnost se měří tvorbou protilátek, když člověk s protilátkami může onemocnět?“ diví se imunolog Jiří Šinkora a pozastavuje se proto nad tím, zda si ‚odborníci sdružení v poradních orgánech Ministerstva zdravotnictví‘ zaslouží takovéto označení. „Prodělání nemoci bude vždy účinnější při ochraně proti infekci než jakékoli očkování,“ zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Šinkora, jenž už od začátku vakcinace proti covidu v Česku tvrdil, že by rozhodně neočkoval lidi, kteří mají protilátky, a že to je zbytečné plýtvání.

Už jen hysterie a možná i podpora obchodu s vakcínami

Lidé s protilátkami na covid-19 ale zůstávají z rozhodnutí vlády v jiné kategorii než ti momentálně privilegovaní. „U venkovních kulturních a sportovních akcí umožňujeme navýšit počet usazených diváků až na 100 procent kapacity za podmínky, že všichni diváci nad 3000 jsou plně očkovaní nebo do 180 dní po prodělání onemocnění covid-19,“ zní vládní nařízení platné od 1. srpna, které muselo být dodrženo i při úterním pohárovém duelu fotbalistů Sparty s Monakem. „Žádný smysl v tom nevidím. Kdy si lidé na Ministerstvu zdravotnictví všimnou, že tu epidemie skoro není? Jako divák neočekávám, že žádnou infekci nechytnu v davu 20 tisíc fanoušků. A nežádám pořadatele, aby mi toto zajistil. Pokud chci minimalizovat riziko kontaktu s infekcí, tak se naočkuji, necestuji, sedím sám doma a koukám na televizi. Uvedená opatření jen a pouze ničí ekonomiku, kulturu i sport. Lidé se prostě druží a družit budou a je úplně jedno jestli na stadionu nebo na mejdanu na zahradě,“ říká imunoložka Zuzana Krátká.

V pohledu na stanovené limity neočkovaných a bez prodělané nemoci na venkovních akcích s profesní kolegyní zcela souzní i Jiří Šinkora. „Je to naprostý nesmysl. Neočkovaní návštěvníci mohou být daleko lépe imunní než ti očkovaní. Všechno už je to jen hysterie, strach z loňského selhání, nevědomost a možná i podpora obchodu s vakcínami. Jsme kolektivně imunní. Pokud nějaká mutace obejde imunitu, obejde i očkování a začínáme znovu. Takže očkovaní na tom nebudou o nic lépe než neočkovaní. Dokonce na tom budou hůře než ti, kteří prodělali infekci,“ tvrdí imunolog.

Jedni spjatí s vakcínami, druzí touží po teplém bydle

Zdroj blízký dění na Ministerstvu zdravotnictví pro ParlamentníListy.cz říká, že se zúčastnil několika poradních fór, kde řada lékařů tlačila na ministra Adama Vojtěcha, aby se spousta omezení ukončila a abychom šli britskou cestou. „Je tam vliv několika skupin. Čím dál víc se ukazuje, že komplikace laciné AstryZeneky nebyly tak velké ve srovnání s Pfizerem, ale Pfizer na tom vydělal miliardy dolarů, zatímco Astra to dělala pro dobrou vůli, když si vědci dali podmínku, že se na tom nevydělá. Jak na to neměli peníze, tak je neměli ani na to, aby si najali odborníky. To Pfizer měl lidí, s nimiž má dobré vztahy, a ti horovali pro nákup třetí vakcíny, čtvrté vakcíny. A dnes máme nakoupeno tolik, že nevíme, co s vakcínami a Česká republika teď vakcíny prodává. To je jeden okruh lidí, kteří mají blízko k vakcínám,“ podotýká zdroj.

Jiné cíle sleduje další skupina mezi poradci na ministerstvu. „To jsou lidé, které zrodila tahle doba, jako Smejkal a další, kteří se snaží získat nějaké místo – ideálně neodvolatelné, kdyby se u nás vytvořil podobně jako v Německu jakýsi Kochův institut. To je legrační už jen proto, že se teď ukazuje, že právě Kochův institut stojí za zhroucením té německé strategie, že se lidé proočkují a vir zmizí, ale už přiznali, že to není možné, že žádná taková imunita nebude, takže je to spíš takové teoretické pracoviště. A tihle lidé by chtěli vznik takového pracoviště i u nás, ale většina doktorů je ostře proti, protože takové máme: Státní zdravotní ústav, Hygienická služba, to všechno funguje. Čili někteří hrají o to, aby pro ně vznikla nějaká funkce a oni se v ní udrželi. Pak jsou lidé jako paní náměstkyně Vašáková, která je jako lékařka hodně opatrná, ale nemá žádné postranní úmysly,“ popisuje zdroj blízký okruhu ministra zdravotnictví.

Covid v tuto chvíli splňuje definici vzácného onemocnění

Upozorňuje však na to, že česká medicína má úplně jiné starosti než covid-19 a řeší úplně jiné starosti. „Covid v tuto chvíli splňuje definici vzácného onemocnění, čili z hlediska problematiky českého zdravotnictví je na na nějakém krásném padesátém místě. Takhle to vidí všichni normální lidé, ale 8. a 9. října jsou volby a všichni politici buď mají hrůzu, nebo doufají, že se koncem září zaplní JIP a něco se stane nebo napíšou nějaké noviny, že v nemocnici, kde mají pět postelí a zaplní se čtyři, tak řeknou, že je osmdesát procent JIP plných, takže to odstřelí vládu. Tak jedeme ultra opatrně do voleb. Na druhé straně, kdybych byl Vojtěchem, kterého už jednou odvolali, a ručí krkem Andreji Babišovi, že nebude průšvih, tak mu lidsky rozumím. Myslím, že celá Evropa čeká, až Češi a Němci odvolí. Německo nepovolí, i když ví, že v srpnu nehrozí žádné riziko. Ta strategie, kterou Německo vnutilo Evropské unii i za cenu obrovských škod, že počkáme, až všechny proočkujeme a všichni budou zdraví, se ale zhroutila,“ poukazuje zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …