Ekologický holocaust. Někteří vědci věští světu katastrofu, za pár desítek let může být planeta neobyvatelná

06.04.2015 21:05

JINÝMA OČIMA Názory na globální oteplování a jeho příčiny jsou různé. V každém případě je důležité se o ně zajímat. Udělal to i Michael Morris ve své další knize. Jeho teorie, téměř vždy podložené argumenty i čísly, rozhodně stojí za zmínku. Věděli jste například, že už asi pětina deštných pralesů v Amazonii je zničena a téměř vše jde na vrub výroby masa pro průmyslové země? A víte, kolik masa sní třeba průměrný Američan?

Ekologický holocaust. Někteří vědci věští světu katastrofu, za pár desítek let může být planeta neobyvatelná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čistička

Michael Morris na sebe upozornil bestsellerem s názvem Co nesmíte vědět. I když se objevovaly snahy, aby se kniha příliš nerozšířila, stal se opak. I díky internetu se o ní dozvěděl téměř každý, kdo má o teorie, jež Morris rozvíjí, zájem – kniha byla proto přeložena i do mnoha jazyků. O necelé dva roky později vyšla jeho druhá publikace – ta se jmenuje A jde se na to… Jak název napovídá, je v ní rozebráno to, co lze dělat, aby se naše civilizace neřítila nenávratně ke dnu.

Spisovatel v ní poukazuje na celou řadu nedostatků současné společnosti, ParlamentníListy.cz vybraly pasáž, která se věnuje globálnímu oteplování – jeho příčinám i podivnostem, které kolem něj panují. Lze navíc připomenout i to, že exprezident Václav Klaus vyjadřoval v těchto souvislostech také značné pochybnosti.   

Již za 25 let nemusí být Země obyvatelná, varuje Morris spolu s některými vědci

„Pokud budeme pokračovat v kácení lesů, v agresivní těžbě nerostných surovin a znečišťování životního prostředí tempem a v rozsahu jako dosud, bude Země za několik desetiletí neobyvatelná. Odborníci a ekologické organizace se shodují a varují: Zemi můžeme vyčerpat už mezi lety 2040 až 2100. Počet obyvatelstva pak začne následkem neplodnosti, epidemií a nedostatku pitné vody a potravin rapidně klesat. Jinými slovy, přežijí jen někteří z nás a je sporné, jestli v těch nových podmínkách bude vůbec o co stát. A i kdyby byli člověk i příroda houževnatější, než říkají tyto prognózy, je i tak nasazený směr sebevražedný,“ varuje Michael Morris ve své nové knize, která vyšla nedávno i v češtině (nakladatelství Anch Books).

Jak dodává, v tuto chvíli se prý zdá, že politici, velké organizace a veškerý průmysl na základě zmanipulovaných údajů z centra klimatického výzkumu na University of East Anglia (známé jako Climate Gate Scandal) přesměrovali svoji pozornost na oteplování Země a celosvětovou redukci emisí CO2. Proč? „Je to gigantický obchod. Je až neuvěřitelné, kolik lží se objevilo v souvislosti s tímto tématem,“ konstatoval Morris. Na důkaz toho cituje nedávno zesnulého fyzika Harolda Lewise z Kalifornské univerzity.

„Podvod s globálním oteplováním s sebou přináší miliardy dolarů. Zkorumpoval řadu vědců a prohnal se americkou komunitou fyziků jako obří vlna. Je to největší a nejúspěšnější pseudovědecký podvod, jakého jsem byl kdy ve svém dlouhém životě svědkem. Každý, kdo má pochyby, by si měl přečíst dokumenty o Climategate, které to jasně dokládají.“

Snižování emisí je dobrou myšlenkou. Ovšem bez CO2 bychom vlastně nemohli existovat... 

Je však třeba dodat, že snahy o snížení emisí CO2 nejsou špatným nápadem a určitě je dobré o to usilovat. Problém podle Morrise ale je, že celá debata kolem toho je hnána jen ziskuchtivými zájmy. „A to přesto, že emise nejsou největším ekologickým problémem. Hlavní problémy jsou v drancování přírody, především v kácení lesů, v masivním šíření geneticky modifikovaných užitkových plodin (GMO) a využívání jaderné energie. Oxid uhličitý přitom není problém, ale základ veškerého života. Zelené rostliny, a nejvíce stromy, jej laicky řečeno rozštěpují na uhlík a kyslík. Uhlík si přeměňují na cukr, protože ho potřebují pro svůj růst a jako vedlejší produkt nám dodávají kyslík, který k životu nezbytně potřebujeme my. Bez CO2 by tedy život vlastně nemohl existovat,“ uvádí Morris.

Jenže tvrdohlaví zástupci Mezinárodního panelu pro změny klimatu (IPCC) se v otázce ‚zlých skleníkových plynů‘ prý angažovali natolik, že rozjetý vlak už nedokážou zastavit. A navíc mají strach, že by se zesměšnili. A ještě hůř – přestal by fungovat a vynášet obchod s emisními povolenkami. A tak se podle tohoto úspěšného spisovatele předstírá, že se Země dál otepluje, což už ale dávno není pravda. Morris cituje i to, co zaznělo 17. dubna v roce 2013 v jedněch německých zprávách. Totiž že důvěra lidí ve vědu o klimatu se kvůli mylným prognózám dál vytrácí. Panel pro klimatický rozvoj musel dokonce opravovat svoji zprávu z roku 2007, protože emise skleníkových plynů dál stoupají, ale průměrné teploty klesají.

Snad to lidem brzy dojde, přeje si Morris

„Po řadě extrémně dlouhých zim následujících po sobě to snad lidem konečně dojde. Jenomže falešné zprávy o oteplování se tak dlouho opakovaly, až se nám vryly pod kůži. Neměli bychom ale vědce za to zesměšňovat. Spíše bychom se měli začít zajímat o to, jaké jsou skutečné příčiny klimatických změn. Pokud máme na Zemi mnoho CO2, je to asi spíše proto, že zde již není dostatek stromů, které by ho mohly štěpit,“ konstatuje Morris.

Je třeba pak uvést, že plocha deštných pralesů, která se ročně vykácí, odpovídá přibližně 2,5násobku plochy celého Rakouska. „Asi pětina deštných pralesů v Amazonii je již zničená a téměř vše jde na vrub výroby masa pro průmyslové země. Měli bychom tedy snížit jeho spotřebu – bylo by to daleko více efektivní než redukce CO2,“ říká úspěšný spisovatel ve své knize.

Když ročně sní člověk průměrně 123 kilogramů masa, stojí to za zamyšlení

Svá slova pak podkládá čísly. Průměrný Američan ročně spořádá 123 kilogramů masa, Španěl 121, Rakušan 112 kilogramů, Němec 88 kilogramů. Celosvětově stoupl průměr konzumace masa mezi lety 1961 až 2001 z 23 kilogramů na 38 kilogramů na hlavu a rok, v průmyslových zemích dokonce z 57 kilogramů na 91 kilogramů! „Zatímco v roce 1950 stálo kilo vepřového 1,6 procenta měsíčního výdělku německého občana, v roce 2002 šlo už o 28 procent, tedy skoro jednu šestinu. Maso je dnes příliš levné, a to na úkor životního prostředí a utrpení krmných zvířat. I podle OSN vzniká kolem 18 procent všech skleníkových plynů na světě právě při produkci masa. To je více, než vyprodukuje veškerá světová doprava (auta, letadla, vlaky, lodě),“ poukazuje Morris.

Varuje pak dál s tím, že za poslední dva tisíce let zničil člověk třetinu všech lesních ploch na Zemi. To však neznamená, že zbývá dalších 4 000 let do doby, než bude poražen poslední strom. „Drancování se totiž v posledních desetiletích značně navýšilo a vystupňovalo. Přírodě bereme třikrát víc, než sama dokáže přirozeně obnovit,“ uvádí také známý spisovatel.

Klaus si vysloužil svými názory na roli člověka v globálním oteplování kritiku 

Václav Klaus, který si svými postoji ke globálnímu oteplování a podílu člověka na něm vysloužil notný díl kritiky, přitom také varoval před tím, co vše se může za prezentovanými teoriemi skrývat. „Zdá se mi, že všeobecné přijímání dogmatu globálního oteplování je jednou z nejnákladnějších a nejméně demokratických chyb veřejné politiky za generace. Předcházející takovou chybou byl komunismus,“ prohlásil s překvapivým přirovnáním již v roce 2009 Klaus. Jak dodal, globální oteplování spojované s růstem koncentrace oxidu uhličitého je podle něj doktrínou environmentalismu. „A environmentalismus je antihumanistická ideologie. Mnozí ekologové mluví o přírodě, ne o lidech. Chtějí ale zachránit planetu, ne lidstvo,“ zdůraznil tehdy Václav Klaus.

Na konci ledna v roce 2009  na Světovém ekonomickém fóru v Davosu náš exprezident též prohlásil, že globální oteplování neexistuje. „Nemyslím si, že je nějaké globální oteplování. Nevidím pro to statistické údaje,“ řekl. V projevu dokonce zkritizoval bývalého viceprezidenta Spojených států Alberta Gorea, oceněného Nobelovou cenou míru za přínos v šíření hlubších znalostí o klimatických změnách. „Environmentalismus a alarmismus globálního oteplování jsou výzvou naší svobodě. Al Gore je důležitou postavou v tomto hnutí,“ uvedl mimo jiné.

Americký profesor Robinson varuje též důrazně a mluví dokonce o ekologickém holocaustu

Do třetice lze připomenout v souvislosti s ekologií a budoucností Země také Williama I. Robinsona, amerického profesora sociologie, globálních a mezinárodních studií. Ten totiž vyslovil nedávno důrazné varování před hrozbou ekologického holocaustu. Zpracoval k tomu též analýzu globální krize. I podle něj čelí lidstvo totální krizi, v níž nikdy nebylo v sázce nic vyššího. „Vstoupili jsme do periody velkého otřesu, významných změn, nejistot a strachu, ale též příležitostí. Čekají nás revoluce nebo transformace,“ nastínil otázky William I. Robinson a pokusil se na ně odpovědět.

„Systém globálního kapitalismu je plně globální systém. Transformace přírodních systémů lidskými aktivitami začala ale již v současnosti měnit celou strukturu a funkci planety Země jako systému. Rozběhnutí ekologického holocaustu nelze proto podceňovat – máme za sebou již dosažený vrchol v těžbě ropy, změny klimatu, zánik druhů, kolaps centralizovaného zemědělského systému v několika oblastech světa. Přitom podle významných environmentalistů existuje devět planetárních mezí, které jsou naprosto klíčové pro udržení takového ekologického prostředí na Zemi, na níž bude moci člověk existovat. Z nich čtyři se již nacházejí na počátku nevratné degradace, další tři (klimatická změna, koloběh dusíku a ztráta biodiverzity) jsou v bodu zlomu,“ uvedl americký profesor ve svých ostrých apelech (detailněji v jeho kapitole knihy Revoluce nebo transformace vydané nakladatelstvím Veda a Filosofia, pozn. red.).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …