Češi potřebují víc doktorů, jedí jen rohlíky a salámy. Prý jde o důsledek vládních škrtů

26.08.2012 19:55

Důsledky zvyšování DPH mohou být fatální. Češi prý z obav z dalších škrtů začnou radikálně měnit jídelníček, z něhož zmizí ovoce, zelenina i další zdraví prospěšné potraviny. A důsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Bude Česko potřebovat více lékařů?

Češi potřebují víc doktorů, jedí jen rohlíky a salámy. Prý jde o důsledek vládních škrtů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Ekonomka Ilona Švihlíková tvrdí, že pokud se zvýší DPH, budou Češi zdravotně trpět. Jíst totiž budou stejně, ale začnou nakupovat méně kvalitní potraviny. V horizontu 10 až 15 let tak prý hrozí, že přibude více dlouhodobě nemocných a sníží se i doba dožití.

Za vyšší úmrtnost může Kalousek?

Snížení kvality života v souvislosti se zvýšením DPH potvrdil i poslanec František Bublan (ČSSD). "Lidé s nižšími příjmy nakupují nekvalitní potraviny už v současnosti. Dlouhodobě se to projeví i v úmrtnosti, nebudeme jíst méně, ale hůře. Lidé budou nakupovat párky, které maso neviděly ani z dálky," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Redakci zajímalo, zda tento názor sdílí i pravicoví a středopravicoví politici. Tedy ti, u kterých lze čekat, že Kalouskův návrh podpoří.

Bárta: Ovoce a zelenina? To lidi neznají

Vít Bárta z Věcí veřejných potvrzuje, že nákupní zvyklosti Čechů se mění už v současnosti. "Lidé po zvednutí DPH na 14 procent změnili strukturu svého nákupního koše, nakupují méně, ale bohužel častěji jen rohlík a salám, místo ovoce, zeleniny a ryb," popsal Bárta pro ParlamentníListy.cz změnu návyků Čechů.

"Jsem proti dalšímu zvedání DPH, neboť jednoznačně povede k prohloubení tohoto trendu," dodal pro redakci.

Rádl kontruje: Podívejme se na USA

Zástupce ODS, Aleš Rádl, ale kontruje. Argumentuje tím, že v USA, kde jsou potraviny levnější, se lidé přejídají a trpí obezitou, zatímco v Japonsku, kde je jídlo dražší, lidé žijí zdravěji. "Nízká cena potravin neznamená automaticky zvýšený nákup kvalitních potravin," řekl redakci Rádl.

Také jeho kolega Petr Bendl (ODS) se s hrozbami, že vyšší DPH ovlivní zdraví a životy Čechů, neztotožňuje. "Pan poslanec si zřejmě  nevšiml, že levné a nekvalitní potraviny si lidé kupují už opravdu dlouho," uvedl na adresu Bublanovy vize pravicový zákonodárce.

Foldyna: Kupujeme šunty. Lékaři, mějte se na pozoru

Sociální demokrat Jaroslav Foldyna naopak souhlasí s tím, že Češi budou kroky Nečasovy vlády trpět. "Lidé šetří z obavy, co je ještě od kalouskovsko-nečasovské vlády čeká. Kupují laciné šunty, kterých jsou plné pulty zahraničních řetězců. Kvůli tomu stoupá obezita, lidé jsou nemocní," říká oranžový poslanec s tím, že v důsledku toho klesají obraty a daně není z čeho platit. "Můžeme se jen připravit na vyšší výdaje na zdravotnictví," prorokuje zákonodárce.

Komunista Jiří Dolejš posunul celou problematiku dál. Víc než změnu spotřebních návyků Čechů vnímá jako nebezpečí to, že "spíš než hlad hrozí Čechům ztráta důstojnosti".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …