Armáda v ulicích? Policisté hrozí výbuchem. Už toho mají opravdu dost

29.06.2012 16:36

Armáda v ulicích v den voleb. Obrázek, který patří spíše do zpravodajství ze zemí Středního Východu by se mohl naskytnout i obyvatelství České republiky.

Armáda v ulicích? Policisté hrozí výbuchem. Už toho mají opravdu dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté, ilustrační foto

Po pondělních prvních zmínkách o akci Upír to vypadá to, že se ´policejní plukovníci´ chystají svým kritikům ve vládních pozicích velmi nepříjemné chvilky. Šéf policejních odborů navíc tvrdí, že speciální útvar mohl zaznamenat i Kalouskův hovor s vyšetřovatelem kauzy CASA.

"V policii to neuvěřitelně vře. Vyhlásili jsme proto akci Upír, která je nejkrajnějším legálním a demokratickým způsobem, jak vyjádřit protest. Příslušníci bezpečnostních sborů jsou na hranici výbuchu. Pokud seberou odvahu a nebudou se dále bát, pak nemohu zaručit, co bude následovat," naznačuje opravdu kritický stupeň naštvanosti příslušníků bezpečnostních sborů jejich odborář.

Armáda v ulicích. Černý scénář v den voleb

Akce Upír, o které ParlamentníListy.cz rámcově informovaly v pondělí, má jednoduchý scénář. V jeden konkrétní den nepřijde podle odborářských plánů do práce jediný policista ani hasič. V takové situaci musí premiér jednat, jak mu ukládá zákon.

"Pokud policie není z jakéhokoliv důvodu schopná zajišťovat svou činnost, musí premiér na její místo povolat armádu. A k tomu dojde přesně v den voleb do krajů a Senátu, které jsou pro občany této země symbolem demokracie," odhalil karty šéf policejních odborářů.

Odboráři oficiálně vyzvou policejního prezidenta k nasazení armády ve chvíli, kdy zjistí, že je podporuje alespoň šest tisíc policistů. To by pro Buřiče a jeho lidi neměl být problém, během demonstrace proti ministru Johnovi dokázal dostat do ulic skoro 50 tisíc ´uniforem´. Jak se chtějí policisté vyvázat ze služby? Název akce sám napovídá. Policisté a hasiči prostě půjdou darovat krev.

"Mnoho policistů se mne jasně a stručně ptá, kdy to slušní lidé vezmou do vlastních rukou. Policie v tu chvíli přestává poslouchat představitele státní moci a podpoří protesty," nastiňuje odborář údajně reálný scénář s tím, že se čeká na pomyslnou jiskru.

Kalousek prý nemá právo volat detektivům

Tou by mohly podle Buřiče být i výroky představitelů vlády proti práci policistů, stejně jako nátlak na orgány činné v trestním řízení. A k němu prý právě nyní dochází.

"Pokud to mám říci hodně slušně, pak telefonát pana ministra Kalouska kolegovi z ÚOKFK ve věci vyšetřování kauzy CASA byl naprosto nestandardní. Opakuji, pokud to mám říci hodně slušně. Nevidíme s kolegy jediný důvod, proč by měl člověk, který v případu může figurovat maximálně jako svědek, volat vyšetřovateli. Pokud se pan Kalousek skutečně dopustil výroku, že kolega u policie končí, pak spáchal dle mého právního názoru hned několik trestných činů," konstatuje Buřič.

"Současné vedení policie rozvázalo policii ruce. Kauza Parkanová nebo kauza Rath skutečně nejsou těmi posledními kauzami z vrcholné politiky, které policie šetří. Víc ale samozřejmě sdělit nemohu," uvedl policejní odborář. Na policisty, vyšetřující kauzy, týkající se členů vládních stran, byl prý činěn nátlak ze strany vysoce postavených politiků. Ani v této věci ale Buřič do konkrétních jmen a detailů nejde.

Anketa

Souhlasíte s M. Kalouskem, že ČR hrozí policejní stát?

hlasovalo: 9593 lidí

Miroslav Kalousek pro ParlamentníListy.cz rezolutně popřel, že by z jeho strany padly jakékoliv výhrůžky. Pouze prý policistu, vyšetřujícího kauzu CASA a tedy i Kalouskovu stranickou kolegyni Parkanovou, chtěl seznámit s posudkem, ukazujícím nevinu exministryně obrany.

"Jenže ani to si nesmí politik ani žádný jiný občan dovolit, jde o zasahování do vyšetřování trestného činu. Jediná přípustná cesta, pokud chci policii předat určitá podstatná data, vede nikoliv přes telefon, ale přes právníka, podatelnu a podobně," říká Buřič.

Kalouska si policie možná nahrála. Je to běžný postup

Pokud Kalousek policistovi nevyhrožoval, jak sám tvrdí, nebude to podle policejního odboráře zas takový problém dokázat metodou, kterou má ministr financí po vládní spolupráci s VV obzvláště v oblibě. "Nevím, jestli si to uvědomil, ale pracoviště v určitém režimu jsou automaticky nahrávané právě z důvodu, aby policie zachytila případný nátlak na vyšetřovatele. Jde o to které linky jsou nebo nejsou nahrávány, ale u detektiva, vyšetřujícího kauzu CASA, bych takový monitoring rozhodně předpokládal," naznačuje policista možnost, že inkriminovaný telefonát, o němž obě strany tvrdí opačné věci, je skutečně zaznamenán.



Souboj vlády a policie

Mediální souboj mezi policisty a členy vlády tak pokračuje v nezměněné intenzitě dalším dnem. Symbolickým startovním výstřelem byl premiérův výrok ve sněmovně, kdy Nečas uvedl, že si nenechá od party policejních plukovníků diktovat kdo bude nebo nebude ve vládě. Výroky vládních představitelů, zpochybňující činnost té samé policie, která několik týdnů před žádostí o vydání exministryně obrany Parkanové předvedla ukázkovou akci zatčením středočeského hejtmana Davida Ratha, situaci podle Buřiče dále vyostřují.



Náladě v policejním sboru pak nepřidalo ani odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. O kritické situaci svědčí i řečnické vystoupení soudce Vojtěcha Cepla ml. na čtvrteční demonstraci na pražském Náměstí Míru. Cepl se přitom médiím pravidelně odmítal jakkoliv vyjadřovat dokonce i ke svým vlastním případům, včetně toho, kdy dal zapravdu bývalé nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové ve věci jejích výroku na téma tzv. justiční mafie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …