Andrej Babiš a EU: Akce PL protrhla hráz. Sype se to ze všech stran

14.12.2018 9:10

ANKETA Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ve svých tweetech rázně hájil premiéra Babiše. „Za vším hledej peníze. Jsem zcela přesvědčen, že bruselské tažení proti Agrofertu má ve skutečnosti cíl zbavit západoevropské agrofirmy české konkurence. Čeští europoslanci ze sebe dělají hejly,“ napsal například. ParlamentniListy.cz se v anketě zeptaly politiků, co si o tom myslí. Někteří se domnívají, že si za tyto problémy může Andrej Babiš sám a považují to za další bláboly hradního mluvčího. Jiní si myslí, že by mohl mít pravdu, neb „kapusty je málo a slimáků hodně“, a vidí za tím bruselskou odvetu za to, že Česká republika „dělá potíže“ ohledně migrace.

Andrej Babiš a EU: Akce PL protrhla hráz. Sype se to ze všech stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti po tiskové konferenci ve sněmovně

Kromě výše zmíněného tweetu ještě Ovčáček uvedl: „Pozoruhodné, jak jsou kolaboranti a vlastizrádci stále stejní. Neskrývají až dětinskou radost, když je za jejich přispění republika ponižována a vláčena mocnými zleva nebo zprava.“ Další jeho příspěvek zněl: „Pokud odmítnete migrační kvóty, migrační pakt, prosazujete zájmy své země a hájíte bezpečí občanů, stihne vás za vydatné pomoci kolaborantů trest. Znají to v Maďarsku a Polsku. A teď to pozná Česká republika. Herzlich Wilkommen in der EU.“

Anketa

Na čí straně jste ve sporu o zastavení evropských dotací Agrofertu?

hlasovalo: 31064 lidí

A to ještě není všechno. „Pod záminkou ‚střetu zájmů‘ čelíme přímému útoku na suverenitu České republiky. Za potlesku 99 pragováků,“ napsal také Ovčáček a jindy dodal: „Volby do Evropského parlamentu v květnu 2019 budou zásadní. Volit budeme mezi přikrčenými lokajskými donašeči a skutečnými zastánci národních zájmů České republiky.“

Odvážná teorie, až konspirační. Další blábol hradního mluvčího

První na anketu PL.cz zareagoval předseda Pirátů. „Do tohoto smutného momentu to vědomě dotáhl pan Andrej Babiš. Bohužel se stejnou měrou na tom podíleli i ti, kteří platné nařízení proti střetu zájmů ze srpna 2018 ignorovali. A to i přes výzvy Pirátů. K auditu pravděpodobně EU přistoupí i za roky, kdy byl premiér Babiš ‚pouhým‘ ministrem financí,“ konstatoval Ivan Bartoš. „Varovali jsme, že počínání pana premiéra je v rozporu s evropským právem. Pan Babiš tomu mohl celou dobu zabránit. Stačilo dát si věci do pořádku a dodržovat pravidla jako každý jiný,“ pokračoval. „Komisař Oettinger řekl, že evropské úřady od 2. srpna 2018 neproplatily Agrofertu ani korunu a neučiní tak do doby, než se situace vyjasní. Tak měly postupovat i české úřady, které to naopak ignorovaly,“ doplnil.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Nemyslím si, že by někdo bral pana Ovčáčka vážně,“ uvedl místopředseda Pirátů a předseda jejich poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Další Pirát a místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal k Ovčáčkovu tvrzení napsal: „Myslím, že je to odvážná teorie, až konspirační.“

„Je to další blábol hradního mluvčího. Zřejmě si představuje, že je to celoevropské spiknutí a kampaň. Ostatně nemyslím, že by to jakkoliv souviselo s úřadem jeho zaměstnavatele a přijde mi nemístné, že mluvčí prezidenta tyto věci komentuje,“ konstatoval předseda STAN Petr Gazdík.

„Názory pana mluvčího mě nezajímají,“ prozradil Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Podobně to viděl jeho kolega, místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík: „Nepovažuji za adekvátní vyjadřovat se k názorům státního úředníka druhé kategorie,“ vysvětlil.

„Od EU je logické, že nechce, aby se dotace rozkrádaly, a pravidla musí platit pro všechny stejně. Babiš je schopný paralyzovat české orgány, do EU však už jeho chapadla nedosáhnou. Stačí selský rozum na to, abychom viděli, že se Agrofertu zbavil jen naoko a je stále v gigantickém střetu zájmů hraničícím s korupcí. Ostatně Piráti na to upozorňovali už v létě. Babiš mohl této mezinárodní ostudě předejít. Místo toho dál šíří teorie o všeobecném spiknutí proti němu,“ sdělila Alexandra Udženija, první místopředsedkyně ODS.

„Je to nesmysl. Pan premiér by měl učinit vše, aby vyloučil jakékoliv pochybnosti o střetu zájmů ze své pozice. Není to jednoduché, ale s tím musel počítat, když o funkci usiloval. Komise je velmi citlivá na zneužívání fondů. Ty totiž nejsou určeny pro bohatnutí velkých firem, jako je Agrofert, ale jsou směřovány na pomoc malým a menším v těžkém konkurenčním prostředí, což je zvláště těžké v zemědělství,“ objasnil europoslanec Evžen Tošenovský (ODS). 

„V civilizovaném světě nemůže tentýž člověk spolurozhodovat o rozdělování peněz a současně je čerpat jako takzvaný nositel konečného prospěchu v soukromých společnostech. To je přesně případ Agrofertu a Andreje Babiše. Nelze vyloučit, že takový případ může v budoucnu poškodit i jiné příjemce peněz z EU. O to je to ale pro Andreje Babiše horší, neboť pak za toto poškození ekonomických zájmů ČR ponese plnou odpovědnost,“ uvedl bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý.

Byla to otázka času, kdy se Brusel pomstí

„Kauza jasně ukazuje, kam vedou evropské dotace – slouží k vydírání českého státu, slouží k pokřivování trhu ve prospěch těch, co dotace umí ke zvýhodňování západoevropských zemědělců. Pochopitelně máme před evropskými volbami a poté, co ČR i zásluhou SPD odmítla globální pakt OSN o migraci, byla jen otázka času, kdy a jak se Brusel pomstí. A my můžeme jen litovat, že český premiér je takto Bruselem vydíratelný, protože postavil svůj byznys na dotacích,“ upozornil předseda SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura. „Proto vidíme, že vláda Andreje Babiše vzápětí řekla, že podporuje druhý globální pakt, takzvaný globální pakt o uprchlících, který je stejně škodlivý, jako je ten o migraci. A také vláda prosazuje urychlené přijetí Istanbulské úmluvy – obojí je pro SPD nepřijatelné,“ prozradil.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Tiskový mluvčí není od toho, aby jen za sebe říkal tak silné politické názory. Jiří Ovčáček je mluvčím hlavy státu, a ne soukromé korporace, Agrofertu. Řeči o suverenitě nejsou namístě – kdo platí dotace, ten logicky kontroluje. Obavy ze střetu zájmů a oligarchizace mají svůj důvod už několik let, ale obavy neznamenají právní důsledky. Dopad evropského nařízení do ČR bude teprve analyzován – pozastavení plateb předejde tomu, že bude třeba něco vracet,“ shrnul poslanec KSČM Jiří Dolejš.

„Je možné, že je to určité ohrožení české suverenity, i když ta v posledních letech není to, co bývala. Vidím v tom spíše tažení proti V4. První byla rezoluce proti Polsku, co mají a nemají dělat. Potom rezoluce proti Maďarsku, opět co mají a co nemají dělat, jak je tam ohrožena demokracie. A teď tu máme Českou republiku. Už nám zbývá jen rezoluce ke Slovensku. Jsem zvědav, jaký bude důvod, aby se přijala rezoluce, která bude nějakým způsobem napomínat Slovensko,“ konstatoval europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM). „Je úplně jedno, jestli se jedná momentálně o Agrofert a Babiše, nebo se bude jednat o něco jiného. Jde prostě o to, že V4 se zasekla a řekla, že některé věci nechce akceptovat. Nejsem fanda polské vlády, nebo opatření, která přijímá Orbán. Ale rozhodně mám velice špatný dojem, že nejsilnější státy Evropské unie vedou tažení proti V4. Něco by tomu nasvědčovalo. Na začátku této schůze se jednalo o tom, co ještě doplníme do programu. Prohlasováno bylo, že se bude diskutovat o tématu Babiš. Ale když byl dán návrh, abychom se bavili o hnutí žlutých vest – protože to je sociální krize ve Francii – tak to bylo odmítnuto. Představuji si, že kdyby to bylo naopak, jak by to asi mohlo dopadnout. Mám z toho takový zvláštní dojem, že všichni jsme si rovni, a někteří jsou si rovnější,“ dodal.

„Možné je všechno, ale tento argument mi nepřijde příliš pravděpodobný. Já si myslím, že spíše pan europoslanec Zdechovský se snaží poškodit ČR skrze Agrofert,“ domníval se poslanec hnutí ANO Adam Kalous

„Zdá se, že je málo kapusty, a hodně slimáků. Jiří Ovčáček může mít pravdu,“ vypozoroval bývalý sociálně demokratický ministr Jaroslav Bašta.

„Všiml jsem si, že PR mediální obrana premiéra vůči rozhodnutí Evropské komise o pozastavení dotací firmám ze skupiny Agrofert se opírá o útok na české zemědělské firmy. Takto postupoval nejen hradní mluvčí, ale i komunisté a zástupci SPD. Všichni víme, že existuje společná zemědělská politika EU, která výrazně dotuje zemědělce. K tomu je třeba přičíst dotace  jednotlivých členských států. Povětšinou však tyto dotace putují k menším zemědělským podnikům, a to zejména do prvovýroby, a nikoliv do zpracovatelského průmyslu. Kauza střetu zájmů, která se dostala do hledáčku Evropského parlamentu a Evropské komise však nevznikla v Bruselu, ale na domácí politické scéně,“ upozornil bývalý dlouholetý poslanec ČSSD Antonín Seďa. „Připomínám, že se o střetu zájmů Andreje Babiše hovořilo již před volbami v roce 2013 a poté celých pět let. Dokonce byl přijat zákon označovaný jako lex Babiš, který měl řešit tento problém. To, že EU přijala daleko přísnější zákon o omezení střetu zájmu politiků a česká legislativa na to nereagovala, je věc jiná. A to, že problém předsedy vlády České republiky, zatáhli do Bruselu čeští poslanci, je také pravda. Z toho lze logicky vyvodit závěr, který potvrdilo české Ministerstvo financí, že ze strany EK se nejedná o zastavení dotací zemědělským subjektům působícím v České republice, ale že půjde o pozastavení dotací pouze pro Agrofert, a to do doby vyřešení nesouladu střetu zájmů premiéra s legislativou EU. Což mimo jiné potvrdil i sám Andrej Babiš. Takže vyjádření pana Jiřího Ovčáčka či místopředsedy SPD Radima Fialy vnímám jako další útok proti Evropské unii,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …