EU tlačí migranty: Schwarzenberg našel nečekanou souvislost

12.05.2021 11:02

ANKETA Žádné nové přerozdělování nelegálních migrantů nebude. Aspoň ne v České republice. Jasně to vyplývá z ankety PL mezi politiky ve Sněmovně napříč celým spektrem. V odpovědích padla i souvislost s kauzou Vrbětice. Podle Karla Schwarzenberga jsme na jedné straně „úpěnlivě žádali“ solidaritu ohledně odpálení muničních skladů, ale solidaritu v téhle věci odmítáme zase my. „Snad se tady jednou někdo pochlapí.“

EU tlačí migranty: Schwarzenberg našel nečekanou souvislost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg převzal jedno z nejvyšších ukrajinských vyznamenání- Řád knížete Jaroslava Moudrého 2. třídy

Eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová vyzvala unijní státy, aby projevily „solidaritu“ s Itálií, do které přes víkend na lodích připlulo více než 1400 migrantů. EU prý potřebuje rychlé řešení do doby, než bude přijat Nový migrační pakt EU. Drobný italský ostrůvek Lampedusa nápor migrantů nemusí vydržet. 

Jak se k jejímu podnětu postaví ostatní členské země se ukáže, pokud jde ale o Českou republiku, věc je dost jednoznačná. Čeští politici se v anketě ParlamentníchListů.cz do značné míry shodují, že žádné kvóty nechtějí. Odmítá to i premiér Babiš.

Anketa

Na čí straně stojíte v izraelsko-palestinském konfliktu?

hlasovalo: 15967 lidí

„Jedná se o absolutní nesmysly. Musíme tomu jednoznačně zabránit, je to nepřijatelné. Tyhle nápady jsou stále dokola stejné, nechápu, proč to pořád někdo vytahuje a zkouší znovu. S maďarským premiérem Orbánem jsme zrušení kvót prosadili dávno a Evropská unie si stále nedá říct. Přitom dobře vědí, že názor nezměníme ani o milimetr. Žádné ilegální migranty tady prostě nechceme, a tím to končí,“ uvedl Andrej Babiš pro PL.

Čestný šéf TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg to vidí jinak. „Že tohle téma zmizí, je pouhá iluze. Poté, co jsme úpěnlivě žádali jakoukoli solidaritu s Vrběticemi, asi zase odmítneme jakoukoli žádanou pomoc v tomto problému. Snad se někdo jednou pochlapí a řekne: Vy jste nás podpořili, tak mi vám teď pomůžeme taky,“ uvedl.

„Piráti a Starostové nepodporují kvóty na migranty a migrace by se měla primárně řešit tam, kde problémy vznikají. Můžeme jednat o konkrétních formách pomoci, pokud bude situace velmi špatná, včetně humanitární pomoci. Vzpomeňme si, že ostatní státy nám zase pomohly v covidové krizi, přijímaly naše pacienty a dali své vakcíny. Předpokládám, že pokud bude vláda oslovena Evropskou unií, tak o vhodné podobě pomoci bude jednat,“ míní Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů.

S opětovným návrhem na přerozdělování nesouhlasí místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra. „Jsem proti. Byla by to jen pozvánka pro další migranty,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

„Hnutí SPD prosazuje jako jediná strana v Parlamentu kontinuálně nulovou toleranci této migrace a zásadně odmítáme také islamizaci. Klíčové budou pro ČR říjnové sněmovní volby, jelikož obě koalice (Piráti a STAN, tak i ODS, KDU-ČSL, TOP 09), ČSSD a také hnutí ANO prosazují různými formami přijímání migrantů a zároveň odmítají vystoupení z EU. Takže v případě úspěchu těchto stran ve volbách reálně hrozí naší republice, že se budou migranti přijímat,“ tvrdí místopředseda Sněmovny a šéf SPD Tomio Okamura.

Anketa

Chcete, aby vás hospodský či restauratér obsloužil bez testu na covid?

77%
14%
hlasovalo: 11873 lidí

Podle dalšího místopředsedy Sněmovny a předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je nutné hlavně hlídat vnější hranice Schengenského prostoru. „Také nejsou přerozdělováni jiní migranti, třeba Ukrajinci,“ uvedl.

„Stále stejně se dívám, jak je Evropská unie solidární s námi, takže i úplně stejně bychom měli být solidární s ní. Teď nás nepodpořila, tak bychom ji neměli podporovat my. EU si musí ujasnit, co chce celkově,“ má jasno poslanec ČSSD Jiří Běhounek.

Negativně se k návrhu eurokomisařky s rozdělováním migrantů staví i místopředseda KDU-ČSL a europoslanec Tomáš Zdechovský. „Je to mimo,“ uvedl.

„Nevím už, co na to říct. Třeba, že opakovaný vtip už není vtipem?“ říká poslanec ANO Patrik Nacher

Anketa

Vyhraje hnutí ANO sněmovní volby? (Ptáme se od 9.5.2021)

87%
9%
4%
hlasovalo: 12939 lidí

Ostře proti se vyslovil i poslanec SPD Jaroslav Foldyna. „Termín ‚solidární přerozdělování migrantů‘ nás má přesvědčit o tom, že migrace z třetího světa do Evropy je nezměnitelným přírodním zákonem. Máme být přesvědčeni o tom, že migrace je jakási přírodní katastrofa (o obohacení už nemluví ani ti největší magoři), jako je třeba zemětřesení, kterou nejde ovlivnit, a proto ‚postiženým‘ zemím musíme ‚solidárně‘ pomoci tím, že si kus té katastrofy dovezeme domů. To je ale jedna velká lež. Příkladem odvrácení problému migrace nám může být Řecko. Kdy Turecko na hranice s Řeckem nadirigovalo tisíce migrantů, proti postavilo Řecko své ozbrojené síly. A bylo po problémech i po povinné solidaritě,“ sděluje.

„Migranti nejsou zboží, které lze přerozdělovat podle nějakých kvót. Úchylnost lidí v Bruselu mě až děsí. Jestli migranti primárně míří do Německa, kde je Frau Merkel vítá se slovy: My to zvládneme, tak ať to zvládají. Dalších pár desítek tisíc si může vzít Francie a další blázni, kteří věří v nějaké ‚kulturní obohacení‘ starého kontinentu. Věřím, že o to dříve se lidé už konečně pořádně nase*** a ten cirkus na kolečkách se rozloží. Čím dříve, tím lépe i pro nás,“ řekl nám poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Proti novému a dalšímu rozdělování nelegálních imigrantů je také poslanec ODS Karel Krejza. „Nepodporuji to. Francie těchto dnů je velké memento,“ konstatuje.

„Eurokomisařka pro vnitřní věci se hluboce mýlí. Není potřeba pomoci, ani teď, ani později a už vůbec není třeba přijímat jakýkoli nový pakt. Jediné, co je třeba udělat, je proud nelegální masové migrace zastavit. Naprosto nekompromisně. Kupříkladu ve Francii už v souvislosti s migrací probublává zásadní občanská nespokojenost, reprezentovaná generály a důstojníky ve výslužbě, podporovaná statisíci občanů a hrozící přerůst ve státní převrat či nekontrolovanou občanskou válkou. Přitápět za této situace pod kotlem podobnými výzvami je čistý nerozum,“ odsuzuje návrh poslankyně a šéfka Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková.

Jasný názor vyslovil i lidovecký poslanec Pavel Bělobrádek. „Pomoci je potřeba, ale kvóty a přerozdělování je nesmysl a nebude to fungovat,“ řekl nám.

„SPD programově a dlouhodobě odmítá migrační politiku EU, dlouhodobě odmítáme teorie multikulturalismu přinášející agresivní formy islámu a především formování evropského superstátu. To prosazují novodobí neomarxisté. Za sebe říkám, nulová tolerance nelegální migraci!“ uvedl poslanec SPD Radovan Vích.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …