Babiše ženou k soudu. Ne za Čapí hnízdo. Věc je již v běhu

10.12.2017 19:52

Už toho bylo dost! Řekla si zjevně bývalá pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová, když ji šéf hnutí ANO Andrej Babiš v jedné z nedávných nejsledovanějších předvolebních televizních debat poněkolikáté spojil s údajnými manipulacemi kolem vyšetřování kauzy farmy Čapí hnízdo. Máchová patří mezi obviněné v takzvané kauze Bereta, kde čelí obvinění z vynášení informací lobbista, policista a celník. Dagmar Máchová po debatě v České televizi, kde se o ní předseda ANO opět zmínil velmi nelichotivě, podala na Babiše trestní oznámení pro křivé obvinění.

Babiše ženou k soudu. Ne za Čapí hnízdo. Věc je již v běhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Zmocněnec paní Máchové podal dvacátého pátého října trestní oznámení na Andreje Babiše pro podezření ze spáchání trestného činu podle § 345 trestního zákoníku,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz zdroj z justičních kruhů. Podání Máchové přistálo původně na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4. Tamní žalobci se ale podle posledních informací z případu vyloučili a bude se jím zabývat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

Anketa

Zaorálek navrhuje řešit žalobu EU na Česko za neplnění kvót tím, že přijmeme ,,pár desítek migrantů" a Bruselu to třeba bude stačit. Je to řešení?

2%
98%
hlasovalo: 9431 lidí
Pokud by se prokázalo (v tomto případě u soudu), že Andrej Babiš Máchovou skutečně křivě obvinil, hrozí mu následující možný postih. „Kdo jiného lživě obviní z trestného činu, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta. Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, spáchá-li takový čin tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem. Nebo páchá-li takový čin v úmyslu jiného vážně poškodit v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu. Nebo spáchá-li takový čin v úmyslu zakrýt nebo zlehčit svůj vlastní trestný čin,“ stojí v trestním zákoníku. Babiš Máchovou v souvislosti s Čapím hnízdem v médiích skutečně několikrát zmínil. Vždy v souvislosti s vyšetřovatelem Čapího hnízda Pavlem Nevtípilem.

Podle Babiše měli Nevtípil a Máchová v minulosti spolupracovat s kmotry v kauze, při níž byl podnikatel Vladimír Sitta připraven o papírnu Neograph. Jde o známý příběh jízdenek pro pražský Dopravní podnik, přičemž z každé z nich měla plynout podle policie sedmnáctihaléřová provize do firmy Cokeville Assets, a koncovým příjemcem měl být podle detektivů pražský lobbista Ivo Rittig.

Dagmar Máchová se proti Babišovým atakům, které začaly v průběhu roku 2015, už několikrát ohradila, avšak nikdy tak razantně jako teď. Šéf hnutí ANO měl před delším časem například Radiožurnálu říci, že Máchová měla kauzu Čapí hnízdo přidělit Rittigovým policajtům.

Skutečností ovšem je, že pražská žalobkyně případ Čapího hnízda nikdy nedozorovala a ani nikomu nepřidělovala. Vyjma toho se Babiš v mediálním prostoru zmínil i o tom, že mělo jít o ty samé detektivy, kteří vyšetřovali někdejšího šéfa civilní rozvědky Karla Randáka. „To se Babiš mohl dozvědět pouze od někoho z bývalého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu nebo z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, kteří se tím, jak byl Karel Randák vyšetřován, také zabývali.

„Případ byl navíc v režimu utajení, jak se to tedy pan Babiš mohl dozvědět? A zajímala se o to i Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ uvedl k tomu další zdroj ParlamentníchListů.cz.

„Má práce je v pořádku,“ takto se Dagmar Máchová vyjádřila k Babišovým výrokům vůči její osobě v srpnu pro server Česká justice. „Jako státní zástupkyně Městského státního zastupitelství v Praze jsem nikdy nevykonávala dozor v žádné trestní věci, ve které by byl pan Babiš procesní stranou a ani jsem s ním nikdy nepřišla do žádného kontaktu. Přesto jsem zaznamenala jeho vulgární vyjadřování vůči mně, a to zejména poté, co zjistil, že jsem vykonávala dozor nad prověřováním podezření ze spáchání trestného činu v souvislosti s povolením internetového sázení, a které se týkalo Miroslava Kalouska,“ uvedla Máchová.

A dále pokračovala. „Další jeho slovní výpady se týkaly i jiných trestních věcí, ve kterých jsem vykonávala dozor. Vzhledem k postavení státního zástupce, který je součástí soustavy státního zastupitelství a jeho činnost je usměrňována a kontrolována v rámci podřízenosti a nadřízenosti a v rámci dalších kontrolních mechanismů, jako jsou vnější a vnitřní dohled, přezkoumání skončené věci apod., a je kdykoliv zastupitelný jiným státním zástupcem, považuji jeho vulgární vyjadřování za urážku a snižování autority celého státního zastupitelství.“

O to horší podle Máchové je, že takto se vyjadřuje Andrej Babiš jako poslanec a vyjadřoval se tak i jako člen vlády. „Nepamatuji si za svou takřka čtyřicetiletou kariéru, že by se například recidivista takto veřejně vyjadřoval o státních zástupcích či policistech nebo soudcích,“ podotkla.

„Není mi známo, z jakých informací pan Babiš čerpá své výroky o tom, že jsem spolupracovnicí policejního orgánu, který se zabývá jeho současnou trestní věcí. Z titulu svých pracovních pozic jsme se spolu setkali on jako policejní orgán a já jako státní zástupkyně, pokud si pamatuji, asi na dvou trestních věcech, přičemž oběma nám byly tyto trestní věci přiděleny našimi nadřízenými zcela nezávisle na sebe,“ vysvětlila Máchová narážky na úzký pracovní vztah s vyšetřovatelem Čapího hnízda Pavlem Nevtípilem.

A rozebrala také, jak to bylo s kauzou papírny Neograph, kterou Andrej Babiš ve spojitosti s ní často zmiňuje. „Pokud bylo v případu Neograph použito Andrejem Babišem kritizované zajišťovací opatření na majetku obviněného, tak tento postup byl v souladu s trestním řádem. Důvody pro takový postup byly přezkoumány v řádném řízení Městským soudem v Praze a v dalším řízení Nejvyšším soudem a Ústavním soudem. Uvedené soudy shledaly náš postup jako důvodný a zákonný,“ tvrdí Máchová.

Zdrojem inspirace pro veřejné výroky politiků vůči Dagmar Máchové je i známý případ Bereta. V něm je žalobkyně Máchová spolu s bývalým policistou Igorem Gáboríkem, vysoce postaveným detektivem Radkem Holubem a celníkem Pavlem Šímou obviněna, způsobil vloni obrovské pnutí uvnitř bezpečnostních složek.

Podle kritiků takzvané policejní reorganizace z loňského roku může kauza Bereta za pád Roberta Šlachty a jeho protimafiánského útvaru, který byl po rozpoutání Berety sloučen s protikorupční policií do Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Máchová považuje kauzu Bereta za vykonstruovanou. „Je to paradoxní situace. Na jedné straně za podezření z dosud neprokázaných úniků informací z vyšetřovacích spisů je vedeno trestní stíhání mé osoby a spoluobviněných. Na druhé straně z tohoto spisu (jakož i z dalších spisů) unikají informace, které jsou svou povahou daleko závažnější, než které jsou kladeny za vinu mně, přičemž jejich šetření je laxní, vlastně žádné. Podala jsem trestní oznámení na úniky informací ze spisu a několik jejich doplnění. Některá oznámení byla administrativně uložena, jiná byla odňata Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Orgánu GIBS nebylo umožněno pro své šetření ani nahlédnout do spisu, řekla bych, že je ve své řádné činnosti paralyzována,“ prohlásila k Beretě na serveru Česká justice Dagmar Máchová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …