ANO, ČSSD, KSČM... Co mlčíte, chlapci? Ve Sněmovně jsme se včera dozvěděli zajímavé věci

21.11.2017 7:02

Tragédie a smutek, tak hodnotí podle médií nováčci první schůzi Poslanecké sněmovny po říjnových volbách. Ale nejsou to zdaleka jen nováčci, kterých je rekordních sto dvacet pět z dvou set poslanců. Trpí i parlamentní matadoři, protože tak špatně připravenou ustavující schůzi dolní komory ještě nezažili. Kromě toho se objevily některé zajímavé náznaky či informace. Vojtěch Filip, který vždy školil ostatní o jednacím řádu, tentokrát svorně s Babišem mlčel. Mlčeli i sociální demokraté, kterým dle informací ParlamentníchListů.cz Babiš „přihodil na talíř“ funkci, se kterou už ani nepočítali.

ANO, ČSSD, KSČM... Co mlčíte, chlapci? Ve Sněmovně jsme se včera dozvěděli zajímavé věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ustavující schůze poslanecké sněmovny. Na úvod se skládal poslanecký slib

První hádky, které ukazují, co novou Sněmovnu v tomto volebním období čeká, přišly hned na včerejší ustavující schůzi. Příčinou byla hrozba trestního stíhání představitele vítězného hnutí ANO a budoucího premiéra Andreje Babiše, která hned na počátku zkomplikovala jednání nově zvolených poslanců, protože rýsující se koalice hnutí ANO a KSČM se rozhodla snížit počet členů klíčového mandátového a imunitního výboru, který bude doporučovat, zda zbaví imunity Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, na třináct. Tedy tak, aby z něj vyšachovala dvě strany – TOP 09 a STAN. A další dva kluby – Piráti a SPD – v něm měly mít po 1,5 poslancích, což vyvolalo v řadách opozice údiv i posměšky.

Anketa

Podporujete zrušení sankcí proti Rusku?

94%
hlasovalo: 11821 lidí

Za zastoupení TOP 09 a STAN bojovaly i strany, jichž se omezení netýkalo, ODS, KDU-ČSL a Piráti. Požadovaly, aby výbor měl celkem 18 členů ze všech parlamentních stran. Argumentovaly tím, že se ještě v minulosti nikdy nestalo, aby některá z parlamentních stran neměla v tomto výboru zastoupení. Členové hnutí ANO i komunisté několikrát zneužili proti opozičním stranám fakt, že se sdružily do Demokratického bloku, a tvrdili, že toto sdružení bude mít ve výboru své zastoupení, i když v něm nebude TOP 09 a STAN. „Považuji za zásadní, aby byly ve výboru všechny politické strany. Tento výbor jedná neveřejně. Pouze jeho členové mají k dispozici plnou sumu informací,“ prohlásila dosavadní předsedkyně výboru Miroslava Němcová z ODS. 

ANO chtělo vyšachovat z mandátového a imunitního výboru TOP 09 a STAN

I poslanci řady dalších parlamentních stran upozorňovali, že je nepřijatelné, aby v mandátovém a imunitním výboru neměly všechny strany své zastoupení, protože jednání tohoto výboru je neveřejné a informace z policejních spisů tajné. „Jak bychom mohli hlasovat o případném vydání člena své strany, kdybychom tam neměli své zástupce, kterým můžeme důvěřovat?“ říkali v kuloárech členové těchto stran. A poukazovali na to, že v minulém volebním období, kdy bylo ve Sněmovně méně politických subjektů, měl imunitní a mandátový výbor patnáct členů, teď s devíti parlamentními stranami navrhovalo hnutí ANO původně jedenáct a komunisté třináct členů. Vysvětlení podle opozice je jednoznačné: ANO chtělo mít výbor, který bude rozhodovat o tom, jestli doporučí Sněmovně vydat Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání, pod kontrolou. 

Za absurdní je podle řady poslanců možné považovat i fakt, že nejprve hnutí ANO akceptovalo, že opozice bude mít předsedu tohoto výboru, a kývlo i na návrh, že jím bude šéf STAN Petr Gazdík, což potvrdili i některým novinářům. Ale pak se ANO spolu s komunisty rozhodlo STAN vůbec do výboru nepustit. Podle informací ParlamentníchListů.cz navíc existovala dohoda mezi ANO a KSČM, že předsedou tohoto dnes tak klíčového výboru bude předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik. 

Piráti kritizují číselné manipulace, které sníží šanci na vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání

Nakonec z obav ze zablokování jednání Sněmovny se i hnutí ANO a komunisté přiklonili k vyššímu počtu – ne 18, ale kupodivu dokonce k 19 členům. Strany Demokratického bloku – ODS, TOP 09, lidovci i STAN na tento návrh přistoupily; jediní Piráti byli proti, protože to podle nich dává ANO a SPD většinu v tomto výboru. V osmnáctičlenném výboru by totiž hnutí ANO mělo sedm členů, při devatenácti členech jich má osm. To jsou podle Piráta Jakuba Michálka číselné manipulace, které se hodí hnutí ANO. „Tento fakt, vzhledem k dosavadnímu souznění mezi ANO a SPD, snižuje šanci na vydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání,“ kritizoval také předseda Pirátů Ivan Bartoš. 

Bylo zajímavé, že do diskuse o mandátovém a imunitním výboru se jako jediní nezapojovali sociální demokraté. Podle informací ParlamentníchListů.cz přistoupili na dohodu s hnutím ANO, mají slíbeno křeslo místopředsedy Sněmovny pro dosavadního předsedu Jana Hamáčka. Hnutí ANO se netají tím, že rozdává funkce za vstřícnost, zatím mají účast ve vedení slíbenu komunisté, okamurovci a vedle sociálních demokratů i Piráti kvůli slíbené podpoře Radka Vondráčka. Jestli bude mít svého místopředsedu i druhá nejsilnější parlamentní strana – ODS – není zatím jisté.

Při jednání Sněmovny přicházel šéf volebního výboru Kolovratník z hnutí ANO s návrhy řešení, která byla nezákonná. Kolovratníka na to upozorňoval  Marek Benda z ODS. Ale tato neznalost překvapila i nováčky. Dokonce Pirát Vojtěch Pikal musel poslancům z hnutí ANO vysvětlovat jednací řád. „Jako nováčkovi ve Sněmovně mi to přijde velmi smutné,“ připustil Pikal. Překvapilo to i mnohé, kteří už strávili ve Sněmovně v minulosti několik let, protože všechny obvykle poučoval o jednacím řádu poslanecké kolegy šéf komunistů Vojtěch Filip. Jeho současné přehlížení chyb členů hnutí ANO je pro mnohé dalším z důkazů, že „už je ruka v rukávě“ a existují dohody o tom, že komunisté podpoří vládu Andreje Babiše. 

Některé poslance pobouřilo, jiné naopak pobavila nezvyklá věc, že se na poslaneckých lavicích členů hnutí ANO objevily stojany s vlaječkami  a nápisem ANO, bude líp. Zajímalo je, jestli tato praxe byla zavedena jen pro ustavující schůzi, kdy nesedí zákonodárci podle politické příslušnosti, ale podle abecedního pořádku, nebo zda budou mít členové hnutí ANO povinně na očích tuto cedulku, aby si pamatovali, kam patří, po celou dobu, kterou ve sněmovních lavicích stráví. O tom se všichni přesvědčí velmi brzy, protože  návrh zasedacího pořádku podle příslušnosti k poslaneckým klubům bude plénum schvalovat na dalším jednání. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …