Další průšvih na jihu Čech. Konkurzy ředitelů škol jsou "zpolitizované"?

13.06.2012 15:53

Jedna kauza výměny ředitelů na školách v jižních Čechách z druhou hýbou emocemi. Tentokrát jde o výměnu ředitelky ZUŠ Stanislavy Blažíčkové z Třeboně. Žena, která doslova prý vykopala školu za 17 let z prachu, musí odejít. Nahradí ji „umělec“- výtvarník z Prahy. Rodiče žáků i kantoři sepsali petici a chtějí zpět svou ředitelku. Kraj ale zřejmě neustoupí.

Další průšvih na jihu Čech. Konkurzy ředitelů škol jsou "zpolitizované"?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

 


Dokonce zástupce jihočeské ČSSD, starosta Veselí nad Lužnicí Jaromír Novák chce prý, aby paní ředitelka předložila koncepci do budoucna.

To prý neudělala, zatímco umělec, který s vedením týmu 30 lidí nemá zkušenosti, ano. Podle kantorů i rodičů je to čirý klientelismus a politikaření.

Je to klientelismus?

„Paní ředitelka tu něco dokázala, škola má skvělé výsledky a nějaký starosta z cizího města, který jen proto, že je členem nějaké strany, do toho mluví, aniž ví, o čem to je. To mne šokuje. Náš syn chodí do ZUŠ, je spokojený a paní ředitelka je skvělá kantorka. Prostě se někomu nehodí do krámu,“ postěžovala si pro ParlamentniListy.cz paní Jana, matka žáka třeboňské ZUŠ.

 


Sama dosavadní ředitelka školy Stanislava Blažíčková k tomu říká.“Mrzí mne to, ale bohužel už před měsíce jsme věděla, jak to dopadne. Kdyby přišel někdo skutečně lepší, schopnější, neřeknu půl slova. Je to klientelismus. Dozvěděla jsem se, že bylo předem dohodnuto, že skončím jako druhá, protože radní kraje Jana Krejsová (ČSSD) chtěla jednoho konkrétního člověka,“ říká Blažíčková.

Za vším je krajská radní

 

Právě radní Krejsová patří ke kontroverzním osobnostem Jihočeského kraje i jihočeské ČSSD. Stojí za řadou sporných rozhodnutí, přesto dále zůstává ve své funkci. Kritizují ji lidé z její strany.

„Pokud zachováte mou anonymitu, pak Vám řeknu jediné: Paní Krejsová je bývalá komunistka, neskutečně ješitná a bohužel mne zaráží, že tu není síla ani ze strany hejtmana kraje, který je předsedou jihočeské sociální demokracie, tuhle „dámu“, která kam šlápne, deset let tráva neroste, zastavit. Prostě to, co se děje na jihu Čech nyní s konkurzy nám v ČSSD rozhodně nepomáhá. A obyčejní lidé si vážně mohou myslet cokoli. Osobně nevidím důvod, proč má být ředitelka ZUŠ Třeboň vyměněna. Za ni hovoří výsledky, za toho mladého umělce nikoli,“ řekla členka jihočeské ČSSD.

Podpora i od starosty

Současnou ředitelku Blažíčkovou podpořil i starosta Třeboně Jiří Houdek (KDU-ČSL). I když mluvčí města tvrdí, že petici za to, aby ředitelka zůstala, podepsal starosta jako „soukromá osoba“, on se netají tím, že Blažíčkovou podporuje.

„Myslím si, že je to dobrá kantorka dobrá ředitelka a rozhodně by měla zůstat,“ míní starosta.

Navíc i podle členů učitelského sboru je ředitelka apolitická, nikomu nenadržuje a netahá politiku do zaměstnání.

Definitivní slovo bude mít teď krajská rada, která by měla kandidáta Matouše Řeřichu jmenovat ředitelem ZUŠ a Stanislava Blažíčková by měla skončit.

Hejtman zatím neví

 

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola prý není s případem podrobně seznámen.

„Nechám si připravit materiály, jak paní ředitelka pracovala, jak škola fungovala a podle toho se budu rozhodovat. Materiály jsem k tomu zatím nečetl,“ uvedl první muž kraje.

To přijde ale divné i dalším rodičům. „Hejtman pochází z tohoto kraje a regionu z Jindřichohradecka a neví, co se kolem něj děje? Přijde mi to divné a buď si jeho podřízení dělají za jeho zády, co chtějí, nebo má asi jiné starosti. Ale my rozhodně chceme, aby paní ředitelka zůstala,“ dodal otec, rodič žáka ZUŠ, prý mj. sám volič sociální demokracie.

Kauza konkurzy

 

Krajem hýbou podivné konkurzy už několik týdnů. Před časem to byla kauza výběrového řízení na ředitele Alšovy Jihočeské galerie, poté zase konkurz na ředitelku gymnázia v Českém Krumlově a následně i ředitelku Domu dětí a mládeže v Českém Krumlově.

I když kraj tvrdí, že nejde o přidělování postů podle stranické knížky, lidé, kterých se to bezprostředně týká, hovoří jinak. Prý naopak byly z většiny dříve posty obsazovány lidmi blízkými ODS. Vždy prý zvítězil někdo jiný, než byl nakonec jmenován.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …