„Sra*ky, náckové.“ Na anti-covid akci v Mnichově policie tahala z davu. K nevíře

06.01.2022 7:00 | Reportáž

Vládu dostaneme před soud. Samý sra*ky. To řekl ParlamentnímListům.cz Mario v německém Mnichově. Právě se zúčastnil několikatisícové demonstrace proti koronavirovým opatřením a očkování, která se konala před místní radnicí. V Německu se podobné protesty prý pořádají neustále.

„Sra*ky, náckové.“ Na anti-covid akci v Mnichově policie tahala z davu. K nevíře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zatýkání a pokutování občanů Mnichova, kteří protestují proti omezením v důsledku koronaviru

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí

„Takhle už se nedá žít. Vláda a policajti si myslí, že nás chrání, ale spíše nás zotročují. Normální člověk už se v těch jejich zákazech a příkazech nedokáže orientovat,“ podotkla pětatřicetiletá Helga.

Náckové a sra*ky

Ve městě nad řekou Isar se větší demonstrace konají každou středu, menší skoro každý den. Ostatně podobné to je prý v celé zemi. Teď byla akce povolena v areálu, kde každoročně probíhá světoznámý pivní festival Oktoberfest, ale protestující se v podvečer shromáždili na náměstí Marienplatz před mnichovskou radnicí, čímž se akce stala nelegální. Taky je odtamtud hned začali vytlačovat stovky policejních ozbrojenců. V ulicích vyřvávaly policejní tlampače, nad městem létal vrtulník.

„Hnusácký náckové! Děláte z nás vězně ve vlastní zemi,“ začala na muže zákona pořvávat blonďatá Helga. „Koronavirová opatření jsou chaotická a jdou proti lidem. Uvědomuje si to pořád víc a víc lidí. Hodně nás to spojuje. Loni jsem na jednom protestu potkal Hanze, který byl dřív poslušným občanem. Zkamarádili jsme se, dokonce naše rodiny společně slavily příchod nového roku a nyní nevynecháme skoro ani jednu akci,“ sdělil dvaačtyřicetiletý Mario a na otázku ohledně nové vlády dodal: „Dostaneme ji před soud, kde se budou zodpovídat z násilí, kterého se dopouštějí na svých občanech. Je mi jedno, že nosíte roušku a jste očkovaný, ale mělo by to být dobrovolné. Nikdo by do toho neměl být nucen.“

Německo má totiž od loňského prosince trojkoaliční vládu sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze, ale rozzlobený Mario v jejím případě odmítá dodržovat stodenní lhůtu hájení. „Sra*ky, sra*ky, sra*ky,“ opakuje. Nicméně jako optimista soudí, že do půl roku coronavirové neštěstí skončí.

Kruh se uzavírá

Když si počet tří tisíc demonstrantů, který jsem se dozvěděl od někoho z davu, jdu ověřit k mladé policistce, co má na černé bundě s reflexními prvky nápis komunikace, odvětí: „To si opravdu netroufnu odhadnout, nevím.“ Policejní těžkooděnci nakonec vytlačili demonstranty až na okraj náměstí, kde je obklíčili a uzavřeli do kruhu. Z něj v krátkých časových intervalech vždy dva příslušníci policie vytáhli jednoho aktivistu, odvedli ho k policejní dodávce, kde ověřili jeho totožnost a další údaje a nakonec ho pustili. Během několika týdnů mu pak přijde pokuta v řádech několika stovek euro, ale mohou to být až tři tisíce.

Označování policistů za „nácky“ působí v Mnichově zvlášť krutě. V květnu 1913 se sem totiž přistěhoval čtyřiadvacetiletý Adolf Hitler. Když se vrátil z velké války, začala zde jeho cesta k moci. Nabízejí prohlídky města zaměřené právě na místa spojená s führerem. Byty, kde žil, budovu tehdejšího ústředí NSDAP, kde se poprvé setkal s Evou Braunovou, pivnice, kde buntoval proti stávajícím pořádkům, či budova, kde byla podepsána Mnichovská dohoda. A zmíněná radnice? Hitlerův obraz její předchůdkyně byl kdysi vydražen za 3,5 milionu korun.

Německo se nyní potýká s nárůstem případů onemocnění covid-19 a dochází zde ke zpřísňování opatření. Třeba k výraznému ztížení života neočkovaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Rychetský

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…