Do země mu nevleze ani jeden migrant. A světový politik nám radí: Zastavte je. Máte na to právo

29.09.2016 7:01

Jak vyřešit masovou imigraci vysvětluje bývalý australský premiér Tony Abbott v rozhovoru s politologem Petrem Sokolem. Ukázku z něj poskytl týdeník Reflex ParlamentnímListům.cz. Právě australský konzervativní politik totiž před několika lety prosadil politický model na nelegální imigraci, který se stal příkladem pro řadu dalších zemí.

Do země mu nevleze ani jeden migrant. A světový politik nám radí: Zastavte je. Máte na to právo
Foto: Wikipedia
Popisek: Tony Abbott

Podle Abbotta, tvůrce úspěšné australské imigrační politiky, známé pod označením Stop the boats (Zastavme lodě), je pro Evropu hlavní výzvou dokázat se rozhodnout. „Musíte přijmout morální rozhodnutí, že máte větší právo kontrolovat, kdo přijde do vaší země, než jaké právo mají ostatní, aby požadovali vstup do vaší země. „Když se stát rozhodne, že vstup do něj bude možný pouze na hraničním přechodu a s pasem, musí to ostatní lidé akceptovat. Když se někdo bude pokoušet do takového státu stejně vstoupit jiným způsobem, není to už vstup, ale je to invaze. Státy nebo celý kontinent na to pak ale musí jako na invazi reagovat,“ říká v rozhovoru australský expremiér. Podle něj dobré úmysly dovedly Evropu do katastrofické situace. „Řekl bych, že dokud budou lodě s migranty přijíždět, budou se tisíce lidí topit. A je morální povinností, pokud máte slitování, lodě zastavit, protože tím zastavíte umírání,“ uvedl, jak by měla Evropa reagovat na nekončící příval imigrantů přes Středozemní moře.

Anketa

Jakou školní známkou byste ohodnotili politické působení Václava Havla?

4%
4%
1%
3%
88%
hlasovalo: 19942 lidí

Žádná vláda nemá podlehnout morálnímu vydírání

Podle politologa Petra Sokola jeden z nejvýraznějších konzervativních politiků planety, politická osobnost, která současné Evropě chybí, Tony Abbott, odmítá kritiku některých evropských médií, která popisují problémy v detenčních centrech mimo Austrálii, kam jsou převáženi ti, kteří se pokusí o ilegální vstup do Austrálie – na ostrov Nauru nebo na ostrov Manus. „Ale já jsem byl jak na Nauru, tak v Papui Nové Guiney. Detenční centra jsou v obou případech otevřené tábory a lidi v nich mají ubytování, dostanou najíst a jsou pod ochranou. Je pravda, že někteří lidé se pokusili o sebepoškození. Udělali to, aby morálně zastrašili australskou vládu. Ale já si nemyslím, že australská vláda, ani žádná jiná vláda má podlehnout podobnému morálnímu vydírání,“ vysvětlil a poukázal na příklad aktivisty Parise Aristotla, který je v Austrálii velmi známou osobností v oblasti práv uprchlíků. „Ten se právě vrátil z návštěvy detenčních center na Nauru a v Papui Nové Guinei a situaci tam komentoval slovy: Ano, došlo tam k některým nešťastným incidentům, ale nedochází tam k nějakému systematickému porušování práv, nejsou tam problémy vycházející z nastaveného systému. To řekl někdo, kdo byl roky jedním z hlavních obránců uprchlíků a je jako takový respektován a uznáván.“

Za víc než dva roky nepřišel do Austrálie žádný ilegální migrant

Bývalý australský premiér v rozhovoru pro týdeník Reflex zdůraznil, že jeho migrační politika byla velmi úspěšná, protože za poslední dva a půl roku nepřišel do Austrálie žádný ilegální migrant, takže tuto politiku akceptovala i opozice. Organizace bojující za práva uprchlíků se snažily proti této migrační politice bojovat i právními prostředky, avšak neuspěly. „Politická korektnost je silná ve všech západních zemích, a to včetně Austrálie. Čelit této politické korektnosti, ať už o to usiloval Ronald Reagan, Margareth Thatcherová, nebo bývalý australský premiér John Howard, je vždy opravdu obtížné, ale musíme to zkoušet. Jako politik se snažím dělat to, co je nutné udělat, ať už to je méně, či více populární,“ vysvětlil svůj postoj Abbott.

Když začne ve světě převládat odmítání západních hodnot, přichází úpadek

Západní civilizace, a obzvláště její anglicky mluvící verze, překonává podle expremiéra Austrálie všechny ostatní v tom, kolik svobody, spravedlnosti a prosperity přináší lidem a národům, kteří v ní žijí. „Když se podíváte na moderní svět, je to přece ve velké míře produkt západní civilizace. Myslím si, že moderní svět byl dokonce stvořen v angličtině, protože zastupitelská demokracie, svoboda a právní stát, politický, náboženský a kulturní pluralismus, úcta k právům jednotlivce ve vztahu s jeho odpovědností – to jsou právě charakteristiky západního světa, a specificky její anglickojazyčné podoby. Když jsou tyto hodnoty přijímány, pak svět vzkvétá. Zatímco když ve světě začne převládat odmítání těchto západních hodnot, přichází úpadek,“ konstatoval politik.

Jak píše týdeník Reflex, australský přístup k imigraci je častým terčem kritiky lidskoprávních organizací a k jeho vlastnostem patří také velmi vysoká finanční nákladnost. Drtivá většina Australanů je ovšem přesvědčena, že plní svůj hlavní cíl – zabránit tomu, aby se uprchlíci nahnaní pašeráky lidí do člunů a lodí topili ve vlnách Pacifiku.

To v australských očích vyvažuje některé problémy se správou uprchlických táborů a možnostmi tamní uprchlíky přesídlovat do třetích zemí. „Politika ‚Stop the Boats‘ má podporu i současné vlády a je všeobecně považována za velmi úspěšnou. Občasná opoziční kritika se tak věnuje spíše konkrétním podmínkám v zadržovacích táborech umístěných mimo území Austrálie, ale i sami labouristé jejich existenci před letošními volbami podpořili,“ okomentoval v Reflexu současnou pozici Abbottovy migrační politiky Čech žijící v Austrálii Adam Hejl. Architekt systému Tony Abbott se během vrcholící migrační vlny v Evropě pokoušel své evropské protějšky přesvědčit, aby se také vydali australskou cestou, ale nebyl vyslyšen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …