,,To jsou Havlovy hodnoty?” Žaloba se blíží: Knihovna exprezidenta vypsala zakázku, teď prý musí mlčet

26.08.2020 8:01

“Pokrytectví a lži”. Bude mít Knihovna Václava Havla vážný problém? Nelze to vyloučit. Redakce PL vypátrala budoucí soudní spor a případ, který provází vážná podezření z pochybného jednání během výběrového řízení i nařčení ze lži. Věc je o to pikantnější, že tím, kdo je především veřejně obviňován, je šéf instituce Michael Žantovský.

,,To jsou Havlovy hodnoty?” Žaloba se blíží: Knihovna exprezidenta vypsala zakázku, teď prý musí mlčet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský oznámil společnou kandidaturu za TOP 09, ODS, STAN a SNK Evropské demokraty v senátním obvodu č. 21 v Praze 5, Praze 13 a Řeporyjích

Počátek našeho příběhu se datuje zhruba dva roky nazpět, kdy Knihovna Václava Havla vyhlásila soutěž na uměleckou instalaci v prostorách terminálu na pražském letišti, které od exprezidentovy smrti nese jeho jméno. 

Anketa

Máte důvěru ve zdraví prezidenta Zemana? (Ptáme se od 26.8.2020)

86%
14%
hlasovalo: 8814 lidí

Instalace by na letišti měla nahradit dosavadní expozici Forum Havlum. Do jednokolového neveřejného výběrového řízení se z vyzvaných přihlásilo celkem sedm autorů či jejich ateliérů. Porota následně klasicky vybrala vítěze. Na tom by nebylo nic zvláštního. Pokud by se ovšem neozval jeden z účastníků soutěže s vážnými námitkami, že oceněné návrhy neodpovídaly závazným podmínkám, porota byla povinna je z výběru vyloučit – a opakovaně nevyzýval Knihovnu Václava Havla, aby dle jeho vnímání neregulérní výsledky zrušila.

Jde o případ architekta Petra Pištěka. Ten je přesvědčen, že podmínky výběrového řízení naplnil, přestože to nebylo vzhledem k požadovanému uplatnění stávající digitální expozice a zároveň bezpečnostním a provozním nárokům letiště jednoduché. A tvrdí, že čtyři návrhy, které se umístily před ním, zadané závazné podmínky, resp. technické požadavky nesplňují.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví? (Ptáme se od 25. 8. 2020)

67%
33%
hlasovalo: 13496 lidí

Architekt Pištěk se podle svých slov snažil o komunikaci s vedením Knihovny Václava Havla v čele s ředitelem Michaelem Žantovským, nicméně se prý vždy dočkal pouze obecných a zavádějících tvrzení, které se vyhýbaly podstatě věci, a později jen několikrát opakované odpovědi, že nejde o nic nového. ParlamentnímListům.cz sděluje, že se Žantovský dle jeho slov jím předloženým konkrétním, oprávněným a dokumenty doloženým výhradám brání snadno vyvratitelnými výmluvami a situaci nechápe i s ohledem na skutečnost, že jde o organizaci zaštiťující se dědictvím a myšlenkami Václava Havla. 

“Podmínky výběrového řízení závazně požadovaly uplatnění stávající digitální expozice z Knihovny Václava Havla, stanovovaly i minimální rozměry dotykových obrazovek. Součástí vítězného projektu jsou však nepřístupné obrazovky, na které nikdo nedosáhne, dotykově ovládaný obsah na nich tedy nelze prezentovat a sám autor počítá s jinou expozicí. Pan Michael Žantovský přesto vytrvale tvrdí, že výsledky řízení jsou regulérní, konkrétní a pravdivé vysvětlení tohoto rozporu ani nesrovnalostí u dalších návrhů však nikdy neuvedl,” vysvětluje pro PL Petr Pištěk. Již dříve adresoval řediteli Žantovskému otevřený dopis. Jeho znění je k dispozici ZDE.

Jakého zdůvodnění se architekt dočkal? “Pan Michael Žantovský stále opakuje, že vše přezkoumal a vysvětlil. Konkrétní a podrobné argumenty vyvracející má tvrzení o nesplnění obsahových nebo technických požadavků oceněnými projekty - a tedy o neoprávněném postupu jím vedené poroty - ovšem nenabídl. Ve své obhajobě naopak znění podmínek a podstatu mých námitek zkresluje a převrací, což je vzhledem k jeho pozici a veřejnému vystupování zarážející. Neméně zarážející je i to, že s výjimku spíše formální reakce paní Dagmar Havlové, odkazující zpět k panu řediteli, na mé opakovaně zaslané a podrobně zdůvodněné stížnosti neodpověděl žádný z členů správní rady nebo dozorčí rady Knihovny Václava Havla,” popisuje nezájem instituce problém s údajně neregulérními výsledky vyřešit.

“Pan Michael Žantovský coby výkonný ředitel Knihovny Václava Havla a v současnosti rovněž kandidát do Senátu veřejně zastává základní principy a hodnoty, jakými jsou pravda, spravedlnost a čest. Přinejmenším v tomto případě, kdy má poctivě uznat a napravit vlastní pochybení, však tyto hodnoty opouští a opakovaně se hájí i prostřednictvím lží. Toto jednání lze stěží nazvat jinak než pokrytectvím. Žaloba by ve slušné společnosti měla být až krajní možností,” konstatuje architekt Piškek pro PL s tím, že se celé měsíce snažil žalobě vyhnout, ale už mu jiná možnost nezbývá a celý případ na soud doputuje za několik týdnů. 

ParlamentníListy.cz pochopitelně oslovily i protistranu, tedy Knihovnu Václava Havla. Naše otázky směřovaly i na Michaela Žantovského. Reakci za instituci poskytl konzultant daného výběrového řízení Martin Vidlák, který v Havlově knihovně šéfuje archivu a dokumentačnímu centru.

“Knihovna Václava Havla a Letiště Praha se v průběhu roku 2018 dohodly na vypsání neveřejného, neanonymního, jednokolového výběrového řízení, vyhlášeného 16. listopadu 2018, na novou instalaci uměleckého díla připomínajícího Václava Havla ve veřejně přístupné části terminálu,” napsal nám obecně Vidlák.

V souladu se zadávacími podmínkami podle jeho slov odevzdalo své návrhy celkem sedm autorů a ateliérů. “Oceněné návrhy vybírala porota ve složení Ondřej Černý (ředitel Českých center MZV), Jiří Fajt (bývalý ředitel Národní galerie), Zdeněk Lukeš (historik architektury a bývalý spolupracovník Václava Havla), Jakub Puchalský (výkonný ředitel korporátní a marketingové komunikace Letiště Praha) a Michael Žantovský (výkonný ředitel Knihovny Václava Havla),” sdělil dále pracovník knihovny s tím, že výsledky dva roky staré soutěže jsou k dispozici na webových stránkách instituce. Odkaz přikládáme ZDE.

“Knihovna Václava Havla v souvislosti s touto soutěží nebyla a není účastníkem žádného soudního sporu. O vnitřní komunikaci s jednotlivými účastníky soutěže není Knihovna oprávněna informovat s ohledem na ochranu osobních údajů, zejména na Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 2016/679 (GDPR),” dodal Martin Vidlák. 

Redakce se nicméně Knihovny Václava Havla ptala na to, zda jsou nadále přesvědčeni o tom, že vše proběhlo dle předem stanovených podmínek a návrhy, které upřednostnili před návrhem Petra Pištěka skutečně splňují dané požadavky a technické parametry. Stejně tak jsme se ptali, zda se knihovna neobává, že případný soudní spor poškodí dobré jméno instituce pečující o památku zesnulého exprezidenta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …