252 Kč Polsko, 302 Kč Česko. To nejlevnější jídlo: Máslo, mléko, žádné akce. A pak Německo

30.11.2022 7:25 | Reportáž

Skutečnost, že Češi vyrážejí nakupovat potraviny do Polska, je už běžně známá. Jak je to ale v Německu, v zemi, jejíž jméno je v rámci levnějších či kvalitnějších nákupů poslední dobou rovněž slyšet? ParlamentníListy.cz se rozhodly srovnat tři nákupy potravin stejného zboží, ve stejném obchodě, ale v jiných zemích během jediného dne. Polsko, Německo a Česko. A redakce srovnala i ceny benzínu. Jak nákupy dopadly?

252 Kč Polsko, 302 Kč Česko. To nejlevnější jídlo: Máslo, mléko, žádné akce. A pak Německo
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Nákup z Polska

Test se týkal sedmi základních surovin obchodního řetězce Lidl, aby se částky daly skutečně srovnávat. Jednalo se o potraviny, které potřebuje k vaření či jídlu prakticky každá domácnost. Šlo o mléko (1 litr – 3,5 procenta tuku), máslo (82 procent tuku), vejce z podestýlky (10 kusů), řepkový olej (1 litr), cukr krupice (1 kg), brambory (novější, 1 kg) a žitný chléb (450 gramů). Vynechány byly veškeré výrobky v akci a vybráno bylo vždy nejlevnější zboží dané kvality a váhy. Platba proběhla vždy kartou a podle toho je také určen kurz měny.

Trasa byla jasná vzhledem k ideální poloze měst a souběhu hranic: polská Bogatynia – německá Zittau – český Liberec.

POLSKO

V polském obchodě se naskytl obrázek, který znají všichni Češi vyrážející na nákup těsně „za čáru“. Mnoho zákazníků z České republiky, mnohem méně Poláků. Nákup zabral nejvíce času hlavně kvůli množství lidí, frontám u pokladen a nutnosti neustále doplňovat zboží personálem. A nepřekvapivě vyšel nejlevněji ze všech. Základní nákup stál celkem 251,80 korun.

Polsko – kurz 1 polský zlotý – 5,55 Kč

mléko (1 litr)  20,50 Kč

máslo (300 g)  61 Kč

vejce z podestýlky (L)  47,10 Kč

řepkový olej (1 litr)  55,40 Kč

cukr krupice (1 kg)  33,20 Kč

brambory (novější, 1 kg)  16,60 Kč

žitný chléb (450 gramů)  18 Kč

CELKEM
251,80 Kč

NĚMECKO

V Německu byla situace značně odlišná, nákup proběhl během chvilky, po Češích ani vidu, ani slechu. V regálech však obchod vůbec nenabízel 300gramové máslo – vyráběné v Polsku, které se běžně prodává v českém i polském Lidlu (cena dopočítána dle váhy). Mezi chleby nebyla zrovna upečená klasická žitná kostka. Máslo v nákupu tedy vážilo 250 gramů a místo žitného zde byl chléb špaldový o vyšší váze 750 gramů.

Německá nákupní centra. Foto: Zuzana Koulová

Nákup v Německu se tedy dá shrnout takto: Celková částka je nejvyšší, ale je nutné vzít ohled na kvalitnější rané brambory. Nicméně například tamní nejlevnější máslo o váze 250 gramů bylo dražší, než stálo 300gramové máslo v Polsku. Celková částka se tak vyšplhala nejvýše, a to právě kvůli drahému máslu. Nutno podotknout, že se jednalo o nejlevnější máslo dané kvality – v nabídce bylo ještě máslo jiného druhu za stejnou cenu a stejné kvality. Cukr byl naopak nejlevnější ze všech tří zemí.

Také vejce vyšla výrazně levněji než v Česku, ale jednalo se o velikost M – velikost L v regálech nebyla. Opět je třeba poznamenat, že cenou i tak překonala větší vejce v Polsku. Také tady by tedy součet nákupu lehce stoupnul. V celkovém srovnání vybraných potravin je však možné říci, že ceny v Německu začínají být s těmi českými srovnatelné i přesto, že zaměstnanecké platy tomu zdaleka neodpovídají. Olej i mléko se v ceně lišily jen velmi málo. Celková částka 315 korun.

Německo – kurz 1 euro – 24,50 Kč

mléko (1 litr)  26,70 Kč

máslo (300 g – dopočítáno)  81 Kč

vejce z podestýlky (M)  48,80 Kč

řepkový olej (1 litr)  61 Kč

cukr krupice (1 kg)  31,60 Kč

brambory (1 kg)  22 Kč

špaldový chléb (750 gramů)  43,90 Kč

CELKEM
315 Kč

ČESKO

Poslední zastávkou byl český Liberec. Pro zajímavost je třeba podotknout, že dvě potraviny ze sedmi kupovaných v českém obchodě byly vyrobeny v Polsku – řepkový olej a máslo. České máslo vyšlo téměř o 14 korun dráž než v Polsku a vejce o 15 korun. Cukr byl dokonce o tři koruny dražší než v Německu. Celková částka 302 korun.

Česko

mléko  24,90 Kč

máslo (300 g)  74,90 Kč

vejce z podestýlky (L)  62,90 Kč

řepkový olej (1 litr)  59,90 Kč

cukr krupice (1 kg)  34,90 Kč

brambory (novější, 1 kg)  17,90 Kč

žitný chléb  26,90 Kč

CELKEM
302 Kč


BENZÍN
Během reportáže se redakce zaměřila také na ceny benzínu – Natural 95. V České republice stál v úterý dopoledne u Benziny (Orlen) litr 39,90 korun. V Polsku stál u Orlenu v přepočtu na uvedený kurz 37,13 Kč, ale největší překvapení nastalo v Německu u pumpy PCH – litr benzínu stál 35 korun.

Pumpa v Německu. Foto: Zuzana Koulová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …