České firmy umírají. Denně jich končí desítky

04.08.2012 9:52

Firmy a živnostníci v Česku postupně zmírají. Nejvíce se nedaří stavebnictví. Každý den v Česku míří do insolvence či konkurzu v průměru dvacet čtyři společností a živnostníků.

České firmy umírají. Denně jich končí desítky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

 

Ze strohého přepočtu z dat za minulý měsíc vyplývá, že v České republice vážně našlápne do insolvence nebo už letí do konkurzu v průměru čtyřiadvacet společností a živnostníků denně, tedy každou hodinu jeden podnikatelský subjekt. Informuje o tom server Novinky.cz.

Marný boj s časem


Pouze v červenci byl na více než 600 firem a podnikatelů podán k soudu návrh na vyhlášení insolvence. Většina z nich v ní až na výjimky nakonec skončí.
Konkurzů bylo prohlášeno na  160. Podle serveru Novinky.cz  muselo až 760 podnikatelských subjektů minulý měsíc buď už před soudem hrát vůči věřitelům o čas. Většinou marně.

„Proti červnu vzrostl počet insolvenčních návrhů u právnických osob a podnikatelů po přepočtu na počet pracovních dní o 4,67 procenta. Nicméně ve srovnání s předchozím obdobím můžeme hovořit o snížení dynamiky růstu insolvenčních návrhů. Počty konkurzů rostou zejména ve stavebnictví,“ uvedla pro server Novinky.cz Stanislava Menšíková ze společnosti Creditreform.

Metrostav v insolvenci?

Do insolvence byla navržena dokonce i velká stavební společnost Metrostav. V polovině července však soud tuto insolvenci zamítl, neboť firma mu prokázala, že má dostatek peněz k úhradě sporných pohledávek.

V prvním prázdninovém měsíci šla do konkurzu například firma zabývající se výrobou ocelových konstrukcí. Dále maloobchod s díly a příslušenstvím Auto Štangl, a. s., teplický Betonstav spolu s dalšími pěti stavbařskými podniky či tiskárna Bohemia Print.


V Česku bylo od roku 1993 vyhlášeno bezmála třicet tisíc bankrotů firem. Před dvanácti lety se bankroty živnostníků podílely na celkovém počtu krachů sedmnácti procenty, a loni už 57 procenty.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…