Důchodkyně k protestům zemědělců: Prasata do ulic a střílet

23.05.2012 12:11

REPORTÁŽ Olomouc dnes dopoledne patřila zemědělcům. Ti vyjeli traktory na okružní jízdu městem, aby se připojili k celorepublikovým protestům za zachování zelené nafty. Protestovalo se také proti zdanění vína. Během jízdy agrárníci upozorňovali pomocí megafonů a letáků na důvody demonstrace.

Důchodkyně k protestům zemědělců: Prasata do ulic a střílet
Foto: Petr Kupka
Popisek: Protesty zemědělců v Olomouci

Rozhodnutí české vlády odebrat českým zemědělcům od příštího roku zelenou naftu dnes donutilo agrárníky na mnoha místech republiky vyjet do ulic a protestovat. Výjimkou nebyla ani Olomouc, v jejímž centru dnes dopoledne projela kolona devatenácti traktorů ověšených transparenty. Protože zemědělci jezdí většinou po polích, mohou část spotřební daně, která je zahrnuta v ceně nafty, dostat od státu zpět. Jedná se o částku 1, 8 miliardy korun, o kterou mohou v důsledku vládních škrtů ročně přijít.

Dojde ke zdražení potravin

„Pokud by nám byla zelená nafta skutečně odňata, pak by český zemědělec platil za 1 litr nafty od příštího roku výrazně víc než jeho přímí konkurenti z okolních zemí. Konkrétně by český farmář zaplatil o 11 korun víc než rakouský, o 9 korun víc než polský a o 5 korun víc než německý,“ zaznělo z megafonu.

Dopady tohoto vládního kroku pak prý pocítí všichni občané. Dojde ke zdražení výroby, výraznému snížení naší konkurenceschopnosti a zdražení domácích potravin. Kromě toho se bude muset dovážet více potravin ze zahraničí jako náhrada domácí produkce.

Porč: Další hřebíček do rakve

Zemědělcům se také nelíbí zavedení spotřební daně na takzvaná tichá vína, tedy přírodně vykvašená a nesycená. „V žádné vinařské zemi spotřební daň na tichá vína není. Tento záměr poškodí rozvíjející se odvětví pěstování a zpracování révy a prodej tuzemských vín. Poškodí i strukturu a zaměstnanost oboru i navazujících sektorů jako je cestovní ruch či turistika, a to v oblastech, kde je víno stěžejním produktem,“ zaznělo dále z tlampačů.

Ředitel olomoucké Agrární komory Miloš Porč k plánovaným škrtům dodává: „Je to křivda vůči českým zemědělcům a další hřebíček do rakve. Uvidíme, jaká bude reakce na tyto protesty ze strany vlády, která má o škrtu zelené nafty dnes jednat, a jaký bude výstup z tohoto jednání. Pokud dnešní akce nesplní svůj účel, mohou následovat i razantnější kroky,“ řekl ParlamentnímListům.cz šéf olomouckých agrárníků.

Seniorka: Prasata do ulic

Právě radikálnější formu protestu by uvítali někteří občané. „Měli dát prasata do ulic, krávy a taky kombajny, aby Kalouskovi zacpali pusu a vláda šla do pr…. Měli by vládu postavit ke zdi a postřílet. Kalousek je největší rozkradač republiky,“ řekla redakci důchodkyně, jež si nepřála uvést své jméno. „Jméno vám neřeknu, protože je svoboda jen pro někoho. Za komunistů svoboda byla. Teď něco řeknu a už mě bude Langerová soudit, že jsem urazila nějakou stranu? Tak jako to bylo s Romanem Svobodou? To teda ne,“ rozčilovala se asi pětašedesátiletá seniorka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…