Dohnalova kontrola objevila už dříve u Ondráška vážný problém. Ten dnes řídí věznice

22.04.2014 21:40

Redakce ParlamentníchListů.cz zjišťovala, kdo je plk. Pavel Ondrášek, kterého ministryně spravedlnosti Helena Válková pověřila vedením Vězeňské služby ČR poté, co odvolala generálního ředitele Petra Dohnala. Ondrášek před tím vedl věznici v Rapoticích, kde byla loni v září díky nařízené kontrole zjištěna závažná pochybení. Kontrolu paradoxně nařídil právě tehdejší šéf sboru Petr Dohnal, kterému prý Válková vytýká, že kontroly nenařizoval.

Dohnalova kontrola objevila už dříve u Ondráška vážný problém. Ten dnes řídí věznice
Foto: Vězeňská služba ČR
Popisek: plk. Pavel Ondrášek

Anketa

Kterého z těchto bývalých vrcholových politiků byste chtěli zpět?

hlasovalo: 9409 lidí
Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) si odvoláním Petra Dohnala z postu generálního ředitele Vězeňské služby mohla přidělat další problém. Konkrétně jde o člověka, který Dohnala v čele sboru nahradil. Ukazuje se, že v rapotické věznici, kterou Pavel Ondrášek vedl, se neoprávněně vyplácely peníze.

O značném nepořádku ve vedení věznice Rapotice vypovídá zpráva o výsledku operativní kontroly ve věznici Rapotice, kterou se ParlamentnímListům.cz podařilo získat.

Nejdřív vážná pochybení, teď šéfem věznic

Nedostatky byly zjištěny v době, kdy věznici šéfoval plukovník Pavel Ondrášek, kterého ministryně spravedlnosti Helena Válková pověřila vedením celé Vězeňské služby. Paradoxní přitom je, že nepořádek byl zjištěn právě na základě kontroly nařízené tehdejším šéfem Vězeňské služby generálem Dohnalem, kterého ministryně Válková kritizovala, že nedostatečně prováděl kontroly.

Dokladem toho, že Petr Dohnal coby generální ředitel Vězeňské služby ČR kontroly nařizoval často, může být právě případ věznice v Rapoticích. Tamní kontrolu nejen generál Dohnal nařídil, ale i schválil.

Kontrola odhalila dost zásadní problém ve fungování věznice, neboť zjistila, že jedna z lékařek, placených za pravidelnou docházku a práci ve věznici, svoji práci vůbec nedělá, do věznice nedochází, ale peníze za to pobírá.

Lékařka si přišla na 130 tisíc, nedělala nic

V rozporu s pracovní dohodou lékařka Daniela Fialová po tři roky nedocházela do věznice, a přesto pobírala měsíčně 3 600 Kč, čímž si za tři roky mohla přijít na téměř 130 tisíc korun bez toho, aby jakoukoli práci vykonala. To vše se dělo v době, kdy rapotickou věznici řídil Pavel Ondrášek, nyní ministryní Válkovou pověřený řízením celé Vězeňské služby.

Tím celá věc nekončí. Lékařka Fialová měla zajišťovat zdravotní posudkovou péči právě na základě své odborné kvalifikace a vzhledem k její faktické nečinnosti tak podle závěru kontroly byla péče poskytována lékaři, kteří zákonem požadovanou kvalifikaci neměli a zdravotní stav posuzovaných osob nebyl zjišťován v požadované kvalitě ani rozsahu a možná dokonce nebyl zjišťován vůbec. Došlo tak k vyhodnocení, že se jedná o závažná pochybení.

Vedle toho navíc jeden z lékařů svoji kolegyni, která neplnila své povinnosti, vědomě kryl a neoprávněně manipuloval s jejím razítkem a podpisem. Jinými slovy se tedy snažil vytvořit dojem, že lékařka do věznice normálně dochází a pracuje. Tak hovoří záznam o uvedené kontrole, která byla provedena v září loňského roku. Podle našich informací navíc zmíněný případ rapotické věznice aktuálně vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Ministryně spravedlnosti o odpovědnosti za závažná pochybení Pavla Ondráška evidentně musela vědět, přesto ho pověřila vedením celé Vězeňské služby poté, co podle mnohých odborných názorů protizákonně z tohoto postu odvolala brigádního generála Petra Dohnala.

Dohnal: Kontroly jsem nařizoval často, souvislost s Ondráškem je k smíchu

Redakce se obrátila přímo na generála Dohnala, který kontrolu nařizoval, aby celou věc podrobněji vysvětlil. „Kontrol jsem nařizoval spousty a velké množství a nedokážu si vybavit každou kontrolu. Paní ministryně mi údajně vytýká, že jsem kontroly nenařizoval, ale je to přesně naopak. Nařizoval jsem je velice často a to, na co se ptáte, je výsledek jedné z nich a důkaz, že kontroly nařízené z generálního ředitelství probíhaly často, efektivně a odhalila se při nich řada nedostatků jako v tomto případě,“ uvedl Petr Dohnal.

„Je  úsměvné a zároveň velkým paradoxem, že právě ředitel věznice, kde se tento zásadní nedostatek odhalil, teď působí jako pověřený generální ředitel. Na konkrétnosti a jednotlivosti v případě zmíněné kontroly si samozřejmě nepamatuji, protože těch kontrol bylo opravdu hodně. V tomto případě ale byla zjištěna pravděpodobně špatná kontrolní činnost v dané věznici, jinak by nebylo možné, aby nějaký lékař tři roky neoprávněně pobíral plat, aniž by chodil do práce,“ doplnil generál Dohnal.

Personální politika Heleny Válkové

ParlamentníListy.cz už dříve informovaly o podivné personální politice ministryně Heleny Válkové, když přinesly zprávu o tom, že si šéfka resortu spravedlnosti jako svého poradce pro oblast vězeňství vybrala bývalého šéfa Vězeňské služby Luďka Kulu, za jehož působení bylo zadáno množství podivných zakázek, přičemž kvůli té největší přišel stát a daňoví poplatníci o více než 20 milionů korun (více ZDE). Kula poté coby poradce ministryně Válkové skončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …