Bílej jezdec, bílá zář, bílej den a bílá tvář... Landova legendární píseň začala překračovat hranice Česka i Evropy

25.01.2021 4:44

Psal se červen 1992, kdy deník Právo informoval o zlaté desce Monitoru. Tu si za sto tisíc prodaných alb v pražské vinárně U zlatého melouna přebrala „již nevystupující kapela Orlík". Její hlavní interpreti, Daniel Landa a David Matásek, ji podle přítomných novinářů přijali svérázným způsobem: rozstříhali ji nůžkami na plech.

Bílej jezdec, bílá zář, bílej den a bílá tvář... Landova legendární píseň začala překračovat hranice Česka i Evropy
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Bzenec 1991, vystoupení kapely Orlík v čele s Danielem Landou

Anketa

Kdo ze zpěváků anebo zpěvaček má vliv na Vaše postoje?

hlasovalo: 3939 lidí
Píše se leden 2021 a jedna z legendárních skladeb Orlíku je znovu na scéně.

ParlamentníListy.cz zmapovaly osud songu Bílej jezdec. Soustředili jsme se předvedším na reakce lidí, kteří ji buď dlouho neslyšeli, anebo ji prakticky neznali.

Kapela Orlík je dodnes vnímána jako kultovní skupina působící na přelomu 80. a 90. let 20. století. Jako jedna z prvních punk-rockových formací představila domácímu publiku styl Oi!. Svým úspěchem přispěla k popularizací subkultury skinheads v tehdejším Československu.

Anketa

Přímo na covid v Česku zemřela zhruba 1/3 lidí, kteří jsou uváděni jako oběti, uvedl ministr Blatný. Měl to říkat?

93%
7%
hlasovalo: 7384 lidí

Skupina se pochopitelně profilovala jako skinheadská. Vystupovala v klasické rockové sestavě; elektrická kytara, baskytara, bicí a zpěv. Melodické písně inspirované anglickými klasiky Oi! scény z osmdesátých let daly spolu s Landovým charakteristickým vokálním projevem skupině originální, podle odborníků nezaměnitelný sound.

Členy kapely byli uvedení Daniel Landa a David Matásek spolu s Janem Limburským a Jakubem Malečkem.

Jedna z nejznámějších písní je v titulku uvedený Bílý jezdec.

Naše redakce odkaz na tuto píseň nalezla jak na Youtube.com, kde se to dalo čekat, ale rovněž se nám podařily vypátrat desítky odkazů na Twiteru nebo na populární švédské službě Spotify.

Reakce posluchačů?

„Všichni víme, proč ta píseň je na světě, ať si každý říká, co chce," uvádí jeden z nic. „Má to v sobě furt," dodává další. „Na tu bitvu poslední, je nás tady přece dost..." odkazuje jeden ze slovenských přispěvatelů. „Táto pieseň je skvelá v dnešnom boji s moslimom," přibližuje jiný Slovák. „Pecka i po letech. Dan je velmi silná osobnost, která i za cenu nekomfortu nepoleze nikomu do pr*ele," zní další názor. Ani tím samozřejmě série postojů vůči Bílému jezdci nekončí. „Člověk nemusí být skinhead, ani rasista, aby tohle ocenil.“ „Dneska je člověk rasista, když je bílej, poctivě pracuje a platí daně, je nevěřící a je heterosexuál..." „Kdyby tak někdo tehdy věděl, jak moc to bude dneska aktuální." „Tehdy mi to přišlo jako zlá pohádka... Dnes krutá realita. Nadčasová píseň."

Na serveru Youtube.com je zmiňovaná skladba uložena v mnoha podobách. Původní verzi si posluchači přehráli 687.856krát, záznam z koncertu (2015) Daniela Landy v Praze téměř 100 tisíc krát. Neoficiální videoklip vidělo téměř 900 tisíc diváků. Celkový počet přehrání písničky šplhá jednoznačně nad 1,5 milionu.

Na zahraničních streamovacích zařízeních se objevuje jakbysmet. Překvapivě i na profilech Američanů, kteří Orlík staví vedle černých umělců, jako například Swae Leeho, Chinxe nebo Raekwona z rapové legendy Wu-tang clan.

Ani jedna z reakcí, včetně starých či vulgárních, nebyla žádným cenzorem ohlášena či smazána. Pokud dochází k úpravám názorů, pak samotnými posluchači.

Některé z reakcí na Twitteru:

Text skladby:

Bílej jezdec jede tmou
Bílej meč má nad hlavou
Jede cvalem s touhou svou
Jede smutnou Evropou

Prachem cest je pokrytej
Nese svoje poselství
Pohled krví podlitej
Jede sám to každej ví

Bílej jezdec
Bílá zář
Bílej den
A bílá tvář
Bílej jezdec, bílá zář, bílej den a bílá tvář

Jeho kůň je unaven
Paže s mečem znavená
Z černý noci už je den
Mladá dívka zmámená
Podala mu vody pít
Rytíř se jen usmívá
V čistý zemi chtěl by žít
Dní už mu moc nezbývá

...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…