Důchodce z Rathova revíru: Zloději jsou všude, ale volit se jít musí

17.09.2012 6:21

REPORTÁŽ Věříte ještě sociálním demokratům a budete je volit? S takovou otázkou se na Středočechy obrátily ParlamentníListy.cz v místě bydliště zatčeného exhejtmana Davida Ratha v Hostivici a okolí. Většina dotázaných mluví stejně: nevěříme, nechceme a nebudeme….

Důchodce z Rathova revíru: Zloději jsou všude, ale volit se jít musí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, Jeroným Tejc a David Rath ve sněmovně

…volit ČSSD. Mezi nejčastěji zmiňované důvody patří právě kauza zatčení bývalého hejtmana, ale také celkové znechucení politikou. Zastánci sociálních demokratů se ale přesto najdou.

„Kdybych volil ČSSD, byl bych blázen. Řihák je to samý, co Rath, kraj se potřebuje dostat z krize,“ řekl podnikatel Petr Král. Ani on ale nevylučuje, že se obyvatelé nechají přesvědčit populismem ve formě proplácení zdravotnických poplatků nebo jízdným pro žáky.

Důchodce: Volím sociální demokraty už dvacet let

„Já je určitě budu volit, volím je už dvacet let. Jsou jediní, kdo myslí na moje peníze a něco mi dají, jinak nikdo,“ vysvětlil svůj postoj sedmaašedesátiletý důchodce František Hásek. S celkovou politikou ale spokojený není: „To víte, že zloději jsou všude, ale volit se jít musí,“ dodal.

Mezi dotázanými ženami ale sociální demokraté neuspěli. „Všichni dobře víme, jak hospodařili nejen v kraji, ale i ve vládě v minulých letech, tomu se musí udělat přítrž. Nevěřím ale ani ODS, ani komunistům, to už tady taky bylo. Budu volit nějakou menší stranu, tam se snad ještě najdou dobří lidé,“ řekla osmadvacetiletá Marcela na mateřské dovolené.

Ženy ČSSD nevěří

Podle ní si to ČSSD zkazila hlavně chováním a předseda strany Bohuslav Sobotka svojí schopností soudit, když sám jako ministr financí rozpočet republiky zhoršil: „To se mu lehko kritizuje, když byl ale ministrem, nadělal pěknou paseku,“ sdělila Marcela.

Ani Lenka Malá už sociálním demokratům nevěří. „Těžko v dnešní době soudit, kdo je dobrý. Vzdávám se naděje volit silnou stranu, už jsem to zkusila mnohokrát, a je to pořád horší,“ myslí si.

Zastánci ČSSD však tvrdí, že za chybu jedince by neměli platit všichni. Mezi ně patří i pětatřicátník Jan, který o sobě nechtěl více prozradit. „Vedou taktiku podpory lidí, to je dobrá cesta. Jen by měli být realističtější, rozpočet nejde přehlcovat do nekonečna,“ řekl redakci.

Mnoho místních nebo návštěvníků Hostivice však nechce nejen o Davidu Rathovi nebo politice ani slyšet. Nechtěli se proto vyjadřovat a dávali najevo znechucení. Jak sociální demokraté v letošních volbách dopadnou, se ukáže již za pár týdnů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …