Česko přišlo kvůli MUS o 8 miliard, píše Respekt

21.11.2011 9:42

Škodu, kterou způsobili správci někdejší Mostecké uhelné společnosti (MUS) českému státu, švýcarští žalobci oceňují na osm miliard a několik set milionů korun. Ve svém nejnovějším vydání to uvedl týdeník Respekt s odvoláním na švýcarskou žalobu, kterou má k dispozici. Ze stejných dokumentů podle něj vyplývá, že hlavní vinu na tom, že stát se zatím nepřipojil k švýcarskému řízení, nesou ministerstvo financí a bývalé špičky Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Česko přišlo kvůli MUS o 8 miliard, píše Respekt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Respekt také píše, že Švýcaři při vyšetřování MUS dospěli k závěru, že pochybnosti zahalují i osm let starý prodej Škody Plzeň firmě Appian, pod jejíž hlavičkou privatizovali nyní obvinění manažeři už MUS. Bernská prokuratura je přesvědčena, že tichým společníkem nových majitelů Škody byl i Martin Roman, uvádí týdeník. Připomíná, že Roman léta pracoval jako šéf firmy ČEZ, od níž získávala Škoda zakázky.

Vše k tématu Mostecká uhelná ZDE

Časopis má prý informace o dokumentu, v němž už v roce 2010 dostalo o této věci informaci pražské vrchní státní zastupitelství i s popisem, jak při privatizaci Škody v roce 2003 odteklo 0,75 miliardy Kč na konta manažerů MUS a pak na další konta. "Tyto peníze údajně částečně posloužily na koupi Škody za 350 milionů korun. Podle Švýcarů šlo opět o nelegální peníze," píše Respekt.

Související Sobotka: Vládní průtahy v kauze MUS nelze pochopit. Žádáme vysvětlení

Švýcarská prokuratura koncem října informovala, že viní sedm lidí, většinou Čechů, z machinací v souvislosti s nejmenovanou energetickou společností. Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze.

Od prosince 1996 do června 1998 podle žaloby manažeři MUS zpronevěřili více než dvě a půl miliardy korun z účtů firmy, kterou spravovali, uvádí Respekt. V druhé fázi, od prosince 1998 do dubna 2002, zpronevěřili manažeři a později už majitelé MUS další čtyři a půl miliardy korun.

Související Nečas: Jak postupovat u Mostecké uhelné se rozhodne za tři týdny

První dvě a půl miliardy korun použili prý na nákup akcií v takovém rozsahu, že "za ukradené peníze získali ve státní strategické společnosti padesátiprocentní podíl". Podle žaloby manažeři vzápětí zpronevěřili další čtyři a půl miliardy korun. Část této sumy použili na vrácení peněz z první zpronevěry.

Manažeři pak prý poslali 150 milionů korun na účet, k němuž měli přístup přátelé tehdejšího místopředsedy ČSSD Stanislava Grosse Pavel Musela a Jiří Martínek. Další jednu a půl miliardy korun odeslali podle týdeníku manažeři na své soukromé účty. Pět milionů dolarů, uložených prý na kontech manažery MUS pro lidi z okolí špiček české vlády, mohlo být použito jako všimné pro vlivné politiky a úředníky, kteří mohli "posunout státní prodej akcií tím správným směrem".

K věci:
Česko přišlo o švýcarské miliardy. Zřejmě kvůli Rampulovi
Česko má v kauze Mostecká uhelná figurovat jako poškozený
Ministerstvo se brání kritice v kauze Mostecká uhelná. O věci prý nevědělo 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …