Češi se do Ratha zamilovali. Ale zavřít by měli všechny politiky

05.06.2012 23:17

Zvědavost přitáhla v úterý odpoledne k televizním obrazovkám, kde běžel on-line přenos z Poslanecké sněmovny, i severočeské diváky. Ti si nechávali pouštět sněmovní hantýrku do uší i během procházky. Pro většinu jde o stejnou „šaškárnu“, která je pro české politiky již neblahým koloritem. Diskuze se on-line rozjíždějí i na facebooku, kde peprnými glosami nešetří politici ani „obyčejný lid“. Centrem zájmu je vedle vězně i kníže.

Češi se do Ratha zamilovali. Ale zavřít by měli všechny politiky
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

„Moc dlouho kecaj, ať ho zaberou blíž, zase si jen honí triko…“ To zní v mostecké hospůdce, kde na plazmové televizi štamgasti sledují přímý přenos z Poslanecké sněmovny, kde se projednává vydání Davida Ratha ke stíhání. Názory zaznívají i venku. „Jsem na procházce se synkem a Ratha poslouchám přes mobil. Zajímá mě to,“ svěřuje se mladá maminka Veronika Kindlová.

Celý projev Davida Ratha čtěte ZDE

Mega sem, mega tam

Mostečanka Nina Blacká sleduje českou politiku hodně z daleka. Přestože už několik let žije v německém Bernkastel-Cues a do Severních Čech jen dojíždí, politiku své rodné země má v malíčku.

„Rath mi je sympatický a bude mi ještě víc sympatický, když mi z těch jeho peněz dá aspoň milion. Sama potřebuji něco poplatit - mega sem, mega tam, on to nepozná,“ dělá si legrace a vážně dodává, že jestli by se měl někdo vydat ke stíhání, tak všichni z politiky, ne jen Rath. „A klidně to vezmu za ně. Já bych pořádek udělala!“ mávne rukou nad českým politickým nepořádkem.


Neuvěřitelná monstróznost na síti

Mnohem pestřejší debaty odstartovaly na sociální síti Facebook. Před 15. hodinou si neodpustil ze sněmovny aktualizovat svůj stav ústecký politik a poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Rath se zřejmě dopustil trestného činu, ale monstróznost, jaké jsme svědky, je až neuvěřitelná. Je znát, že Urválek v roce 1950 zanechal v naší zemi stopy. Miliardoví zločinci Opencard, ProMoPro z ministerstva a další si mnou ruce,“ napsal.

„Nechcete vzbudit Schwarzenberga? Chrápe tam před celou republikou,“ odepisuje mu jeden z děčínských obyvatel Lukáš Kostelný, který se očividně ztotožňuje s tím, že politická estráda je jako vždy téměř divadelní podívanou, kde nechybí notoricky známé „žánrové obrázky“ jako spící kníže.

„Koukám na Poslaneckou sněmovnu a mám pocit, že eskorta hlídá spíše pana knížete, aby ho náhodou někdo nevzbudil,“ neodpouští si přizvukovat Josef Provazník. „Kdo by při té pohádce, co tam vypráví Rath, neusnul? To se dá buď zaspat, nebo mu dát pár facek,“ míní Romana Sedláčková z Rumburku a podle pokračujících komentářů je názor – minimálně příznivců Foldyny – shodný.

„Rath je neuvěřitelný. Tomu se říká otrlost. Klidně to zahraje na city - mám malé děti chudinky, co s nimi teď bude… O tom měl přemýšlet dřív!“ dodává ještě rumburská obyvatelka.

Vtípků přibývá jak hub po dešti

Mostečan Tomáš Najman rozšiřuje řady jazykových hříček: „Ten kluk prostě kRath.“ Chomutovan Přemysl Rabas, představitel nového hnutí PRO KRAJ, na Facebooku přibližně nasdílel foto volebního billboardu s Rathovou tváří a heslem: „Už žádné zametání korupce pod koberec – Nebudeme kázat vodu a pít víno“.

Luděk Kvapil během sledování Rathovy řeči prohlašuje: „Zrovna mě pobavil, jak tvrdí, že jeho zatčení zdevastuje naši ekonomiku – a to jsem si myslel, že je Klaus král narcisů, ale to byl omyl. Králem narcisů je Rath!“



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…