Dědkům z Lidových milic jsme utekli... Z žofínské show "starých zbrojnošů" Zemana a Klause

15.11.2014 17:38

REPORTÁŽ Nejsme bohu dík Řecko a bohužel ani Skandinávie. S vládou, co bude méně utrácet a více investovat, bychom se skandinávskému sociálnímu státu mohli přiblížit. Takto se na konferenci k pětadvaceti letům kapitalismu v Česku vyjadřoval prezident Miloš Zeman. Společně se svým předchůdcem Václavem Klausem se chovali spíše jako "kamarádi do deště" než jako tvrdí názoroví odpůrci.

Dědkům z Lidových milic jsme utekli... Z žofínské show "starých zbrojnošů" Zemana a Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Konference 25 let kapitalismu v ČR v paláci Žofín. Vystoupili i Miloš Zeman a Václav Klaus

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

,,Transformace byla úspěšná." Tak by se daly shrnout závěry konference "25 let kapitalismu v České republice", která právě proběhla na pražském Žofíně. Pořádala ji Vysoká škola ekonomická v Praze a Czech Enterprise Institute. Zúčastnily se jí ekonomické a právní špičky země, nicméně nejvíce zaujali současný prezident Miloš Zeman a bývalá hlava státu Václav Klaus. Zkušení řečníci. Ostatní jen paběrkovali.

Mluví mladí ekonomové

,,Studenti naší školy se jako první připojili ke stávce po událostech na Národní třídě," sdělil na úvod děkan národohospodářské fakulty zmíněné vysoké školy Miroslav Ševčík. ,,Změny v Československu se v minulé době děly za výrazného vlivu slovenských politiků. Žili jsme v době, kdy vztahy určovali Husák a Bi'lak," podotkl v prvním panelu řečníků profesor Právnické fakulty Univerzity Karlovy Václav Pavlíček. Představitel Česka při OECD Karel Dyba jako jeden z prvních poznamenal, že transformace a implementace u nás proběhla úspěšně.

Hlavně třetí panel, kde měli mluvit mladí ekonomové a právnici, vzbuzoval očekávání. Jak dopředu moderátor Lukáš Kovanda poznamenal: ,,Když se měnil systém, byli dnešní řečníci malými caparty. Za tu dobu si ale ve svých oborech dokázali vybudovat značnou reputaci. Patří k výkvětu mladé generace."

Předseda správní rady Czech Enterprise Institute, tedy hlavního pořadatele, Tomáš Munzi hovořil o Transformaci a institucionální změně. ,,Zapomíná se ale, že na začátku tady byla země s centrálně plánovaným hospodářstvím, kde i každá trafika na rohu byla státní. Celkový obraz transformace se tak často absurdně vidí jen prizmatem dnes velmi mediálně atraktivních kauz typu OKD, Mostecká uhelná a mnohých dalších. Přičemž se vůbec nebere v úvahu fakt, že v kontextu celkového odstátnění ekonomiky šlo jen o dílčí fenomény komplexního celonárodního procesu koncentrace vlastnictví," řekl mimo jiné.

Mluví staří zbrojnoši

Nejdříve pak dorazila suita Václava Klause, posléze průvod Miloše Zemana. Prezident se prý zdržel na mši v hradní katedrále, která skončila o půl hodiny později. ,,Holt někdo neumí plánovat," podotkl a začal: ,,Používám kapitalismus jako synonymum tržní ekonomiky. Transformační proces byl jako celek úspěšný. Nicméně třeba včera jsem četl v monitoringu tisku, že Kožený okradl 230 000 lidí, což jsem netušil."

Prezident si neodpustil lehkou ironii, že mu jedna "pražská kavárna" zakázala sprostá slova a hned tedy blbce nahradil idiotem. Opět hovořil o svém ideálu, tedy skandinávském sociálním státu typu Švédska. ,,Měl jsem diskusi s Andrejem Babišem. Říkal, že je pravičák, nechce zvyšovat daně a posvítí si na daňové podvody. Až se to podaří a začneme poctivě platit daně, tak přejdeme ke skandinávskému modelu. V tu chvíli se ale Andrej Babiš stane solidním levičákem," zavtipkoval.

Klaus vyčítal ČSSD pod vedením Zemana, že milovala zahraniční kapitalisty a ty české moc v lásce neměla. Kuponovou privatizací chtěla prý jeho vláda vytvořit český kapitál. Zeman kuponový způsob privatizace naopak zkritizoval. Oba, jak Zeman podotkl, "staří zbrojnoši" ale například nesouhlasí s nedávným oslabením koruny Českou národní bankou. Klaus s úsměvem vyčetl kantorům z Vysoké školy ekonomické, že správce ČNB špatně učili.

Mluvilo se proti médiím

Nakonec oba hovořili o událostech 17. listopadu 1989. ,,Šli jsme na Václavák, ale u budovy ministerstva spravedlnosti nám kordon esenbáků přehradil cestu a tak jsme pokračovali na Národní třídu. U Národního divadla nechali příslušníci určitý řitní otvor, kudy odcházeli méně stateční. Já seděl v patnácté řadě a musím říct, že o žádný krvavý masakr, jak se dodnes píše, nešlo. Každý, kdo chodil na demonstrace, musel počítat s tím, že dostane obuškem. Dědci z Lidových milicí si tam dali obušky na prsa a my jim utekli. Převrat ale vyvolala až dezinformace o smrti studenta Martina Šmída, ne SNB," rozpovídal se Zeman. Klaus se o událostech dozvěděl od syna, ale teď zkritizoval média, že neinformují o události v celém kontextu.

V průběhu konference padlo mnoho výtek na hlavu médií. Prý informují dost zkratkovitě, nedokáží se ponořit hlouběji do problémů a tak dále. Na konferenci se ale v plné nahotě ukázaly zase nedostatky většiny odborníků. Frázovitost, neschopnost vidět věci alternativně, nuda. Hlavně mladí řečníci hovořili úplně stejně bezobsažně, jako lídři předlistopadového režimu na některém ze sjezdů či mítinků KSČ. Tehdy snad jen projev Miloše Jakeše o Haně Zagorové a bojlerech nepostrádal vtip, byť nechtěný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …