„Sra*ky, náckové.“ Na anti-covid akci v Mnichově policie tahala z davu. K nevíře

06.01.2022 7:00 | Reportáž

Vládu dostaneme před soud. Samý sra*ky. To řekl ParlamentnímListům.cz Mario v německém Mnichově. Právě se zúčastnil několikatisícové demonstrace proti koronavirovým opatřením a očkování, která se konala před místní radnicí. V Německu se podobné protesty prý pořádají neustále.

„Sra*ky, náckové.“ Na anti-covid akci v Mnichově policie tahala z davu. K nevíře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zatýkání a pokutování občanů Mnichova, kteří protestují proti omezením v důsledku koronaviru

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí

„Takhle už se nedá žít. Vláda a policajti si myslí, že nás chrání, ale spíše nás zotročují. Normální člověk už se v těch jejich zákazech a příkazech nedokáže orientovat,“ podotkla pětatřicetiletá Helga.

Náckové a sra*ky

Ve městě nad řekou Isar se větší demonstrace konají každou středu, menší skoro každý den. Ostatně podobné to je prý v celé zemi. Teď byla akce povolena v areálu, kde každoročně probíhá světoznámý pivní festival Oktoberfest, ale protestující se v podvečer shromáždili na náměstí Marienplatz před mnichovskou radnicí, čímž se akce stala nelegální. Taky je odtamtud hned začali vytlačovat stovky policejních ozbrojenců. V ulicích vyřvávaly policejní tlampače, nad městem létal vrtulník.

„Hnusácký náckové! Děláte z nás vězně ve vlastní zemi,“ začala na muže zákona pořvávat blonďatá Helga. „Koronavirová opatření jsou chaotická a jdou proti lidem. Uvědomuje si to pořád víc a víc lidí. Hodně nás to spojuje. Loni jsem na jednom protestu potkal Hanze, který byl dřív poslušným občanem. Zkamarádili jsme se, dokonce naše rodiny společně slavily příchod nového roku a nyní nevynecháme skoro ani jednu akci,“ sdělil dvaačtyřicetiletý Mario a na otázku ohledně nové vlády dodal: „Dostaneme ji před soud, kde se budou zodpovídat z násilí, kterého se dopouštějí na svých občanech. Je mi jedno, že nosíte roušku a jste očkovaný, ale mělo by to být dobrovolné. Nikdo by do toho neměl být nucen.“

Německo má totiž od loňského prosince trojkoaliční vládu sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze, ale rozzlobený Mario v jejím případě odmítá dodržovat stodenní lhůtu hájení. „Sra*ky, sra*ky, sra*ky,“ opakuje. Nicméně jako optimista soudí, že do půl roku coronavirové neštěstí skončí.

Kruh se uzavírá

Když si počet tří tisíc demonstrantů, který jsem se dozvěděl od někoho z davu, jdu ověřit k mladé policistce, co má na černé bundě s reflexními prvky nápis komunikace, odvětí: „To si opravdu netroufnu odhadnout, nevím.“ Policejní těžkooděnci nakonec vytlačili demonstranty až na okraj náměstí, kde je obklíčili a uzavřeli do kruhu. Z něj v krátkých časových intervalech vždy dva příslušníci policie vytáhli jednoho aktivistu, odvedli ho k policejní dodávce, kde ověřili jeho totožnost a další údaje a nakonec ho pustili. Během několika týdnů mu pak přijde pokuta v řádech několika stovek euro, ale mohou to být až tři tisíce.

Označování policistů za „nácky“ působí v Mnichově zvlášť krutě. V květnu 1913 se sem totiž přistěhoval čtyřiadvacetiletý Adolf Hitler. Když se vrátil z velké války, začala zde jeho cesta k moci. Nabízejí prohlídky města zaměřené právě na místa spojená s führerem. Byty, kde žil, budovu tehdejšího ústředí NSDAP, kde se poprvé setkal s Evou Braunovou, pivnice, kde buntoval proti stávajícím pořádkům, či budova, kde byla podepsána Mnichovská dohoda. A zmíněná radnice? Hitlerův obraz její předchůdkyně byl kdysi vydražen za 3,5 milionu korun.

Německo se nyní potýká s nárůstem případů onemocnění covid-19 a dochází zde ke zpřísňování opatření. Třeba k výraznému ztížení života neočkovaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…