Bártova válka. Kalousek má prý běs z toho, co u něj v úřadu Rusnokova vláda najde

29.06.2013 10:50

Válka politiků. Ta už dlouho zuří mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem a poslancem Vítem Bártou. Zatímco první odsuzuje snahy prezidenta o vytvoření úřednického kabinetu, druhý očekává vítr na Ministerstvu financí. ParlamentníListy.cz mají nicméně i informace o jejich zatím posledním boji o návrh zákona o loteriích a jiných podobných hrách.

Bártova válka. Kalousek má prý běs z toho, co u něj v úřadu Rusnokova vláda najde
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

„Jsem konsternován, fascinován a vlastně se i trochu bavím tím, jak většina mainstreamových médií sdílí Kalouskovu hysterii nad kroky prezidenta Zemana. Jsem rád, že občané Česka mohou vidět, jak přímá volba politiků je naopak nejlepší cestou proti zlovůli kmotrů i politických stran,“ sdělil Vít Bárta, předseda Věcí veřejných, ParlamentnímListům.cz. Ostatně on a ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 jsou dost nesmiřitelnými nepřáteli.

Kalouskův běs?

Ministr Kalousek například v rozhovoru pro deník Právo na adresu nově jmenovaného premiéra Jiřího Rusnoka prohlásil: „Podle mého se chová jako neodpovědný kamarád neodpovědného prezidenta republiky. Asi nejpřesnější termín pro tu vládu je vláda neodpovědných kamarádů Miloše Zemana.“ Ostatně je to jen jedna z jeho mnoha invektiv dnešních dní k tomuto tématu.

„Kalousek touží po tom, aby zůstal na ministerstvu financí sedět co nejdéle. Jde mu i o to, aby zůstal poslancem s imunitou. Dovolím si tvrdit, že jeho běs z toho, co vláda Jiřího Rusnoka najde na Ministerstvu financí a jaké budou další kroky policie vůči jeho osobě, je natolik velký, že činí velmi průhledné, nedokonalé až zoufalé politické kroky ke svému setrvání,“ okomentoval situaci dále Bárta s tím, že by se nemělo zapomínat na sílu krajských „kmotříků“ ODS, kteří s podnikatelem se zbraněmi Richardem Hávou, Kalouskovým kamarádem, obchodovali již v dobách vlády Mirka Topolánka a stále obchodují.

Zatím poslední boj

Bárta a Kalousek si opravdu, alespoň verbálně, nedají nic zadarmo. Nedávno na svých internetových stránkách Vít Bárta zveřejnil informaci, že ministr financí předložil koncem května poslaneckou iniciativou Poslanecké sněmovně návrh zákona o loteriích a jiných podobných hrách, a jak je dále psáno, reflektoval nález Ústavního soudu a dokonce sliboval stáhnutí nezákonně povolených výherních automatů do konce roku. Referovala o tom Česká televize. Nicméně, jak se píše na webu Bárty, hned o den později Kalousek návrh stáhnul. 

„Nepředpokládám, že by se Kalousek během čtyřiadvaceti hodin sešel ve VIP lóži na French Open kupříkladu se šéfem SYNOTU Ivo Valentou, který by mu jeho aktivitu rozmluvil, ale kladu si otázku, co se muselo stát, že během jednoho dne Kalousek otočil a zákon, jenž byl jistě připravován týdny, byl stažen ze scény,“ okomentoval to na svých stránkách Bárta.

Zábavná historka

 „Je to dost zábavná historka. Je to ověřitelné, protože v systému jsou. Návrh jsem podal a k urychlení procesu legislativy jsem zvolil poslaneckou iniciativu. Bohužel došlo k technické chybě, kdy se to v počítači nějak zamíchalo, nevšiml jsem si toho a do zákona o loteriích se mi dostaly paragrafy zákona o rodině. Tak mi nezbylo nic jiného, než to stáhnout a podat pak nový. Když jsem to stáhnul, poslanec Bárta to tam, věrný svým celoživotním zásadám, vrátil. Nicméně si nevšiml, že tam jsou ty pasáže zákona o rodině a podal to svým jménem. Já podal opravený návrh a nyní jsou v systému dva návrhy. Jeden Věcí veřejných, který mi ukradli i s tou trapnou chybou a druhý můj, který je opravený a sněmovna ho snad schválí,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Kalousek s tím, že indicie se SYNOTEM je v tomto kontextu zbytečná.

Na to konto dostaly ParlamentníListy.cz z týmu Víta Bárty odpověď: „Že se tam nejlepšímu ministru financí ty paragrafy o rodině dostaly náhodou, tomu snad nevěří ani největší prosťáček. Pan Kalousek to tam dal zcela úmyslně, aby ten návrh mohl případně stáhnout. Nezapomeňte, že se v případě rušení automatů hraje o čas a čas jsou peníze a v tomto případě se jedná o miliony. Proč tedy panu Kalouskovi trvalo vyškrtnutí jedné věty jedenadvacet dnů a teprve poté předložil zákon znovu?“ A to je zatím poslední poslanecký boj mezi Bártou a Kalouskem. Uvidíme, kdo vyhraje celou válku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …