Co v posudku nebylo: Parkanová ještě není za vodou

25.06.2012 15:31

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes vynesl trumf na obhajobu exministryně obrany Vlasty Parkanové v kauze údajně předraženého nákupu letadel CASA. Ministryně si podle analýzy Ústavu státu a práva Akademie věd ČR (ÚSP AV ČR) nemusela vyžádat posudek na cenu za letouny CASA. Mince má ale druhou stranu.

Co v posudku nebylo: Parkanová ještě není za vodou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová

Vlasta Parkanová si nemusela opatřovat posudek na cenu vojenských dopravních letadel CASA. Vyplývá to z právního názoru Ústavu státu a práva, který si vyžádal ministr financí Miroslav Kalousek.

Ten posudek ihned zveřejnil. Dokladoval na něm, že policie se dopouští zvůle, pokud chce stíhat exministryni obrany Vlastu Parkanovou za to, že si neopatřila posudek o ceně kupovaných letadel, čímž prý nakoupila o letadla až o 650 milionů korun dráž, než byla cena, kterou zaplatilo například Portugalsko či Polsko.

Tak! Posudek mít nemusela

Kalousek tento právní rozbor rozeslal i poslancům Mandátového a imunitního výboru, kteří mají rozhodovat o vydání Parkanové k trestnímu stíhání. Ústav státu a práva Kalouskovi odpovídal na dotaz, zda bylo potřeba ocenění při tom způsobu zadání veřejné zakázky, jakým byly letouny CASA finálně koupeny. Autor právního rozboru pro ParlamentníListy.cz zdůraznil, že odpovídal jen na zmíněný, velice úzký dotaz ministra Kalouska.

„Zákon v těchto případech povoluje neporovnávat ceny, tedy použít stejný postup jako třeba při nákupu běžného spotřebního materiálu v kamenném obchodě - přijmout cenu nabízenou prodávajícím," napsal ve stanovisku ředitel Ústavu státu a práva Jan Bárta.

Ke stanovisku Ústavu státu a práva pak Kalousek ve svém prohlášení dodává: „Cena při úplatném nabývání majetku pro stát je tedy výsledkem dohody smluvních stran s tím, že zákon o majetku nastavuje horní hranici ceny. Zákon o majetku nestanoví, jakou formou by měla organizační složka státu nebo státní organizace horní limit ceny zjišťovat, pořízení znaleckého posudku se výslovně nepožaduje a termín 'ocenění podle zvláštního předpisu' není obsahově totožný s termínem 'znalecký posudek'.“

Cenu srovnávat nemusela, ale utrácet nadmíru...

Ovšem tak jednoduché to možná přeci jen nebude, jak potvrdil pro ParlamentníListy.cz Jan Bárta, výsledek jeho právní analýzy neznamená, že by ministr, jenž není povinen zadat si expertízu na srovnání cen, byl oprávněn nakupovat takříkajíc za jakoukoliv cenu. „To rozhodně neznamená,“ reagoval Bárta.

„Ten můj posudek je o tom, že se paní ministryně určitě neprovinila zločinem nezadání znaleckého posudku, protože ta věc v zákoně skutečně není. Současně ale můj posudek a jeho výsledek neznamená, že může nakupovat za cokoliv. Protože když čtete celý ten zákon, tak tam máte zlaté ustanovení, že se musí účelně, hospodárně a tak dále,“ dodal ředitel Ústavu státu a práva Akademie věd České republiky.

Třeba i trenky, ale ne draze

Aby nebylo pochyb, jak to Bárta myslel, dodal příklad: „Já teď nechci poklesle žertovat, ale třeba pokud kupujete pro generály trenýrky s monogramem – jsou-li potřeba, tak to neznamená, že je můžete koupit za jakoukoliv cenu. Ale musíte je nakoupit rozumně a účelně. A to už jsme jinde než je posudek,“ dovysvětlil Jan Bárta s dovětkem, že otázka ParlamentníchListů.cz je správná a nebyla ještě nikým položena.

Připomeňme, že ministr financí hájí spolustranici Vlastu Parkanovou před vydáním k trestnímu stíhání doslova do roztrhání těla. „Jsme svědky bezprecedentního policejního útoku na demokratické rozhodovací mechanismy. Pokud vyšetřovatel kriminalizuje legální praxi, pak už je to náběh na policejní stát," atakoval pak ministr Kalousek policii v Otázkách Václava Moravce v neděli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …