„Špína a Bakala! Nedalo se to poslouchat!“ Nové informace kolem křiku stran Českého rozhlasu. Ten, kterému nadává Respekt, promluvil

13.12.2018 11:51

Mediální bouře, vyvolaná ohledně konce Petra Fischera ve funkci šéfa stanice Českého rozhlasu Vltava, má značné trhliny. Zásadním zjištěním je dezinformace šířená týdeníkem Respekt a jeho redaktorem Jaroslavem Spurným. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, jak se celá situace vyvíjela.

„Špína a Bakala! Nedalo se to poslouchat!“ Nové informace kolem křiku stran Českého rozhlasu. Ten, kterému nadává Respekt, promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vzpomínkový pietní akt při příležitosti 44. výročí uctění památky padlých při vpádu vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa

Poté, co bylo oznámeno, že v čele stanice Vltava veřejnoprávního Českého rozhlasu končí dosavadní šéfredaktor Petr Fischer, se strhla nebývalá vlna kritiky. 

Končící šéf rozhlasové stanice s marginálním jádrem posluchačů získává mnohé podporovatele. K rozhodnutí generálního ředitele neprodloužit Fischerovi smlouvu se vyjadřují novináři, komentátoři či aktivisté z politických nátlakových neziskovek. Příkladem budiž Jakub Janda.

Jaroslav Spurný z časopisu Respekt uvádí, že Fischer skončil i na základě odborného posudku, který zpracoval mediální expert Jiří Mikeš. Spurný píše, že Mikeš je údajný znalec, tvrdí, že byl agentem StB, ale jeho svazek byl  bohužel skartován a dalším minusem, které Mikešovi připisuje, je jeho spolupráce s ParlamentnímiListy.cz.

Anketa

Myslíte si, že by ředitel René Zavoral měl v Českém rozhlase provést zásadní změny?

97%
3%
hlasovalo: 5530 lidí

Ukázalo se, že hlavní „nosný trám“ Spurného konstrukce, tedy znalecký posudek, je dezinformace a lež. Přitom Respekt sám často jiná média bez důkazů viní z šíření dezinformací.

Jiří Mikeš totiž žádný znalecký posudek na stav rozhlasové stanice Vltava pod Fischerovým vedením nenapsal. Redakci ParlamentníchListů.cz to sdělil sám Mikeš a jeho informaci potvrdilo několik členů rozhlasové rady.

„Byl jsem požádán, abych napsal posudek. Asi tři dny jsem Vltavu poslouchal a poté jsem předsedkyni Rady Českého rozhlasu napsal, že se omlouvám, ale posudek nenapíšu, protože ta stanice mě unavovala a nedalo se to poslouchat. Bylo to elitářské, užvaněné. Pouze jsem v příloze mailu poslal svůj krátký osobní názor, který se nezakládá na žádném rozboru. Pan Spurný se mýlí, žádný posudek jsem nepsal,“ jednoznačně konstatuje mediální expert Jiří Mikeš.

Nechápe, proč ho redaktor Respektu viní z toho, že prý byl v StB, a dokonce tvrdí, že jeho svazek byl skartován, a tak se dochovalo pouze jeho jméno v evidenci. „Možná by si pan Spurný mohl zjistit, že jsem byl vyloučen ze strany za to, jak jsem se zachoval v roce 1968, že jsem byl zakladatelem pobočky americké reklamní agentury McCann-Erickson, že jsem sedm let zastupoval celou postkomunistickou Evropu v Asociaci komunikačních agentur atd. Dokonce po sametu za mnou přišli dva někdejší spolupracovníci s tím, zda jim můžu odpustit, že na mě byli nasazeni z StB,“ prozrazuje Mikeš.

„Neznám práci pana Spurného, nicméně pracuje v Respektu pro pana Bakalu, což je dosti divný člověk, který naši republiku ochudil. Nechci se k té špíně a zlobě pana Spurného nijak výrazně vyjadřovat, nestojí to za to. Ať si to on sám srovná s vlastním svědomím,“ vzkazuje publicistovi z Respektu. „A jeho tvrzení, že moje složka byla skartována? Jestli o mně nějaká složka byla, tak jen proto, že jsem byl sledován. Je to celé ubohost od tohoto člověka,“ dodává k osobě Spurného.

Mediální vlnu, kterou Fischerův konec na Vltavě vyvolal, příliš Jiří Mikeš nechápe. „Je to jen další humbuk vyvolaný pražskou kavárnou. Co si budeme povídat, mnoho redakcí je ideově právě těmito lidmi zprivatizováno,“ míní. 

„Možná mají pocit, že těmito útoky chrání svobodu. Každý je pak hned podle nich agent KGB a nevím, čeho všeho, jako prezident Zeman nebo Klaus a všichni, kteří nezapadají do jejich názorového rámce. Chtělo by to větší objektivitu a možnost zcela svobodně vyjadřovat názory. Kavárna má tu smůlu, že normální běžní lidé s nimi nesouhlasí, takže ztrácí půdu pod nohama. Říkám si, že svým způsobem mě pan redaktor Spurný pochválil, protože jestli mě lidi jako on hází do jednoto pytle s lidmi, kterým jde skutečně o národní zájmy, aby tady byl klid, aby naše republika prosperovala a abychom se nehádali, tak proč ne. Ať mě do toho pytle hodí, nic proti tomu nemám. Určitě lepší, než se ztotožnit s Respektem a tím, jak píše. Neberu jim jejich názor, ale já bych prachy od Bakaly nepřijal,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

Další podstatnou záležitostí, která zdaleka z mnoha mediálních zpráv a komentářů nevyplývá, je fakt, že Petr Fischer nedostal žádnou výpověď. Nebyl tedy vyhozen uprostřed rozdělané práce. Realita je taková, že mu nebyla prodloužena smlouva. V tom je podstatný rozdíl.

Tvrzení, která lze zachytit ve veřejném prostoru, že generální ředitel veřejnoprávního rozhlasu činí nějaké podivnosti, či dokonce neoprávněné kroky, jsou nesmyslné. Jak ParlamentníListy.cz upozornil člen Rady Českého rozhlasu Tomáš Kňourek, personální otázky jsou plně v kompetenci generálního ředitele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …