150 dní v base. Jan Bendig, trefený moukou po domluvě, se bude divit

25.02.2024 18:22 | Komentář

Rasistický útok, který se nestal, v USA skončil vážným rozsudkem: 150 dní v base. V České republice podle Policie ČR falešně ohlásil rasistický útok na svou osobu romský zpěvák Jan Bendig, který byl „trefený moukou“ na Českém slavíku po domluvě. Jemu i „útočníkovi“ nehrozí vězení, ale pokuta 50 tisíc Kč. Z celého případu každopádně zůstává pachuť. „Lidé toho mají plné zuby. Zjevně totiž mainstreamu nestačí, aby lidé kohokoli tolerovali, po nich už se vyžaduje aktivní vřelá láska a sebemrskačství,“ sdělil ParlamentnímListům.cz advokát Radek Suchý.

150 dní v base. Jan Bendig, trefený moukou po domluvě, se bude divit
Foto: Youtube
Popisek: Muž před vyhlašováním hudební ankety Český slavík posypal zpěváka Jana Bendiga moukou

Jussie Smollett je černošský americký herec, zpěvák a odsouzený podvodník. Na 150 dní odnětí svobody byl odsouzen za „falešný rasistický útok“.

Rodák z kalifornské Santa Rosy, který se od dětství pohybuje v Hollywoodu, je potomkem afroamerické matky a židovského otce, který prý celý život odmítal být označován jako „bílý“. Protože však nebyl zrovna nejspolehlivějším tatínkem, vyrůstal míšenec s matkou v její černošské komunitě.

Od osmi let byl dětským televizním hercem a příležitostným modelem, v devatenácti svým rodičům oznámil, že je gay. Po třicítce se pustil do kariéry zpěváka v žánru R&B.

V lednu 2019 oznámil na policii, že byl na ulici napaden z „rasových a homofobních důvodů“ dvěma bělochy. Téma se okamžitě dostalo do médií jako ukázka agresivního rasismu vůči afroamerické menšině.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46418 lidí

Po pouhém měsíci ale bylo zjištěno, že celý útok sám Smollet zinscenoval za pomoci dvou bělošských bratrů, se kterými spolupracoval při své umělecké činnosti.

Obvinění z falešného svědectví bylo původně staženo na základě dohody, podle které byl umělec potrestán veřejně prospěšnými pracemi v délce šestnácti hodin.

Následně se Smollett, který má záznam už z roku 2007, když řídil s alkoholem a pokoušel se vydávat za svého bratra, soudil s chicagskou prokuraturou o náklady řízení a podal na ni žalobu pro „masový veřejný posměch a újmu“.

Dohoda byla předmětem kritiky, a když se v roce 2020 zjistilo, že pan Smollet podal na policii čtyři další falešná svědectví, byl případ znovu otevřen. Rozsudek 150 dní vězení z března 2022 byl v prosinci 2023 potvrzen.

Jan Bendig je podle Wikipedie „český zpěvák romské národnosti“. Po zkušenostech v chlapeckém pěveckém sboru, kapele Gipsy Brothers a pěvecké soutěži v Liverpoolu, kde jeho rodina nějakou dobu žila, se po návratu do Česka zúčastnil soutěže Česko Slovenská SuperStar a čtvrté místo mu otevřelo cestu k profesionální kariéře.

V osmnácti letech oznámil veřejnosti, že je gay.

V listopadu 2023 měl být při příchodu na předávání cen Český slavík napaden útočníkem, který na něj s výkřikem „cikáne“ měl vysypat pytlík s moukou.

Následně do médií uvedl, že je útokem „totálně zlomen“. Přesto během večera vystoupil na pódiu s kolegyní Monikou Bagárovou.

„Furt nenalézám ty správný slova, co k tomu říct. Mrzí mě to. Opravdu moc. To, že celej život musím stále určité lidi přesvědčovat o tom, ať mě neházejí do jednoho pytle a nekoukají na mě skrz prsty, je už někdy psychicky fakt unavující. Nebudu lhát, ale včera mě to chvíli po tom incidentu totálně zlomilo a nevěděl jsem, co si mám myslet a co dělám špatně,“ napsal Bendig na sociální síti.

„Nechci, aby se tahle věc zvrtla v nějaký rasistický podtext a následnou pomstu. Násilí totiž plodí další násilí. A tady na světě je ho už i tak dost. Ukažme lidem, co rádi používají předsudky proti nám romákům nebo lidem s jinou orientací či národností, že jsme a budeme vždy nad věcí a budeme dělat inspirativní věci, které jednou změní celkové vnímání nás všech,“ dodal.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45986 lidí

Bendigovi se následně dostalo podpory od celého šoubyznysu. „Je to nechutné, chudák Honza, má úplně zkažený večer,“ uvedla jeho kolegyně Markéta Konvičková.

„Jsi frajer, Honzo, tak mladej, tak moudrej, tak veliký srdce! Přejeme ti celá naše rodina jen to nej!“ přidala se herečka Mahulena Bočanová.

„Místo aby se však nechal zdeptat, Bendig se rozhodl reagovat velkoryse a nabídl pachateli možnost poznat ho lépe,“ psal server Romea.cz s tím, že Bendig útočníka pozval na svůj koncert.

Už tehdy některé weby upozorňovaly, že posypání moukou od „hejtra“ se v minulosti stalo velmi účinnou součástí reklamní strategie americké celebrity Kim Kardashianové, která tak připoutala pozornost ke svému novému parfému.

Zpěvák odmítl, že by byl útok zinscenovaný.

Pachatel přišel s pozoruhodným vysvětlením, že chtěl vysypáním mouky na jednoho z účastníků upozornit na nedostatečné bezpečnostní zajištění Českého slavíka a Bendig měl smůlu, že zrovna přišel první.

Ještě v prosinci policie uvedla, že uvažuje o rozšíření kvalifikace trestného činu na výtržnictví, čímž by pachateli hrozily až dva roky vězení.

V týdnu ale oznámila zcela jiný výsledek vyšetřování. Celý útok měl být mezi zpěvákem a pachatelem domluven a zinscenován.

„Kriminalisté z odboru extremismu a terorismu incident na Českém slavíkovi prověřili a zjistili, že oba účastníci byli domluveni. Z toho důvodu se trestný čin nestal a celý případ byl odložen. Všichni aktéři jsou však podezřelí ze spáchání přestupku křivé vysvětlení a věc bude předána příslušnému správnímu orgánu k prošetření. Hrozí jim pokuta až do výše 50 tisíc,“ uvedl mluvčí pražské policie Richard Hrdina. Nyní mnoho kolegů dává od Bendiga ruce pryč.

Herečka Mahulena Bočanová zpětně uvedla: „Jestli je to pravda, tak je to ‚uff uff, trapas‘. Před bulvární pozorností opravdové hvězdy zdrhají, určitě ji nevyhledávají. Držím mu palce, aby to pravda nebyla a obhájil se.“

Advokát: Rezignovali jsme na zdravý rozum

Podle advokáta Radka Suchého, kterého oslovily ParlamentníListy.cz, je příběh na jednu stranu bulvární taškařicí odpovídající hudebnímu významu účastníka talentové soutěže, ale rovněž má hodnotu jako dokument přepjaté společenské atmosféry.

„Obecně takové chování není zcela výjimkou, vzpomínám si třeba na kauzu z roku 2010, kdy si Romové z Opavy útoky zápalnou lahví zinscenovali rasistické útoky na jejich komunitu apod., nebo na případ napadeného chlapce, který si pro strach z vlastní matky vymyslel naopak útok ze strany romských spoluobčanů. Ale tento případ je motivován ještě navíc zjevně snahou o zvýšení zájmu médií o osobu, která místo aby přesvědčila veřejnost a novináře o svých kvalitách nějakým umem, vsadila na svoji příslušnost k romskému etniku, umocněnou navíc homosexualitou,“ říká pro ParlamentníListy.cz Suchý.

Souhlasí s hodnocením policie, že z právního hlediska se jedná maximálně o přestupek, na Bendigovo další působení v uměleckém světě však podle něj extempore bude mít negativní dopad.

Sám umělec se vyjádřil až po několika dnech. Ve čtvrtek sliboval, že se vyjádří v živém vysílání na jedné hudební televizi, ale nakonec si místo toho celou dobu jen dělal reklamu na svou novou píseň.

V pátek se pak vyjádřil slovy: „Vždy jsem s vámi mluvil otevřeně, a tak tomu bude i tentokrát. Život není jen o příjemných momentech, ale i o těch, ve kterých vám není úplně hej. Ale je potřeba se k nim postavit čelem. Bohužel doposud nemám vyjádření od Policie ČR, i když ho prý už odeslala poštou. Ani dnes po několika dnech do schránky nedorazilo. Prý to může trvat ještě několik dní.“

Advokát Radek Suchý kauzu vnímá jako určitý symbol doby. „Cosi nám opět odkryla o nás samotných. Urychlená ‚kulturní‘ revoluce v naší zemi nám za posledních pár let nadělila v podstatě vše, co západní společnost dusí již dobu mnohem delší. Od zavádění liberálněsocialistických nesmyslů do našich životů a právního řádu přes agendu MeToo a politickou korektnost až po ekoterorismus a ideologizaci práva. To vše za potlesku poblouzněných liberálních elit, ať již z politického, podnikatelského nebo kulturního života. No a kauza Bendig je toho dokladem. Je dokladem toho, že jsme rezignovali na zdravý rozum, že akceptujeme stále hlubší rozdělení společnosti, že přebíráme všechny nesmysly politické korektnosti a že jsme se stali tak přecitlivělými v některých tématech, že sami v sobě potíráme kritické myšlení a vystavujeme se diktátu pokřivených politických ideologií,“ říká advokát, který vystupoval například v „kulturní“ kauze hidžábu na pražské zdravotní škole.

Upřímně jej na celé aféře prý nejvíce pobavila reakce uměleckého světa, který se snažil co nejrychleji předvést svou morální sílu odsouzením útoku, jehož autenticitě podle něj mohl po zhlédnutí videa věřit jen retardovaný jedinec.

„Nejvíc mne pobavila Emma Smetana, jako vždy ostatně. Ta prohlásila: „Jsem v šoku z toho ubohýho gesta, ale ještě víc z tý neposkrvněný, neotřesitelný záře, co z tebe jenom o hodinu později šla na pódiu. Neuvěřitelný. Fantastickej výkon. A tenhle velkorysej text… Tolik vnitřní moudrosti a nadhledu, trpělivosti i optimismu…You’re my hero,‘ Copak asi říká nyní?“ přemýšlí právník.

Liberální aktivista Jiří Hrebenar ovšem vysvětlení našel: „Bendig se fingovaným útokem moukou vysmál všem obětem rasismu, zatímco neonáckové a čeští fašounci na případu Bendig a jeho zaranžování útoku tvrdí, že tady rasismus není.“

 

 

„Naše společnost je tolerantní jako žádná jiná. Ale protežování menšin, na které Bendig sázel, vyvolá efekt právě zcela opačný. A to všem těm lidskoprávním poblouzněncům a kšeftařům s lidskými právy z neziskovek nedochází. Lidé toho mají plné zuby. Zjevně totiž mainstreamu nestačí, aby lidé kohokoli tolerovali, po nich už se vyžaduje aktivní vřelá láska a sebemrskačství. A z menšinových odchylek až po ty nejbizarnější se stává dokonce norma a vzor ctnosti. A to je špatně,“ reaguje advokát Radek Suchý.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jeho rodina , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRocker , 26.02.2024 10:12:18
žila v Anglii. V období, kdy tlupy cigánů diskriminované urážlivě nízkými sociálními dávkami se tam a do Kanady stěhovali za lepšími.

|  5 |  0

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…