Dobeš vyrazil na EURO vládním speciálem: Portugalce porazíme na penalty

21.06.2012 16:22

REVUE Na čtvrtfinálový duel fotbalového mistrovství Evropy mezi Českem a Portugalskem zamířil do Varšavy i ministr dopravy Pavel Dobeš. Náruživý fotbalový fanoušek a dříve aktivní hráč bude naší reprezentaci držet palce na šampionátu přímo v hledišti už potřetí. Po prohře s Ruskem a vítězství nad Polskem čeká tentokrát remízu se šťastným penaltovým rozuzlením pro český tým.

Dobeš vyrazil na EURO vládním speciálem: Portugalce porazíme na penalty
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Pavel Dobeš

Už potřetí během probíhajícího evropského fotbalového šampionátu se vydá povzbudit české reprezentanty ministr dopravy Pavel Dobeš. Do Varšavy na čtvrtfinále s Portugalskem zamířil letadlem. Na palubě armádního speciálu, který odpoledne odletěl z pražských Kbel do Varšavy, aby tam po zápase vyzvedl českou reprezentaci, měl být původně i prezident Václav Klaus a ministr obrany Alexandr Vondra.

V Airbusu A319 zaplnili fotbalisté a jejich doprovod jen dvě třetiny z 90 míst, takže let z Prahy na fotbal do polské metropole mohla využít až třicítka českých zájemců. Prezident Václav Klaus nakonec osobní přítomností české fotbalisty při duelu s Portugalskem nepodpoří. Sdělil to mluvčí Hradu Radim Ochvat s tím, že hlava státu bude utkání sledovat v televizi.

Vondra se bál řečí, a tak na fotbal neodletěl

Se sledováním televize se spokojí i ministr obrany Alexandr Vondra, ačkoli o něm se v souvislosti s cestou na EURO mluvilo nejdříve. „Nechci si v dnešní společenské atmosféře číst kritiku od těch novinářů, kteří za každou cenu na všechno hledí černě. Nemám zapotřebí poslouchat typické věty z našeho prostředí o tom, že 'on může, my ne',“ prohlásil ministr obrany a dodal, že zůstane v Praze a fandit bude jen u televize.

Pavel Dobeš ale poletí, zatímco na zápasy ve skupině proti Rusku a proti Polsku cestoval do Vratislavi společně s dalšími fanoušky vlakem. „Bylo to velmi příjemné, protože ve vlaku jelo 850 lidí a všichni se těšili na zápas, takže tam byla velmi přátelská atmosféra. Na každém nádraží se mávalo, fanoušci podporovali naše fotbalisty, jak v průběhu cesty, tak potom i na stadionu. Samozřejmě rozporuplné byly pocity z výsledků s Ruskem a Polskem. Ale ta euforie a radost po výhře nad Polskem byly skutečným zážitkem,“ říká pro ParlamentníListy.cz ministr dopravy Pavel Dobeš.

Theo může proti hvězdě ukázat, co v něm je

Fanouškům cestujícím za fotbalem a svým mužstvem se nestává, aby spolu s nimi jel ve vlaku ministr.  „Obvyklé to pro ně určitě není, ale reagovali pozitivně. Neměl jsem jedinou negativní reakci, a to jsme cestovali úplně za stejných podmínek jako všichni ostatní. A já jsem rád, že jsme měli možnost si promluvit zejména na téma fotbal,“ vrací se ministr dopravy ke svým dvěma předchozím putováním na EURO 2012.

Z českých fotbalistů ho během turnaje zaujali svými výkony zejména obránce Theo Gebre Selassie a záložník Tomáš Hübschman. Prvně jmenovaného dnes čeká mimořádně tvrdý oříšek, protože bude hrát proti jednomu z nejlepších fotbalistů světa Cristiano Ronaldovi. „Bude to mít velmi složité, na druhou stranu může ukázat, co všechno v něm je,“ věří Pavel Dobeš libereckému zadákovi.

Žádný strach z velkých jmen neměla ani Plzeň

„Minulou sezonu jsem byl na zápasech Ligy mistrů, když hrála Plzeň s Barcelonou i s AC Milan. Měl jsem tak možnost vidět naše mladé hráče z Plzně hrát proti Barceloně a zvládli to velmi dobře, takže si myslím, že to není jenom o tom, jaké kdo má jméno. Tím ale nesnižuji mimořádné kvality Cristiana Ronalda,“ dodává pro ParlamentníListy.cz nejmladší člen vlády.

Je však přesvědčen, že se s Portugalskem hrát dá, i když určitě půjde o obtížný zápas. „I Plzeň v minulosti ukázala, že i proti hvězdným celkům jako je Barcelona nebo AC Milan se dá uhrát velmi rozumný výsledek. S AC jsme dokonce remizovali 2:2, takže se nedomnívám, že by to automaticky muselo znamenat, že budeme hrát nějakou podřadnou roli, ba naopak. Když budeme mít zdravé sebevědomí, tak to při troše štěstí může vyjít,“ myslí si Pavel Dobeš.

Ministr válel hanspaulku a odmala fandí Slavii

Ministr dopravy není jen náruživý fanoušek, ale fotbalu se věnoval i aktivně. „Hrál jsem fotbal patnáct let a ještě ho hraju v nějaké – řekněme – rekreační podobě. Hrál jsem velký fotbal, ale především futsal a hanspaulku,“ připomíná Pavel Dobeš populární soutěž malého fotbalu, které v Praze propadly desetitisíce nejen amatérských hráčů. A v hlavním městě má i klub svého srdce. „Asi to překvapí, ale odmalička fandím pražské Slavii,“ přiznává.

Na letošním šampionátu ho fascinuje, jak moc se z českého pohledu podobá EURO´96 v Anglii. „Ta retrospektiva je velmi zajímavá, protože se po čtvrtfinále s Portugalskem opravdu můžeme potkat s Francouzi v semifinále a Němci ve finále. Bylo by skvělé, pokud bychom tohle všechno byli schopni zopakovat a ještě v tom finále přepsat historii a vyhrát,“ zamýšlí se ministr dopravy Pavel Dobeš, jenž dnes věří v postup přes Portugalsko. „Skončí to 1:1 a na penalty postoupíme,“ tipuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…