Babiš navštívil studenty: Číst dopisy důchodců není pr*el

06.03.2012 17:28

Naplněný přednáškový sál Právnické fakulty v Praze přivítal v úterý v 16 hodin zakladatele hnutí ANO 2011 Andreje Babiše. Ten tak pokračuje v neoficiálním přednáškovém turné po českých vysokých školách.

Babiš navštívil studenty: Číst dopisy důchodců není pr*el
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

Babiš, který od podzimu minulého roku hovoří stále hlasitěji o potřebě změnit české poměry a prosadit do exekutivních funkcí ve státě zkušené manažery namísto zkorumpovaných politiků, přijel na pozvání právnického spolku Všehrd.

Zájem o jeho vizi legislativních mantinelů korupce v byznysu a politice, jak zní oficiální téma přednášky, je mezi studenty poměrně značný, zaplnili téměř celý sál.



Klientelismus a kmotři v politice

Jak ParlamentníListy.cz zjistily bleskovou anketou, jejich názor na Babiše je neutrální, zajímá je především, jak se chce podnikatel v politice poprat s klientelismem, tedy zvládnout téma, které vyneslo do sněmovních lavic v roce 2010 Věci Veřejné.

Majitel jedné z největších českých společností zahájil přednášku historií svého podnikání. Při té příležitosti připomněl, že i studenti Právnické fakulty mají u Agrofertu pracovní příležitost. Od vlastního byznysu ale velice rychle přechází k nešvarům v českém podnikatelském prostředí. Ať už jde o vymyšlené pohledávky, klientelismus nebo přebujelé exekuce.

Kritika médií

Babiš při svých veřejných vystoupeních často kritizuje česká média. Ani úterní odpoledne není výjimkou. "Novináři třeba ignorovali zprávu, že naše společnost získala jako první firma mimo Norsko protikorupční certifikát. Ale je to pozitivní zpráva, takže chápu, že média nemají zájem," říká Babiš studentům. Agrofert se prý může pochlubit čistým štítem, to je ale věc, která v médiích nezazní.

„Základním problémem je, že potřebujeme nezkorumpovanou justici, policii a Ústavní soud," říká Babiš. Citlivost situace na státním zastupitelství demonstruje na příkladu. "Slovenští novináři se tři roky báli zveřejnit Gorilu. Mám informaci, že v Praze mezi novináři koluje také podobný materiál," uvedl.

Česku také citelně chybí například zákon o státní službě, díky němuž by například nebylo možné měnit schopné úředníky za ty politicky vhodnější při každé změně vedení ministerstva.

Pitomci do Bruselu

Cílem Babišovy kritiky bývá nejmenší vládní strana Věci Veřejné. "Oni mají výhodu v tom, že mohou mluvit o nešvarech na Ministerstvu dopravy. O jejich aktivitách se dozvíme až v roce 2014," nebere si servítky. Stát nazývá v duchu své vize Akciovou společností ČR, kde každé čtyři roky nastává čas svolat Valnou hromadu.

"Nejschopnější politici zůstávají u nás, kde organizují byznys, největší pitomci pak jdou do Bruselu, kde vymýšlí hovadiny jako solární panely," nechává se slyšet. Kritice ujde málokterý resort. Mafie v té, podobě, v níž ničí ČR, podle něj vznikla za Topolánka.



Naděje Slovákům nedávám

První dotaz studentů míří k slovenskému Speciálnímu soudu, který podle tázajícího byl minimálně za premiéra Dzurindy politickým nástrojem a o kterém přednášející jen pár chvil předtím prohlásil, že by byl v ČR potřebný. Babiš odpovídá popisem slovenské situace všeobecně. "Nedělám si ohledně Slovenska moc velké naděje," konstatuje a pokračuje velice obecně. "Vy si můžete cestovat kam chcete, máte svobodu. Ale máme tu třeba 2,5 milionů důchodců. Každý týden dostávám stovku dopisů a číst je, to není pr*el," odpovídá bez obalu.

Popisuje, že ANO 2011 trpí mediální blokádou. I proto je prý pokrok v jeho budování poměrně pomalý. "Naším jednoznačným cílem jsou volby 2014," naznačuje Babiš, že letošní volby do krajů a třetiny Senátu nejsou pro jeho příznivce a spolupracovníky primární.



Proces s Bártou

Celý sál ožije při dotazu na proces s poslancem Vítem Bártou (VV). "Véčka jsou podle mě jedna zločinecká organizace," konstatuje podnikatel a připomíná kauzu sledování politiků na Praze 11. "Oni nechali sledovat čtrnáctiletého kluka a nechali ho zbít karatisty, to je přeci v p...," říká. Vicepremiérka pro boj s korupcí Peake je prý ženou na svém místě, když v roce 2009 poslala mail Vítu Bártovi, kde se jej údajně ptá, jak to tedy VV budou dělat s tím byznysem. John si jen o pár sekund později vyslouží označení coby ´cvičený medvěd´.

Studenti se ptají i na školné. "Když se ptám akademiků, kam vlastně jdou jejich absolventi, šokuje mě, že si školy vůbec nevedou v tomto směru statistiky," konstatuje. Míří jasně a opět argumentuje Agrofertem a jeho postupem. Jeho společnost prý se školami spolupracuje, aby zde našla budoucí experty -  vlastní zaměstnance. Tedy propaguje propojení škol a jejich výzkumu s byznysem.

Předposlední dotaz je volební. Bude Babiš v případě vítězství v roce 2014 premiérem? Odpověď je již známá, podnikatel se v této věci vyjádřil několikrát. Žádná sněmovna, žádný Senát. Politikem není, neboť neumí hovořit jako oni. Navíc je mu jako ´insiderovi´ ze znalosti vnitřních poměrů dost špatně. Do politiky má jeho strana připravenou řadu schopných lidí. A podporu podnikatelů, kteří dokázali v ČR vybudovat svou firmu bez korupce. Třešničkou na dortu je pak otázka poslední. "Chtěl bych se zeptat, jestli si sám sebe vážíte?" Tato otázka Andreje Babiše poněkud vyvede z míry. Jeho odpověď je nesrozumitelná a diskuse tímto se studenty končí.

Šéf ANO 2011 zamířil na Právnickou fakultu poté, co v úterý dopoledne na Fóru českého stavebnictví 2012 v pražském hotelu Olympic tvrdě kritizoval vládu s tím, že zemi chybí investiční plán. Pro studenty už přednášel mimo jiné na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích či na VŠE v Praze.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …