Bakalo, neunikneš? Nečekaná možnost, jak „Havlova miliardáře“ vyslechnout ve věci OKD

30.08.2018 12:31 | Zprávy

Příští týden se opět sejde sněmovní vyšetřovací komise k OKD. Kromě již naplánovaných výslechů předvolaných svědků bude řešit i plán další práce a způsob, jak přimět k výpovědi bývalého spolumajitele OKD Zdeňka Bakalu, který je podezírán z podvodů při privatizaci důlní společnosti a z jejího následného vytunelování. Na přetřes přijde i možnost využití pák, které jí poskytují česko-švýcarská smlouva o policejní spolupráci v boji proti trestné činnosti a zákon o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních. Existuje totiž možnost, jak jej přinutit k výpovědi cestou videokonference s pomocí dožádání u švýcarského soudu.

Bakalo, neunikneš? Nečekaná možnost, jak „Havlova miliardáře“ vyslechnout ve věci OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Sněmovní vyšetřovací komise k OKD se Zdeňka Bakalu v červnu a v červenci opakovaně pokusila předvolat k výpovědi. Na druhý pokus se jí podařilo doručit elektronickou cestou předvolání. Počátkem srpna však Bakala prostřednictvím svého zástupce v ČR poslancům veřejně vzkázal, že svědectví odmítá poskytnout, protože vyšetřovací komisi považuje za politický orgán, jemuž se nemusí zpovídat. Že by poslanci jednání zneužili k jeho veřejné diskreditaci. Přestože je jednání komise neveřejné a zveřejněna z něj je až závěrečná zpráva. Ve svém veřejném odmítnutí prostřednictvím tiskového mluvčího komisi vzkázal, že posouzení případu chce nechat soudu. 

V mezinárodním srovnání jde o nevídanou „drzost“, za kterou by třeba v USA dostal na ruce policejní „klepeta“. Před vyšetřovací komisi Kongresu USA by pak byl policií eskortován v zamřížovaném „antonu“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Kunštek

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…