"Vrahoun" Kajínek zpoza mříží k Rathovi: Davide, přeju ti spravedlivý proces

20.06.2012 19:54

EXKLUZIVNĚ Nejslavnější český vězeň všech dob Jiří Kajínek se exkluzivně pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k nejslavnějšímu českému vězňovi současnosti - poslanci Davidu Rathovi. Kajínek si stále odpykává trest na Mírově, kam byl po plánovaném útěku z vězení v Karviné na podzim minulého roku převezen.

"Vrahoun" Kajínek zpoza mříží k Rathovi: Davide, přeju ti spravedlivý proces
Foto: repro Youtube.com
Popisek: Doživotně odsouzený Jiří Kajínek

Vzhledem k povaze trestu Jiřího Kajínka a obtížnosti přímého rozhovoru jej redakce oslovila prostřednictvím jeho advokáta Tomáše Zejdy. ParlamentníListy.cz chtěly obecně vědět, jak vnímá doživotně odsouzený Kajínek mediální šílenství kolem Ratha a co si myslí o obviněných proti němu vznesených. 

„Kauzu samotnou dost dobře posuzovat nemohu. Myslím tím to, za co je  David Rath ve vazbě. Z vlastní zkušenosti ale vím, že se může stát, že policie v součinnosti se státními zástupci může jednat nezákonně a přesto se všichni snaží nezákonné jednání vydávat za jediné správné. Přímo v soudní síni jsem z úst soudce slyšel říkat: „Policie postupovala nesprávně, dokonce nezákonně, ale my musíme policii omluvit, protože nemá dostatek zkušeností.“ Toto soudce řekne o práci policie a klidně tvrdí, že jde o spravedlivý proces. Tímto justice tedy podporuje nezákonné způsoby získávání „důkazů“ a na podkladě těchto výsledků policie nechá soud rozhodnout,“ poodhaluje zákulisí Kajínek.

Tam ho zlomí, vím, jaké to je

Z Kajínkova vyjádření je patrné, že je rovněž seznámen s historickou výpovědí Davida Ratha na půdě Poslanecké sněmovny, ve které si poslanec stěžoval na podmínky vazby. „ Pravdu má David Rath v tom, že vazbu orgány činné v trestním řízení zneužívají k nátlaku a lámání lidí. Podmínky ve vazbě jsou otřesné a nikdo, kdo celou tu zrůdnost nezažil na vlastní kůži, nemůže pochopit, o čem David Rath mluví, “ ukázal soucit s Rathem

Ať dopadneš líp než já

Z několika trestných činů obviněnému poslanci pak poslal prostřednictvím naší redakce přání. „Přeji panu Rathovi spravedlivější vyšetřování a rozhodování soudů, než s jakým jsem se v mé kauze setkal já!!! Všichni víme, že když existuje zájem policie a justice, tak lze hravě odsoudit nevinného člověka za cokoli, co neudělal. Platí to samozřejmě i opačně. Pokud má policie (a justice) zájem, tak se i evidentní viník může dočkat zastavení stíhání, případně zproštění obvinění,“ uzavřel.

Postřehy z basy Jiřího Kajínka se objeví v příštím vydání časopisu Krimi Revue, kam bude nadále pravidelně přispívat.

Souboj titánů

Co se mediálního srovnání týče Rath si s Kajínkem v ničem nezadá. O Kajínkovi byl natočen stejnojmenný film a napsáno několik knih od renomovaných publicistů. Jeho příznivec Lukáš Charvát mu navíc vede pravidelně aktualizované internetové stránky. Šílenství po Rathovi se nerodilo postupně jako u Kajínka, ale nastalo bezprostředně po provalení celé kauzy.

Začaly se hojně objevovat poslancovy vtipné fotografie z minulosti a nebývalý zájem vzbudila také videa, kde David Rath zapáleně vysvětloval, proč by nikdy nevzal úplatek. Jeho anabáze už inspirovala i divadelníky, kteří po vzoru kauzy kolem Blonďaté bestie Kristýny Kočí hodlají uvést inscenaci o milionech v krabici od vína pod názvem „Urna, jsme v prdeli“. Na poslance se ale uzavíraly také sázky.

Fakta a otazníky

Ústavní soud v prosinci minulého roku zamítl Kajínkovu již několikátou žádost na obnovení procesu. O té doby je Kajínek v podstatě bez šance na propuštění. Faktem ale zůstává, že nejslavnější český vězeň je odsouzen na doživotí bez jediného doloženého přímého důkazu (nenalezla se vražedná zbraň). Dále nebyla provedena rekonstrukce na místě činu a policie neučinila ani rekognici (přímou konfrontaci svědka s podezřelým).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …