Češi, nenadávejte jen u piva. Zaplňte Letnou, burcuje "socan" Koskuba

26.05.2012 6:25

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Dvou mužů v pomyslné politické aréně se stejně jako minulé týdny ptají ParlamentníListy.cz na názor na přerušení trestu pro řidiče Romana Smetanu, na protesty zemědělců ohledně "zelené nafty" i na to, zda břeclavská kauza i se svým překvapivým vyústěním naznačuje nějaké negativní signály ve vývoji společnosti.

Češi, nenadávejte jen u piva. Zaplňte Letnou, burcuje "socan" Koskuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Mohou vypovídat dva v krátké době po sobě jdoucí případy (Břeclav a Liberec), kdy si mladí lidé, většinou pubescenti, vymysleli napadení Romy, o tom, že se skutečně napětí mezi většinovou a menšinovou společností vyhrocuje? Stejně tak si mohli vymyslet napadení Ukrajinci, Vietnamci či kýmkoli jiným? Co si myslí poslanec ČSSD Jiří Koskuba a co senátor ODS Jaroslav Kubera?

„Napětí se vyhrocuje již dlouhodobě. Nemyslím si, že uvedené výmysly a falešná účelová obvinění zbabělých pubescentů jsou však toho příčinou. Spíše dalším důsledkem. A jistě soudným lidem není třeba vysvětlovat, proč právě tito hlupáci při své lži neuvedli vámi zmíněné Vietnamce, Ukrajince nebo třeba Araby. Vybrali si ke své lži pochopitelně tu nejpravděpodobnější a  - bohužel - v této zemi nejobvyklejší a častou variantu. Smutné a alarmující. A to i pro jimi vybranou menšinu,“ reagoval ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

A upozorňuje, že je na druhé straně na místě si rovněž přiznat, že podobně čistě účelově se chovají nejen hloupí výrostci.

„Vzpomenu jenom řádění norské fašounské plavovlasé bestie. Nechápu, proč vůbec se procesu s ní věnuje taková pečlivost a hlavně mediální pozornost. Měli ho hned zastřelit. Přitom první oficiální zprávy po bombovém útoku v Oslu, jak se ostatně v současnosti stalo zvykem, ihned obviňovaly islámské teroristy. Přitom arabské a islámské národy jako takové nepatří k těm na zeměkouli nejagresivnějším. Od toho tady máme jiné, osvědčené a bez koránu. Pokud vím, chemické zbraně jsme taky v Iráku nenašli. Pravda, tohle jsme si alespoň přiznali. Ale ani nevinní mrtví to už neuslyší. Jak vidno, chyby dělají jedinci, i celé státy. Lépe řečeno ti, kteří jim vládnou. Účelově se lidem lže, tady i jinde. Takže důvodů k omluvám je každý den dost a dost. Je pravdou, že i lež by se měla vždy tvrdě trestat. Každá mince má však svůj rub i svůj líc. Mnohdy se totiž, bohužel, halasně neozývají jako ukřivdění ti slušní, lží postižení. Ale ti, kteří nejsou o nic lepší, než lháři samotní. Nejčastěji pak ti, kteří zde, v Anglii či Kanadě vyžadují jen svá práva. Ale o nějakých povinnostech slyšet nechtějí. Sluší se i připomenout, že břeclavský jinoch se nakonec přiznal. A jeho ukrajinská matka se veřejně omluvila. Kéž by to uměl každý,“ uzavřel první téma komentáře uplynulých dnů Koskuba.

Kubera: Tahle kauza je fakt průšvih

Podle senátora Jaroslava Kubery kauza z Břeclavi ukázala, na podstatně větší společenský problém, než se může zdát. "Navíc pro nás všechny z toho plyne poučení, že je nutné číst všechny zprávy opravdu s řádnou rozvahou, přemýšlet o nich. Lidé a bohužel ani mnozí novináři, totiž neumějí rozlišovat to, co je komentář - tedy pouze někoho názor na něco. A to, co jsou fakta - tedy podložené skutečnosti," vyjádřil se stručně ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz Kubera.

Roman Smetana na svobodě - jde o vítězství tlaku veřejnosti?

Nejvyšší soud přerušil výkon trestu řidiči-čmáralovi Romanu Smetanovi. Znamená to, že veřejné mínění dalo věci do pohybu? A že by se měli Češi víc naučit dávat svoji nelibost najevo?

„Nemyslím si, že se věci daly do pohybu. Bojím se, že stejně jako u jisté současné známé protikorupční akce,  jde jen o naprosto ojedinělý pozitivní případ. Případ toho, jak by stát měl a mohl fungovat. Upřímně řečeno, jsem i tak tomu rád. Nejen kvůli panu Smetanovi. A opravdu si myslím, že by se Češi, Moravané i Slezané skutečně měli naučit více dávat najevo svou oprávněnou nelibost. Pochopitelně kulturně. Mnohdy totiž podle zpravodajství Londýn, Paříž či Atény nám nejsou tím pravým příkladem. Protestovat  - ale rozhodně a hlavně vytrvale. Nadávat v hospodě u piva či doma u televize je sice možné, ale vskutku prd platné. Omlouvám se za to slovo, ale dle mého je výstižné,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Senátor: Smetana je o přiměřenosti a uměřenosti

Senátor Kubera se domnívá, že případ řidiče, který se ocitnul ve vězení za to, že čmáral po předvolebních plakátech, měl být spíše vyřešen symbolickou pokutou. "Ta soudkyně se možná i měla toho případu vzdát, protože se dalo čekat, že to vybudí takové reakce. Dle mého případ Smetany je méně závažný než ten, kdy byly přelepovány panáčky na semaforech. Smetana udělal škodu skutečně jen minimální, u těch semaforů je stále riziko, že by mohlo dojít třeba i k nějaké dopravní nehodě, tedy ohrožení ostatních - navíc tam to poškození věci bylo větší. Možná, že by u toho Smetany stačila pětistovka pokuty a by by klid. Prostě jde o to, že soud se má rozhodovat přiměřeně, což si nejsem jistý, že se stalo. Nicméně nevidím v tom nijak závažný společenský problém," řekl Kubera.      

Protesty (nejen) zemědělců

Na silnice na mnoha místech Česka vyjeli ve středu zemědělci se svými stroji na protest proti rušení takzvané „zelené nafty“. Nelíbí se jim – stejně jako ostatním protestujícím tohoto týdne, ale i řada jiných věcí.

Senátor se ptá: Z čehopak asi zaplatí zemědělci tu naftu, co použili k protestům?

Senátor Kubera je známý tím, že protesty formou jakýchkoli demonstrací příliš neuznává. Ani v případě blokád zemědělců v tomto týdnu svůj názor nezměnil.

"Já myslím, že zemědělce víc než všechny ty záležitosti, o kterých hovořily jako o důvodu toho, proč vyjeli na ty silnice, zajímá teď to, jestli jim někdo proplatí tu naftu, kterou načerpali do strojů a blokovali s nimi silnice. Jelikož zelená nafta je jen na potřeby obdělávání polí, měli přece normálně tankovat na nějaké čerpací stanici, jako ostatní motoristi. Vsadil bych se, že k protestu ale použili tu zelenou naftu, o kterou se tak bojí,"  uvedl pro ParlamenntíListy.cz Jaroslav Kubera. 

Uznává však to, když si naši zemědělci stěžují na to, že mají silnou konkurenci v prodeji svých produktů v zemích původní Evropské unie. "To je pravda, že třea Francouzi jsou na tom podstatně lépe a mohou nabízet zboží levněji, než ti naši, což je likviduje. To ale není vina českých politiků, nýbrž právě EU - stěžovat by si tedy měli tam," dodal Kubera.

Koskuba: Blokády máme na silnicích mimo Prahu víc než dost - i bez zemědělců

„Já nemám osobní zkušenost  s těžkou prací zemědělců či vinařů. Ani s konkrétním dopadem jejich středečních protestů. Nevytáhl jsem tento den paty z Prahy, a tu ušetřili. Díky. Jinak opouštím-li občas vozem své rodné město nebo přesunuji-li se autem přímo po něm, opakovaně narážím na nějaké ty "blokády". Rozhodně však z nich nelze vinit zemědělce. Ti, co však za tyto každodenní "blokády" mohou, přitom mají k dispozici různých dotací až moc. Narozdíl od lidí tuto středu protestujících. A to i ve srovnání s cizinou. Kam se však ztrácí, je při pohledu na české silnice a dálnice otázka. Škoda, že i zde nebyl již dávno nasazen přinejmenším stejně schopný tým, jako na bývalého pana hejtmana. Možná i jistý starý fotbalový klub by byl zase bez majitele,“ neodpustil si menší rýpnutí poslanec Koskuba.

Dodal, že osobně oceňuje, že se zemědělská technika vyhnula zpoplatněným dálnicím.

„Bylo by to proti dopravním předpisům, neboť zemědělské stroje na dálnici nesmí. Ale slavná D1 už není na mnohých místech žádná dálnice. Její povrch připomíná spíše špatně obdělané pole. Takže krom nyní tolik oblíbených "suvéček" je i traktor pro jisté úseky tím pravým vozidlem. Pochybuji však, že toto na postu ministra dopravy zoufale lpící exveverčácký svazák změní. Mám na mysli stav a síť vozovek, pochopitelně. Záhadnou cenotvorbu a tok financí řídí určitě jiní. Ve věci schopnější a znalejší. To nám lidem prostým ministerský mladíček maximálně zase zdraží "terénní" známku,“ vyjádřil v komentáři obavy Koskuba.

Nebere si vláda jako rukojmí všechny občany?

On sám si prý práce všech poctivých lidí váží. Ta u zemědělců či vinařů je navíc na první pohled patrná, protože tím formují krajinu, živí ostatní, napájí je.

„Má-li jak ČR a EU vůbec nějak rozumně fungovat,  tak by lidé i profese v ní měli mít srovnatelné podmínky i daně. Zvláště mají-li čím dál více stejné povinnosti a také ceny takzvaných vstupů.  Jsme-li ještě v demokracii, pak jistě nemůžeme nikomu ubírat právo, aby se podobných rovných podmínek dožadoval. Zvláště když mu je někdo bere, ačkoliv před volbami mluvil jinak. V tomto směru tedy jak sedlákům, byť nyní se jim, nevím proč,  začalo říkat farmáři, tak vinařům, rozumím. Nejen však jim. Stejně naštvaní mohou být majitelé malých pivovarů, autodopravci, učitelé, hasiči, řadoví policisté, senioři a jiní. Pan premiér až již trapně na tiskovce vlády opět použil svou otřepanou frázi, že si blokující zemědělci berou automobilisty jako rukojmí. Jak ostatně říká u všech protestujících proti stylu jeho ze všeho možného i nemožného materiálu poslepované vlády. Nemyslím si to. Spíše se nabízí otázka, zda vláda sama si nás všechny nebere jako rukojmí při naplňování programu mnohdy vskutku jen tupých účetních škrtů. To jsou, prosím,  jejich vlastní slova. Škrtů ve jménu státu, reforem, ekonomického růstu,“ připomíná Koskuba.

A upozorňuje na to, že když si dá někdo práci zapátrat, komu to vše skutečně slouží, zjistí, že zcela jistě na tzv. reformách vydělávají a vydělají finančníci, finanční skupiny.

„Taky je pravda, že jsem ještě nikdy neviděl demonstraci představitelů této profese. To asi není jenom náhodička, co? Pro tuto drahou, již doslovně pro nás mnohé "drahou" vládu je štěstí, že lidé proti ní protestují postupně. A tudíž rozdrobeně. Asi zapomněli, že v jednotě je skutečně síla. Mimochodem, soudruzi to také zabalili až poté, co lidiček v tom mrazivém listopadu 1989 byla plná Letná. Václavák je ještě tolik nevyděsil. A není to zrovna malé náměstí,“ uzavřel komentář uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…