Dvacet minut, sto lidí. Blesková demonstrace za Pospíšila

27.06.2012 18:40

Na pražském Palackého náměstí se ve středu krátce po 18. hodině uskutečnila demonstrace na podporu exministra Jiřího Pospíšila. Ten byl dopoledne odvolán premiérem Petrem Nečasem kvůli "manažerskému selhání". Premiérem uvedené důvody ale řada lidí považuje za zástupné a k vyjádření podpory Pospíšilovi se chystají i v dalších dnech veřejné demonstrace.

Dvacet minut, sto lidí. Blesková demonstrace za Pospíšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace studentů práv na podporu exministra Pospíšila na Palackého náměstí

Demonstrace na podporu odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila trvala sice jen asi dvě desítky minut, na Palackého náměstí se ale i tak sešlo zhruba sto lidí. Organizace se ujal student právické fakulty univerzity Karlovy Jakub Drápal, který ještě před začátkem demonstrace pro ParlamentníListy.cz uvedl, že krok premiéra Petra Nečase neprospívá parlamentní kultuře. “S odvoláním ministra Pospíšila nesouhlasíme a chceme mu poděkovat. S některými jeho kroky lze sice nesouhlasit, ale udělal spoustu dobrých věcí a to nejenom v oblasti legislativy.” Drápal jmenoval například výběrová řízení na soudce, která pospíšil zavedl.

Jeden z demonstrantů na náměstí podle svého transparentu vyjádřil podporu "partě policejních plukovníků". Tím připomněl nedávná slova premiéra Nečase ve sněmovně, který tak pojmenoval policejní detektivy dožadující se vydání exministryně Vlasty Parkanové kvůli údajnému předražení nákupu letadel CASA pro českou armádu.

Odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se na internetu těší silné podpoře příznivců. Spíše s nedůvěrou se pak někteří lidé vyjadřují k důvodům, kterými premiér Petr Nečas (ODS) zdůvodnil odvolání z funkce. Nečasův odchod začal požadovat Nadační fond proti korupci (NFPK), premiér prý jedná v zájmu mafiánů.

A zítra na Václaváku...

Organizátor středeční akce Jakub Drápal demonstraci sice po dvaceti minutách ukončil, nicméně se v závěru ještě zmínil o dalším mítinku na podporu Pospíšila, která by měla proběhnout ve čtvrtek v 19:00 na Václavském náměstí. Tu pořádá šéf Strany zelených Ondřej Liška, ke kterému se podle informací ParlamentníchListů.cz s podporou připojil i předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Lidé chtějí setrvání politika ve funkci. Poprvé od roku 1997

Středeční akce na Palackého náměstí je první demonstrací za setrvání politika ve funkci od roku 1997, kdy příznivci tehdejšího premiéra Václava Klause přišli svého oblíbence podpořit. Tentokrát ale žádá o podporu koaličního politika lídr Strany zelených Ondřej Liška. Toho by měl podpořit i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Jako první s nápadem uspořádat demonstraci za exministra spravedlnosti přišel právě Liška. Na svém facebookovém profilu prohlásil, že pokud do hodiny získá jeho záměr alespoň 100 tzv. lajků, demonstraci svolá. Měl je během několika minut. Na Facebooku mezitím vzniklo hned několik skupin na podporu padlého ministra, který ostatně diplomaticky naznačil, že za jeho odvoláním lze vyčíst odpor proti záměru jmenovat do funkce vrchního státního zástupce Lenku Bradáčovou, známou svým nekompromisním postupem v kauze Rath.

Demonstraci na Palackého náměstí svolala iniciativa studentů Právnické fakulty v Praze a podporuje ji i Nadační fond proti korupci. Jeho šéf Karel Janeček pro ParlamentníListy.cz vyjádřil politování nad tím, že se akce s kolegy nemůže zúčastnit. "Bohužel, náhoda tomu chtěla že máme dnes výjezdní zasedání správní rady mimo Prahu, ale zítřejší demonstrace na Václavském náměstí se někteří z nás zúčastní. Plně podporujeme aktivní kroky občanů proti odvolání ministra Pospíšila," uvedl pro parlamentníListy.cz Janeček. Jeho organizace v odpoledních hodinách dokonce vyzvala premiéra Nečase k rezignaci a zároveň vyjádřila podporu jakýmkoliv aktivním krokům občanů včetně radikálního vyjádření občanské nespokojenosti. Podporu demonstrantům vyjádřila i Hana Marvanová z hnutí Veřejnost proti korupci. Tiskové prohlášení k odvolání Pospíšila vydala i platforma Vraťte nám stát.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …