Kandidát na ministra školství může šéfovat vlastní rodině. Žádný problém

26.03.2012 10:43

Věci veřejné už několik dnů hledají nástupce ministra školství Josefa Dobeše, který minulý týden kvůli vynuceným škrtům ve svém resortu podal demisi. Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, jedním z diskutovaných jmen uvnitř VV je i poslanec a místopředseda strany Milan Šťovíček. Jedné z organizací, které pod ministerstvo spadají, ale šéfuje jeho zeť Václav Hořejší. Vyvstává tak otázka možného střetu zájmů.

Kandidát na ministra školství může šéfovat vlastní rodině. Žádný problém
Foto: archiv poslance
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Milan Šťovíček

Redakce ParlamentníchListů.cz se snažila zjistit, zda by Šťovíček v případě svého jmenování ministrem Hořejšího na postu ředitele Národního ústavu odborného vzdělávání ponechal.

Václav Hořejší před nástupem do funkce ředitele NÚOV působil na Sportovní soukromé základní škole v Litvínově. Podle svých slov však orgány v této společnosti opustil poté, co se stal šéfem zmiňované státní organizace, což potvrzuje i výpis z obchodního rejstříku.

Na dotaz naší redakce, zda by Hořejší v případě Šťovíčkova jmenování ministrem školství setrval ve funkci ředitele Národního ústavu odborného vzdělávání, reagoval negativně, prý by to nebyl žádný důvod k rezignaci.

„Nevidím důvod, proč bych měl opouštět svoji práci kvůli tomu, že si někdo vybral mého příbuzného do nějaké funkce. Národní ústav je samostatná organizace a má nějaké úkoly, které tady plníme. Ačkoliv občas děláme nějaké úkoly pro skupinu dvě přímo z ministerstva, tak ministr na naši činnost jako by nemá žádný významný vliv,“ řekl Hořejší ParlamentnímListům.cz

Za možný střet zájmů v rámci příbuzenských vztahů to Hořejší nepovažuje, a pokud by to prý vysloveně někomu nevadilo, nemá důvod odstupovat. „Já mám životní zásadu řešit věci, až když nastanou, a pan Šťovíček je zatím jen kandidát a vy se mě ptáte na to, co udělám, když…,“ odmítl otázku Hořejší.

Ministerstvo má jiný názor

Anketa

Považujete tuto věc za střet zájmů?

83%
17%
hlasovalo: 427 lidí
Tiskový mluvčí ministerstva školství Radek Melichar ale vyslovil opačný názor. „To, co mi říkáte, určitě nějakým střetem zájmů zavání, každopádně pokud budete chtít nějaké oficiální stanovisko, budeme potřebovat zaslat váš dotaz emailem, abychom ho oficiálně zaevidovali, a my se k tomu určitě nějakým způsobem vyjádříme,“ řekl Melichar na dotaz redakce. Žádná oficiální odpověď však do okamžiku publikování tohoto článku nedorazila.

Poslanec Šťovíček coby nový ministr školství se za setrvávání Václava Hořejšího v křesle ředitele NÚOV nelíbí ani místopředsedovi Věcí veřejných Tomáši Jarolímovi. „O těchto skutečnostech vím a nepovažuji to za vhodné v žádném případě. Je to jedna z věcí, která pana Šťovíčka alespoň pro mě determinuje k tomu, aby na ten post nastoupil. Jak by si s tím poradil v případě, že by se ministrem stal, to je asi na něm, nebo na jeho příbuzném,“ doplnil Jarolím.

ParlamentníListy.cz se samozřejmě pokusily kontaktovat také přímo poslance a možného kandidáta na šéfa resortu školství Milana Šťovíčka. Ten však opakovaně nezvedal telefon a po několika dnech nereagoval ani na SMS zprávy naší redakce.

Národní ústav odborného vzdělávání je organizací přímo řízenou ministerstvem školství, kterému pomáhá v koncepci pro další rozvoj odborného vzdělávání. Zpracovává také analýzy pro změny ve vzdělávání, které jsou nutné vzhledem k rychlému vývoji ve společnosti, ekonomice i technologiích a uvádět je do praxe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondrův „majstrštyk“ na hokeji. „Na vlajku se čárat nesmí.“ Naštval všechny

10:30 Vondrův „majstrštyk“ na hokeji. „Na vlajku se čárat nesmí.“ Naštval všechny

Zdá se, že Alexandr Vondra, lídr koalice SPOLU pro nadcházející Evropské volby, šlápl, obrazně řečen…