„Žádní uprchlíci. Zde je pravda.“ „Putin padne za tři roky, šílenec.“ Divoko na Slovensku

10.05.2022 9:25 | Reportáž

Někdo chce zbourat památník sovětských vojáků na Slavíně, jiný mluví o ukrajinských uprchlících prohánějících se v lexusech a mercedesech, další nemůže přijít tomu šílenci z Kremlu na jméno. V hlavním městě Slovenska proběhly oslavy sedmasedmdesátého výročí konce druhé světové války dosti bouřlivě. Také Slováci jsou ohledně konfliktu na Ukrajině rozdělení na dva tábory.

„Žádní uprchlíci. Zde je pravda.“ „Putin padne za tři roky, šílenec.“ Divoko na Slovensku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mezi modrožlutými

„Na Ukrajině je mi velmi líto civilních obyvatel, kteří trpí válkou. Nicméně ten konflikt považuji za světovou válku mezi Ruskem a USA. Po celé Evropě se šíří silná NATO propaganda,“ zdůraznil člen Unie válečných veteránů Slovenské republiky Jan Mackovčin. ParlamentníListy.cz totiž sledují situaci a nálady lidí na Slovensku, nyní v Bratislavě.

U památníku na Slavíně

Nad metropolí stojí na vysokém podstavci sovětský voják. Jde o památník Sovětům padlých během druhé světové války na západním Slovensku, stojící na bratislavském Slavíně. Během 8. května se tam konaly oslavy konce této války. Stáli tam lidé s ruskými vlajkami, v sovětských uniformách či s nápisy „brat za bratra, za vlast, za rodinu“ v azbuce na bundách. Ostatně Slovenskem se právě šíří petice Júliuse Hlísta za zbourání Slavína a nahrazení pomníku aquaparkem.

„Z Ukrajiny sem přijeli hlavně Ukrajinci z míst, kde se vůbec nebojuje. Je to velká země, větší než Československo dohromady a uprchlíci sem přišli hlavně ze západních oblastí. Většinou jde o spekulanty. Určitě jsou mezi nimi i oběti konfliktu, ale někteří nejsou spokojení s tím, co dostanou najíst, jak jsou ubytováni, tak co je to za uprchlíky? V bývalé Jugoslávii jsem viděl děti, co chodily bosé v zimě ve sněhu a žily v rozbombardovaném kostele,“ dodal Mackovčin s tím, že když člověk dnes přijede na Slovensko nebo do Česka, tak jako by se ocitl na Ukrajině.

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18316 lidí

Zmiňuje členy Ukrajinské povstalecké armády přezdívané banderovci, kteří Slovensko a Polsko terorizovali ještě několik let po válce. „Banderovci nebyli jen slovenskou tragédií. A nyní v centru Bratislavy demonstrují Ukrajinci a mávají i vlajkou batalionu Azov, na níž je oficiálně zakázaný symbol. A policajti s tím nic nedělají,“ doplnil starý muž.

Mezi bílomodročervenými

Politický aktivista Rudolf Markovič vypadá jako postava z Repinova obrazu Burlaci na Volze. Také přišel na Slavín. Na batohu měl připevněnou slovenskou a ruskou vlajku. Přišel si, jak sám říká, připomenout hrdiny, kteří zemřeli za osvobození Československa. „Tuto historii se snaží naše vláda zatlačit do pozadí. Chtěla by z našich pamětí vymazat fakt, že za nás ti lidé položili své životy. Nemyslím si, že za socialismu bylo všechno až tak zlé. To, co tu probíhá za posledních třicet let, by se dalo nazvat ekonomickou genocidou slovanského obyvatelstva,“ zmínil.

A pokračoval: „Podporuji speciální operaci Ruské federace ohledně denacifikace a demilitarizace Ukrajiny. Za poslední desítky let se tam odehrálo tolik věcí, že je to neúnosné. Nacistický extremismus se tam masivně rozšířil. Ohrožuje to celou Evropu. Začali spolupracovat s Američany a rozšiřovali chemické laboratoře, kde se připravovaly viry určené pro slovanské obyvatelstvo. A ti jejich uprchlíci tady jezdí v lexusech a mercedesech a vyřvávají banderovský pozdrav ‚Sláva Ukrajině! Hrdinům sláva!‘ Takhle to nejde.“ Štve ho, že i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pozdrav používá, a to na půdě zdejšího parlamentu. Štve ho, že se v Trenčíně opravuje vojenská technika pro Ukrajince.

Pokračování operace Barbarossa

Uctít památku padlých vojáků přišli i Jaroslav s Dušanem. Podle prvního na Ukrajině vždy vládl korupční systém a Ukrajinci Rusy stále provokovali. Ukrajincům je prý třeba pomoci hlavně v jejich zemi a ne jim posílat zbraně, protože jinak válka neskončí a bude zatažena i na Slovensko. Rusové jsou podle něj alergičtí na nacisty a banderovce, jejichž myšlenky se šíří Ukrajinou a ta, ať se nediví, že byla napadena.

„Naše vláda a paní Čaputová podporují tento nacismus na Ukrajině a připadá mi to, jako pokračování operace Barbarossa pod pokrývkou zdegenerované západní civilizace. Jde o druhý útok na Rusko. Na východě Ukrajiny zatýkají hodně banderovců z pluku Azov. Naše zaprodaná média o tom neinformují. Banderovci mají na kůži vytetované hákové kříže a jiné nacistické symboly. Zelenskyj, který jen sdělil, že jde prostě o ukrajinské chlapce, se nyní spojí s naší ‚národní zradou‘ skrz telemost,“ zmínil Dušan. Podle něj chce NATO Rusko zničit, aby se USA a Evropa mohla podělit o tamní zdroje.

Mezi modrožlutými

Na náměstí Slovenského národního povstání se 9. května konala zase oslava konce nejhrůznějšího konfliktu v dějinách lidstva a zároveň protest proti agresi na Ukrajině s názvem Dokončíme to. Radovan Čičvara na něj přišel s ukrajinskou vlajkou jako první. „Začátek agrese na Ukrajině byl dost rychlý a nyní je to na frontě dost těžké. Ukrajinská vláda by se měla více snažit získat zpět Mariupol a pomoci těm lidem v Azovstalu. Jinak by kvůli tomu mohl vzniknout rozkol. Ruská propaganda dělá co může, aby udržela morálku svého vojska, ale Ukrajinci stejně vyhrají,“ vysvětlil.

Evropa podle něj pomáhá Ukrajině více, než v začátcích konfliktu: „Je fajn, že se opět nastartovaly sankce týkající se ropy. Bohužel je Maďarsko stále vetuje. Až konflikt skončí, bude třeba stále připomínat zvěrstva, která Rusové na Ukrajině udělali. Pak Putinův režim padne. Ne hned, ale zhruba za tři roky.“

Názorové rozdělení Slováků ohledně konfliktu na východě zhodnotil: „Ano, jsme rozdělení. Okruh lidí, co stojí ve středu, se stále zmenšuje a obávám se, že jde o začátek nějakého většího konfliktu, který přijde. Celý svět je rozdělený. Na jedné straně stojí přívrženci Putina a Trumpa a na druhé straně demokraticky smýšlející lidé. Až všichni odhalí svá trička, může se to vyhrotit. Možná ale ještě přijde nějaká enviromentální krize velkého rozsahu a všechny spojí. Jinak to vidím černě.“

Trenčianské párky pro Ukrajinu

Účastníci akce Dokončíme to, kterou spoluorganizovala herečka a zpěvačka Dorota Nvotová – dcera herečky Anny Šiškové, byli vyzváni, aby donesli konzervy pro Ukrajince. Lidé nejvíce donášeli Trenčianské párky s fazolemi. Celý batoh konzerv přinesl Peter Salaj. „Myslím si, že každý soucitnější Slovák chce pomoci. Všech se to velmi dotýká. Je to velká tragédie a Ukrajinci jsou bratrský národ. Jestli toho šílence na Ukrajině nezastaví, tak bude na řadě Slovensko, Polsko a Česko,“ podotkl.

„Když se podíváte do historie Ruska, tak je to samá hrůza. Od časů Rurikovců přes Alexandra Něvského, Ivana Hrozného, Petra Velikého až po Sovětský svaz. Vždy tam vládla tyranie a útlak. Největší sen toho šílence z Kremlu je obnovit říši, aby se cítil jako další z řady carů anebo tyranů, jako Lenin či Stalin. Když zjistil, že nějaká země v sousedství chce kráčet svou cestou do Evropy a odmítá tyranii, tak ji napadl. Obává se o svůj režim, protože touha po demokracii by se mohla rychle přelít do Ruska,“ vysvětlil dál s tím, že jestli někdo závidí uprchlíkům, kteří utekli z války ve vlastním autě, tak by si měl představit, že mu do bytu spadne bomba a z koupelny se stane balkon nebo sutiny.

Slováci se nestydí

Během devátého byla v Bratislavě nahlášena i akce Umývání nohou uprchlíkům z Ukrajiny a Afriky. Na pódiu na náměstí Slovenského národního povstání také vystoupil politolog a státní tajemník Ministerstva zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenska Martin Klus.

„Chci, abychom se nestyděli. Už toho bylo dost. Styděli jsme se v devadesátých letech, když jsme byli černou dírou na mapě Evropy. Poté také. A dnes máme důvod těšit se, jakého máme premiéra, jaké máme pevné hodnotové postoje. Máme také skvělé diplomaty, co neváhají do poslední chvíle zůstat tam, kde je třeba a pomáhat. A všichni hovoří jedním hlasem. Ukrajina bojuje za nás, Ukrajinci umírají za naše hodnoty a za to, aby jednou mohli být součástí svobodné Evropy,“ hlásal.

Následně přišli „modrožlutí“ ze Slavína. Celkem dlouhý zástup lidí s ukrajinskými vlajkami. „Jsou tu lidé, kteří na Slavíně v obležení proruských sil a komunistických důchodců četli jména padlých ukrajinských vojáků. Vyštvali odtamtud i Harabina. (Bývalý místopředseda vlády, ministr spravedlnosti a neúspěšný prezidentský kandidát. Pozn. red.) Bránili jsme tam naši svobodu proti zlu z Kremlu. Pravda a láska zvítězí nad zlem a nenávistí,“ bylo ještě slyšet z pódia a pak sborově zaznělo: „Sláva Ukrajině! Sláva hrdinům!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …