Babiš nadával mladému Stropnickému, kritizoval Žilkovou za sex a uprchlíky. No a PL uvádějí pokračování

27.01.2016 13:01

Hádka mezi rodinou ministra obrany Martina Stropnického (ANO) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) dostává nový rozměr. Čerstvý lídr Strany zelených Matěj Stropnický totiž ParlamentnímListům.cz vysvětlil, z jakého důvodu nedávno kritizoval „manažery“ hnutí ANO na pražské radnici. Z toho, že jej za to nyní kritizuje Babiš, si ale prý vůbec nic nedělá. „Jsou to lidi, kteří nejsou schopni samostatného uvažování, kteří nemají v politice žádné zkušenosti, neumějí ani mluvit a neumějí vysvětlovat své kroky. Neumí prostě nic,“ vysvěluje nyní na jejich konto předseda zelených.

Babiš nadával mladému Stropnickému, kritizoval Žilkovou za sex a uprchlíky. No a PL uvádějí pokračování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Anketa

Vadí vám slova Miloše Zemana o Sobotkovi a kalašnikovu?

3%
94%
hlasovalo: 33371 lidí

Tak teď to nový šéf Strany zelených a bývalý náměstek pražské primátorky Krnáčové ještě více vyostřil! Matěj Stropnický (SZ), který je navíc i synem ministra obrany Martina Stropnického (ANO), totiž v těchto dnech pořádně naštval předsedu ANO a ministra financí Andreje Babiše. A to proto, že se mu navážel do „jeho“ hnutí ANO.

„Manažeři, které nám ANO slibovalo, jsou lidé, kteří nic pořádného neumějí a všeho se bojí. V tomto ohledu je ANO klam a podvod, to bude třeba voličům ukázat,“ řekl totiž Matěj Stropnický v pondělním rozhovoru pro deník Právo.

Tato věta ale Andreje Babiše pěkně rozpálila. A bývalému pražskému náměstkovi přes web novinky.cz proto poměrně ostře vzkázal: „Na doporučení jeho táty jsem se s ním setkal, souhlasil jsem s podporou a jsem přesvědčený, že bez našeho loga by tam ten kluk nebyl. Teď kolem sebe kope? To je neuvěřitelné, co povídá a jak mluví o rodičích. To se zbláznil?“

Navíc Babiš k tomu ještě dodal, že zelení už tady napáchali dost škod. „Vzpomínám si, jak vydírali ve vládě. Kvůli nim máme soláry a zpožděné stavby,“ řekl ministr novinkám.cz.

A proto se ParlamentníListy.cz Matěje Stropnického otázaly, zda chce něco Babišovi vzkázat on. A tady jsou jeho slova:

„Já osobně jsem zažil za ten rok na pražském magistrátu v přímém přenosu ony ‚manažery‘, které nám Andrej Babiš sliboval. Ale ukázalo se, že to je jen parta kamarádů paní Radmily Kleslové a že to jsou lidi, jejichž hlavní schopností je plnit přesně její zadání. Jsou to lidi, kteří nejsou schopni samostatného uvažování, kteří nemají v politice žádné zkušenosti a kteří neumějí ani řídit schůze. Oni neumějí dokonce ani mluvit, neumějí vysvětlovat své kroky, neumí prostě nic! Koneckonců i sami Pražané vidí v přímém přenosu, jaká je situace ve vedení města. Důsledkem toho je, že hlavní město nemá už tři měsíce žádnou vládu, protože ANO jako vítěz voleb není schopno dát žádnou vládu dohromady.“

Práce táty si vážím

Matěj Stropnický k tomu všemu ještě vysvětlil, co si myslí o práci svého otce v roli ministra obrany a jak pohlíží i na jeho ženu Veroniku Žilkovou, která je zastupitelkou ANO v Praze-Suchdole. Aby prý bylo jasné, že i v ANO se najdou „pracovité“ výjimky.

V rozhovoru pro pondělní Právo totiž Matěj Stropnický řekl, že si pod slovem hnutí představuje něco jiného, než když náhodně vybraní zaměstnanci vstoupí do firmy jednoho člověka.

„Já jsem rozhodně na adresu svého otce žádnou kritiku nevznesl. Jeho práce si naopak vážím právě proto, že si nehraje na manažera, ale dělá normální politiku a má s mnoha věcmi své zkušenosti. Čili jeho z té mé kritiky každopádně vyjímám. Navíc si vážím i stanoviska jeho manželky Veroniky Žilkové ve vztahu k imigraci, neboť ona se na rozdíl od Andreje Babiše dovolává nějaké pomoci pro přistěhovalce. Čili v této věci jsou vyjádření pana ministra úplně lichá,“ pronesl k tomu pro ParlamentníListy.cz Stropnický.

„Druhá věc se týká oné pomoci hnutí ANO – jak o ni hovoří pan ministr Babiš – v komunálních volbách v roce 2014. Já jsem ve volbách v roce 2006 na Praze 3 získal 11 procent, v roce 2010 dvacet procent; jestli si pan Babiš myslí, že jeho podpora nebo respekt místního hnutí ANO, tedy buňky, která nekandidovala, protože jí paní Kleslová zakázala kandidovat na Praze 3, nějakým způsobem ve volbách rozhodla, tak se v tom hluboce mýlí. Místní hnutí ANO na Praze 3 si totiž dovolilo kritizovat paní Kleslovou a ta se jí za to odvděčila tím, že této buňce zcela zakázala kandidovat. Taková tam panuje autokracie,“ sdělil Stropnický.

Spor s Matějem Stropnickým není přitom prvním sporem Babiše s rodinou Stropnického. V minulých dnech se totiž Babiš opřel do Veroniky Žilkové, protože se mu nelíbilo její vyjádření ohledně sexuálních útoků migrantů v Německu.

Herečka Žilková totiž pro ParlamentníListy.cz na dotaz ohledně sexuálních incidentů, které se staly ženám na přelomu roku v některých městech v Německu, v Rakousku, ale i v dalších zemích, uvedla, že nešlo o sexuální agresi, ale sexuální pud.

„Je to podle mě silný pud přírody. I mnoho evropských žen časem svůj pud určitě bude dobrovolně směřovat k novým samcům, to opět bude hlas přírody. Výběr partnera je takový, i když s tím nemusíme souhlasit,“ řekla Žilková.

Podle Babiše ale prý musela tato svá slova pronášet pod vlivem alkoholu a nemohla je myslet vážně. „Nevím, jestli paní Žilková to říkala, když si připíjela na nový rok, ale je to takové zvláštní. Já si nemyslím, že je to správné vyjádření, asi byla v dobrém rozmaru, jinak nevím,“ uvedl Babiš v rozhovoru s Frekvencí 1.

Název Lítačka? To mi vadí nejmíň...

Matěj Stropnický se nakonec ParlamentnímListům.cz vyjádřil i k problematické pražské tramvajence Opencard, kterou by měla od poloviny roku nahradit nová čipová karta s názvem Lítačka. Jak oznámila toto pondělí primátorka Adriana Krnáčová (ANO), systém na vydávání nových karet se spustí už od února. „Lítačky“ podle ní ale budou fungovat pouze jako tramvajenky.

„Myslím si, že v názvu ten problém nebude. Mně osobně je skoro jedno, jak se ta karta bude jmenovat, důležitější je, aby fungovala. Nevidím žádný zvláštní důvod, proč by mělo vedení města probírat název karty s opozicí. Je ale pravda, že jsme se v zastupitelstvu usnesli, že budeme dodávat k výběrovému řízení všechny projekty nad 50 milionů korun, ovšem pokud paní primátorka připravila projekt náhrady Opencard za nižší částku, tak je pak logické, že to do zastupitelstva jít nemusí. Takže bych za tím nic zásadního nehledal,“ vysvětlil Stropnický k dotazu, zda má on osobně nějaké výhrady k tomu, že se město Praha vyhnulo v případě „Lítačky“ povinnosti vypsat veřejné výběrové řízení tím, že samo zaměstnalo několik IT specialistů, kteří kartu během zhruba půl roku připravili.

Toky peněz neznámé

Jak ale Stropnický zdůraznil, ani on osobně nemá žádné podrobnosti k tomu, jaké toky peněz poběží směrem k městské firmě Operátor ICT, která „Lítačku“ bude provozovat. V projektu se totiž objevila fotografie karty banky ZUNO. Proč tak tomu je, to ovšem neví ani sama primátorka Adriana Krnáčová (ANO), neboť v pondělním pořadu České televize Události, komentáře k tomu pouze pokrčila rameny a přiznala, že odpověď na to žádnou nemá. Bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) to pak ve stejném pořadu komentoval slovy, že je vidět, že ve financování tohoto projektu nebude všechno v pořádku.

„Tak k tomu podrobnosti nemám ani já. Čekám, až bude ten projekt úplně hotov a připraven; a pak teprve budu mít k němu otázky. Myslím ale, že to paní primátorka nepřipravovala a že to připravovali lidé z akciové společnosti Opencard, kde sedí i zástupci trojkoalice a ti byli včera koneckonců i na té tiskovce k „Lítačce“. Předpokládám, že oni budou umět tyto věci vysvětlit. Já tyto věci nemám na starosti,“ zmínil k tomu pro ParlamentníListy.cz Stropnický s tím, že pokud by býval byl stále náměstkem primátorky, tak by bylo jeho povinností to znát, ovšem nyní tomu tak již není, neboť je „pouze“ řadovým pražským zastupitelem.

„Tento materiál do řadového zastupitelstva dosud nemířil,“ vysvětlil.

S možným avizovaným zdražením jízdného MHD v Praze, by ale prý Strana zelených nesouhlasila.

„Byli jsme to my, kdo zaváděl zlevněnou roční předplacenou jízdenku do koalice. Ovšem předpokládám, že ke zdražení by bylo jednání v zastupitelstvu a v trojkoalici. Ovšem pokud by se takový návrh objevil, já si to popravdě představit neumím. Ke zdražení MHD totiž nevidím důvod. Pokud chceme podporovat veřejnou dopravu, pak k tomu jistě nevede cesta přes zdražování jízdného,“ dodal k tomu Matěj Stropnický.

Název vymyslel někdo, kdo Prahu vůbec nezná!

Co se týče nové předplacené karty MHD, právě proti jejímu názvu "Lítačka" se lidé začali bouřit. V Praze se prý nikdy průkazce neříkalo „lítačka“, ale „tramvajenka“, diskutují o nové kartě lidé na sociálních sítích. Vznikla i stránka proti tomuto názvu.

„Je vidět, že název vymyslel někdo, kdo nezná Prahu a její řeč,“ napsal jeden z uživatelů na facebookové stránce Praha.eu. Lidé se shodují v tom, že „lítačka“ se používá hlavně mimo Prahu. Kupříkladu v pátém největším městě ČR, tedy v Liberci, se této průkazce takto říká zcela běžně již více než třicet let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …