Ekonom a poradce Babiše promluvil o SMSkách ministrovi, investicích do blbostí a "bordelu" ve Strakovce

06.03.2015 16:15

REPORTÁŽ Svět se zbláznil, co se týká ceny peněz. Cpeme peníze do blbostí. I to zaznělo od elitního ekonoma Aleše Michla, stratéga Raiffeisenbank a poradce vicepremiéra Andreje Babiše na besedě s veřejností v Ostravě. Analytik také vysvětlil, jak funguje jeho spolupráce s šéfem ANO. Hovořil o tom, že svět má přebytek peněz a česká vláda by neměla říct ani slovo o zvyšování daní. Mimo jiné konstatoval: „Ve Finsku mají sauny pro koně, ještě jsme nedopadli tak špatně.“

Ekonom a poradce Babiše promluvil o SMSkách ministrovi, investicích do blbostí a "bordelu" ve Strakovce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonom Aleš Michl na debatě s veřejností v Ostravě

Na besedě s veřejností přišlo na přetřes i čerpání peněz z fondů EU. „Třeba Finové si postavili saunu pro koně. Z toho se postavily neskutečné pakárny. V Olomouci mají nedostatek školek, ale aquapark za miliardu. Mně je divné, že jsme peníze nenacpali do školek. Cpeme peníze do blbostí,“ uvedl zahraniční příklad využívání evropských zdrojů ekonom. Podle Michla jsou totiž důležité železnice, silnice, školky a startovací byty pro mladé a nízkopříjmové skupiny lidí. „Tam bych nacpal peníze a nic jiného bych nedělal,“ doplnil. „Třeba Jeseník také zvažuje aqapark. Alespoň budou mít nezaměstnaní kam chodit. Jenže to nezaplatí. Ale zřejmě je vidět, že nejsme v krizi. Kdybychom byli v krizi, tak nejsou peníze a nestavíme blbosti,“ dodal také Michl. Zmíněny byly i zbytečné úřady, například úřad pro mořské dno.

Michl a jeho spolupráce s Babišem: „Externí znamená, že mi pošle sms a já mu odpovím“

Michl také s nadsázkou vysvětlil, jak funguje jeho spolupráce coby externího poradce ministra financí: „Externí znamená, že mi pošle sms a já mu odpovím. Jednou jsem mu napsal: „Otevřít data.“ Už skutečnost, že budou otevřená, vyvolá, že se mohou lidé bát, že na divné smlouvy někdo přijde,“ uvedl Michl. „Vláda by měla být co nejvíce otevřená.“ Právě tato odpověď elitního ekonoma dala důvod k jedné z prvních otázek z publika: „Myslela jsem si, že více komunikujete s panem Babišem a ne, že mu posíláte sms. Peníze, místo toho, aby šly do zvyšování potenciálu lidí, tak jdou na sociální dávky. Měli bychom mít horší přístup k sociálním dávkám. Řekněte panu Babišovi nebo mu pošlete esemesku, že tento stát je naprostá katastrofa. A proč nejsou smlouvy na webu?“ tázala se zjevně rozladěná paní. „Mohu popohnat jen ministerstvo financí. Když budou dělat blbosti, tak tam nebudu. Udělají jednu blbost a už tam nejsem. To neznamená, že mě zatknou, ale že odejdu. Ministerstvo není jen jeden politik, žije svým životem,“ reagoval Michl. „Ve Finsku mají sauny pro koně, tak jsme ještě nedopadli tak špatně. Všichni chtějí jen prachy,“ dodal. Zároveň také upozornil na to, že sám si chce držet odstup a nehodlá být členem žádné partaje.

Nové trendy v ekonomice? Musíme mít děti

„Jak mám dětem vysvětlit, že budou tak zadlužené? Dá se to nějak zastavit?“ takový byl další dotaz z publika na ekonoma Michla. „Je to divný svět. V Brazílii už mají i u mobilů cenovky rovnou ve splátkách. To je etapa před tím, než to spadne. Svět potřebuje růst, aby zaměstnával vaše děti. K tomu, aby našly práci, firmy potřebují prodávat. Vím, že je to pakárna. Když budeme mít každý jedno dítě, budeme vymírat. Nevím. Jak se v historii řešily dluhy? Španělský král řekl, že to nezaplatí. Většinou se to řeší inflací, kdysi se to řešilo měnovou reformou,“ popsal ekonom a jako velké pozitivum zmínil, že české firmy jsou schopné udržet podíl exportu. „Drží nás firmy, ne politici.“ Vyjádřil se také ke stavu celosvětové ekonomiky: „Svět má přebytek peněz, že neví, co s nimi. Jen jsou v bankovním sektoru. Nejlepší by bylo, kdyby peníze dali lidem a ne bankám. Vemte si, že byste každý dostal 100 000 korun,“ navrhnul Michl a také doporučil nové investice. V reakci na otázku moderátora o nových trendech v ekonomice pak odpověděl: „Musíme mít víc dětí, to je nejlepší investice.“

Michl: Vláda má dost peněz. Ani slovo o zvyšování daní

Ekonom zároveň připomenul, že peněz máme dost. „Vláda má dost peněz. Ani slovo by neměla říct o zvyšování daní. Klíčové je, jak peníze rozděluje. Začínám se po tom pídit a upozorňovat,“ doplnil. Nebránil by se ani zvyšování minimální mzdy a zároveň navrhl garantovaný příjem. „Klidně bych to udělal, ale myslím si, že je to nerealizovatelné.“

„České banky mají tolik peněz, že jsou schopné si koupit dluhopisy za nula. Svět je padlej na hlavu,“ dodal a pak také zmínil: „Kdyby chtěl ČEZ vybrat peníze, přijede kamion, nacpou ho prachama a co s tím budou dělat? Svět se zbláznil, co se týká ceny peněz. Stimuluje to občana co nejvíce utrácet, ale on nechce a dělá dobře. To je efekt, o kterém čtete v novinách. Že se ekonomika oživila a pak zase spadne, nakopne a spadne a znovu a takto to třeba pět let bude skákat.“

Na úřadu vlády mají podle Michla „bordel“

Michla také rozladilo, že Úřad vlády není schopen říci, za kolik mají oříšky. „Mají tam bordel. Reálně jsem tam chodil a na každém jednání mají skleničku s přesolenými buráky. Když už mi je dali na desátém jednání, tak jsem se zeptal, kolik stojí, když je každému vnucují, ale poslali mě do háje. Když ale nevědí, kolik stojí kilo oříšků, jak mohou vědět, kolik stojí kilometr dálnice,“ upozornil s nadsázkou. Adam Michl také vyzvedl důležitost Evropské unie: „Libí se mi ta myšlenka. Je to protiválečný projekt. To je super myšlenka. Jenže, když z této myšlenky vytvoříte něco, co pak svazuje státy? Třeba: „Teď musíte přijmout euro.“ Když ale máte jednotnou měnu, je těžké pro regiony spolu soupeřit,“ vysvětlil ekonom s tím, že v Americe trvalo 90 let, než si zvykli na jednotný dolar.

Michl: Představte si, že v Řecku mají důchody třikrát vyšší než u nás

V debatě s moderátorem přišla řada také na otázku, jak řešit problémy Řecka: „Abych tu nedostal vajíčkama. Představte si, že důchody tam mají stále třikrát větší než u nás. Ta země se zastavila, nevědí, jak růst. Firmy nenabírají, je tam 50 procent nezaměstnaných mezi mladými. Nevím, jak jinak tuhle zemi nakopnout, než připravit jim program a pokud ho dodrží, dluh jim odpustit,“ uvedl Michl s tím, že by doporučoval, aby Řecko odešlo z eurozóny. „Svět je divný, je o penězích. Důležitý je export. Máme spoustu špičkových podniků, které nás živí. Řekové takových podniků mají méně a je potřeba ukázat této zemi cestu, jak si mají vydělávat,“ dodal s tím, že Řekové se stále tak špatně nemají. Jak dále ekonom zmínil, většinou se společnost mění, když přijde nějaká krize. „Důležité je, co Vás nakopne, abyste se chtěli změnit. Většinou se společnost změní, když spadne na dno, když se něco semele. Dříve to byly války. V 15. století byla velká morová epidemie a pak se ekonomiky nakoply. Bohužel ty nejhorší okamžiky ekonomiku nakopávají. Co Řeky jediné může nakopnout, je nezaměstnanost mezi mladými. Třeba se někdy svolají přes Facebook a otočí to,“ upozornil.

Srozumitelná ekonomika jako komiks

Beseda se v ostravském Knihcentru konala při příležitosti představení Michlovy zbrusu nové knihy MICHLiq Inteligentní průvodce ekonomikou. A proč zvolil autor formu komiksového sdělení? „Sedím v patnáctém patře prosklené budovy v bance. Mám tam počítač, ťukám čísla a píši nudné analytické zprávy. Dospěl jsem k tomu, že se raději budu vyjadřovat jen přes grafy a čísla než přes nudné věty. Vyrůstal jsem na Čtyřlístku,“ vysvětlil Michl důvod netradičního konceptu knihy, ve které vysvětluje principy fungování ekonomie. Jde o první tuzemský pop-ekonomický komiks.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …