Antikorupčník se po svém vypořádává s řečmi o spiknutí, do kterého patří Bradáčová

09.07.2012 13:29

Vztahy mezi Vlastimilem Rampulou a lidmi okolo nejvyššího žalobce Pavla Zemana jsou na bodu mrazu. K jejich zlepšení nepřispěl ani rozhovor s bývalým vrchním žalobcem v časopisu Týden. Šéf Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček úder Rampulovi s chutí vrátil. Na tvrzení, že je bývalý vrchní žalobce cosi jako novodobý zemský škůdce, prý klidně vsadí všechen svůj majetek.

Antikorupčník se po svém vypořádává s řečmi o spiknutí, do kterého patří Bradáčová
Foto: Archiv KJ
Popisek: Karel Janeček

Odcházející vrchní státní zástupce Rampula své protivníky v boji o Vrchní státní zastupitelství rozhodně nešetří. Čím více se blíží jeho odchod z řad státních žalobců, o to jeho výroky nabývají na intenzitě. Podle posledního vyjádření v časopise Týden je Lenka Bradáčová, kterou chtěl šéf NSZ Pavel Zeman jmenovat jako Rampulovu nástupkyni, pravidelnou uchazečkou o vedoucí posty a Pospíšilovou oblíbenkyní. Nahradit v minulosti měla podle Pospíšilových plánů třeba svého bývalého krajského šéfa Jankovce nebo i Renatu Veseckou.

Její údajná touha po moci nenechává Rampulu klidným. Jmenování Bradáčové do čela Vrchního státního zastupitelství je pak součástí plánu ovládnutí této části justice od nejvyšších pater až na úroveň okresů. A zrušení Vrchního státního zastupitelství pak tato skupina okolo Pavla Zemana prý vlastně ani neplánuje, jde jen o to dostat z něj ´zlého´ Rampulu.

Rampula škodí zemi, Janeček na to klidně vsadí vše

Šéf Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček vidí celou situaci jednoznačně. "Paní Bradáčová dělá svou práci řádně a pokud je tu plán změnit strukturu státních zastupitelství, pak je to jedině v pořádku. Jsem přesvědčen o tom, že pan Rampula je velmi negativní. Z jeho strany jde o obyčejné kecy, kterými se zjedi jako on snaží mást veřejnost. Samozřejmě že nemohu přísahat na to, že je paní Bradáčová nejlepší a nejčistší státní zástupkyně, ale při srovnání kroků těch dvou lidí je zcela jasné, kde je pravda. Pan Rampula škodí této zemi a je pod kontrolou velkých lotrů. Na to klidně vsadím svůj majetek," uvedl pro ParlamentníListy.cz Janeček.

Stínový ministr spravedlnosti a právní expert ČSSD Jeroným Tejc se do trvající mediální bitvy zapojovat nehodlá. "Nedovedu si představit, že ve chvíli, kdy se plánuje zrušení Vrchního státního zastupitelství, by po odchodu pana Rampuly bylo znova obnoveno," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec. Zrušení postu vrchního žalobce by ale bezesporu pozici toho nejvyššího značně posílilo. "A to má pozitiva i negativa. Pozitivní je z mého pohledu jednoznačná odpovědnost nejvyššího státního zástupce za dění v jeho resortu působnosti. Jako negativní samozřejmě vnímám možnost, že se do té funkce dostane někdo nevhodný," uvažuje Tejc. Jako poslanec se prý zaměří na to, aby nový zákon o státním zastupitelství nebudoval vlastně prokuraturu. "Pokud to někdo takto chce, musí to nazvat otevřeně. Hybridů už bylo dost," dodal poslanec.

Dění okolo obsazení postu Vrchního státního zástupce pokračovalo i v pondělí. Nejvyšší žalobce Zeman novému ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi oznámil, že na jmenování Lenky Bradáčové do funkce vrchní státní zástupkyně trvá. Jednoduché to ale mít zřejmě nebude. Blažek dal již několikrát jasně najevo, že jmenovat Bradáčovou rozhodně nepatří mezi povinnosti nastupujícího ministra a že Zemana považuje za svého podřízeného. Tento výrok přijala odborná i laická veřejnost s rozpaky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …