Dohra církevních restitucí: Procházková hrozí Dukovi soudem. Víme proč

25.07.2013 6:58

Kardinál Dominik Duka nedávno předal apoštolskému nunciovi v Praze petici odpůrců tzv. církevních restitucí. Zdánlivě vstřícné gesto ale bude mít možná dohru u soudu. Duka totiž předání petice doprovodil průvodním dopisem, v němž se podle protirestitučních bojovníků jejich činnosti vysmívá. ParlamentnímListům.cz to řekla iniciátorka petice Lenka Procházková.

Dohra církevních restitucí: Procházková hrozí Dukovi soudem. Víme proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatelka Lenka Procházková, jedna z iniciátorek petice proti zákonu o církevních restitucích

Organizátoři odporu proti církevním restitucím předali 6. července kardinálu Dukovi protestní dopis určený pro papeže Františka, který petiční formou podepsalo zhruba sedm set lidí. Petice byla podle slov Lenky Procházkové předána do rukou pražského arcibiskupa proto, aby o celé věci věděl. Ten se k tomu ale na svém webu vyjádřil formou, která se odpůrcům miliard pro církve vůbec nelíbí.

 „Paní Procházková, iniciátorka petice, hovořila v květnu o 50 000 podpisů, nyní přikládá podpisové archy se 700 podpisy. I to je svědectví, za jakou část obyvatelstva hovoří,“ uvedl mimo jiné kardinál Dominik Duka.

Sbírání podpisů pokračuje, předání bylo symbolické v den upálení Husa

Počet dosud předaných podpisů ale Procházková zdůvodňuje jednoduše. „Připadalo nám správné spojit připomínku Husova odkazu s odevzdáním dopisu včetně prvních petičních archů s podpisy. Sběr podpisů tím samozřejmě neskončil. Další podepsané archy budeme odevzdávat už přímo papežskému nunciovi v ČR. V první fázi jsme však nechtěli arcibiskupství vynechat, připadalo nám správné, aby kardinál věděl, co jsme papeži napsali,“ sdělila spisovatelka a bojovnice proti církevním restitucím.

Problematičtější prý je ale jiná pasáž kardinálova průvodního dopisu. „Nynější řešení je cestou k ukončení finanční závislosti církví na státním rozpočtu, vede k sebefinancování církví. Rozhodnutí poslanců Parlamentu a konstatování Ústavního soudu o tom, že zákon je správný, je legitimní. Skupina, která petici podepsala, je představitelem postkomunistických a antiklerikálních názorů. Není to názor většinový,“ napsal Dominik Duka apoštolskému nunciovi, tedy velvyslanci Vatikánu.

Petenti jsou podle Duky představiteli postkomunistických názorů

Podle Lenky Procházkové je to obrana útokem. „Že naše tvrzení budou šmahem zpochybňována, se samozřejmě dalo čekat. Závěr je už ovšem vyloženě urážlivý. Pan kardinál napsal, že skupina, která petici podepsala, je představitelem postkomunistických a antiklerikálních názorů. Tím se dotkl cti sedmi set českých občanů, kteří text petice podepsali. Jako iniciátorka petice pokládám za svou povinnost řešit nejprve toto,“ řekla ParlamentnímListům.cz spisovatelka.

„Není možné, aby vysoký církevní hodnostář označil několik set lidí, kteří prokázali svou občanskou odpovědnost a chcete-li i statečnost, za přívržence komunistického režimu. Ti lidé se jen velmi těžko mohou bránit takové denunciaci. Protože však ve vyjádření pro papeže zmínil pan kardinál pouze mé jméno, je potřebné, abych zareagovala jako první. Jako někdejší signatářka Charty 77 opravdu nehodlám mlčet k tomu, aby mi kdokoliv podsouval komunistické smýšlení. Nejsem ani proti církvím, natož víře v Boha,“ uvádí zřetelně.

Pokud se kardinál neomluví, půjde prý před soud

Na druhou stranu však podle svých slov celý život vystupovala proti manipulaci s pravdou a zjevné nespravedlnosti. „Proto nyní budu po panu kardinálovi žádat, aby se veřejně omluvil, například prostřednictvím ParlamentníchListů.cz, všem občanům, kteří podepsali dopis papeži, že je označil za představitele postkomunistických a antiklerikálních názorů, aniž by toto mohl dokázat. Jestliže k veřejně publikované omluvě nedojde do konce srpna tohoto roku, jsem připravena vstoupit s kardinálem do občansko-právního sporu,“ pohrozila Procházková kardinálu Dukovi soudem.

„Každý, kdo sleduje dopad politiky na veřejné mínění, ví, že se zněním zákona o tzv. církevních restitucích nesouhlasí zhruba 80 procent obyvatel ČR. Ví to i pan kardinál, kterého se ta věc bezprostředně týká. O dopise papeži Františkovi se však tištěná média téměř nezmiňovala, na tiskové konference, které jsem k této věci svolávala, se novináři příliš nehrnuli, takže většině občanů uniklo, že petice existuje. Pouze díky internetu a občanským aktivitám se podařilo shromáždit těch prvních několik set podpisů,“ prozrazuje dále Lenka Procházková.

„Potomci musí vědět, že jsme bránili pravdu“

Všechny petiční archy prý kopírují a archivují. „Důvodem je to, aby se naši potomci dověděli, že v rozhodující chvíli tady byly stovky lidí, kteří nemlčeli a hájili pravdu svými jmény. Dnes nás kardinál dehonestuje jako podezřelou skupinku. S tou taktikou mám své zkušenosti. Má je i bývalý politický vězeň a nynější kardinál pan Duka. Je trochu hořké pozorovat, jak rozdílně nás tyto zkušenosti ovlivnily. Majetky však rozdělují i rodiny,“ uzavřela ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz protirestituční bojovnice.

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …