Europoslanec Posselt: Komunisti v Česku nejsou násilníci, nezakazujte je

12.04.2012 20:54

JINÝMA OČIMA Čeští komunisté nejsou jako němečtí ultrapravičáci. Proto je třeba proti nim bojovat politicky a ne je zakazovat. Zato Národnědemokratická strana Německa je jiné kafe. Spolupracuje s teroristy, proto je třeba jí vymazat ze seznamu politických stran. To si myslí europoslanec a šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt. Podle něj by se mělo zákazu politické strany užívat jen v nejkrajnějších případech.

Europoslanec Posselt: Komunisti v Česku nejsou násilníci, nezakazujte je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt, politik, novinář a mluvčí sudetoněmecké národnostní skupiny

„Proti komunistům je třeba bojovat politicky. Pokud nejde o vyložené násilníky, což v případě KSČM nejde, nemá smysl tu partaj zakazovat. Na druhou stranu je dobré mít extremisty pod dozorem. Zákazu by se mělo používat opravdu jen v nejvážnějších případech,“ míní europoslanec a významný německý politik Posselt s tím, že postkomunistickým zemím bude trvat ještě dost dlouho, než u nich dojde k vypořádání s rudou minulostí.

KSČM nejsou teroristi

Podobná debata jako v Česku o zákazu KSČM se vede i v Německu. Tam jde o ultrapravicovou Národnědemokratickou stranu Německa (NPD), jejíž ideje mají blízko k pangermánskému a bílému nacionalismu. Snahy o její rozpuštění odstartovaly roku 2001, ale u soudu vždy pohořely. Takže jde doposud o legální politickou stranu, která na svou činnost pobírá příspěvky ze státního rozpočtu.

„Jsem pro její zákaz, protože spolupracuje s teroristy. Nikdy bych nezakazoval stranu kvůli jejím názorům, byť s nimi nesouhlasím. U vaší KSČM je to jiné. Nejde o násilníky, jací jsou v NPD, proto bych ji nezakazoval,“ míní Posselt. Podle něj by však mladí lidé měli dost podrobně studovat, jakými mechanismy pracují totalitní systémy. „Musí vědět, že nacionalismus vede k válce a válka je tím nejhorším, co existuje,“ doplňuje.

Adenauer architektem smíření

Nad míněním některých českých politických vězňů, že Německo se s nacismem vypořádalo daleko lépe než Česko s komunismem, kroutí Posselt hlavou. Jde totiž o zdlouhavý proces, který trvá léta. „Musíte myslet na to, že i v Německu trvalo vyrovnání nějaký čas. Hned po druhé světové válce se začalo diskutovat o národním socialismu, pak pomaličku přicházelo smíření mezi Němci a Francouzi, dále k nápravě vztahů s Izraelem. V tom byl dost činný Konrad Adenauer. Nicméně v celé společnosti začalo pořádné vypořádání až kolem šedesátých a sedmdesátých let,“ popisuje s tím, že lidé v NDR zmasírovaní komunistickou propagandou začali nacistickou minulost reflektovat až po roce 1990.

Komunističtí kolaboranti i na západě

„Národy, co žily v komunismu za železnou oponou, budou potřebovat více než dvacet let, aby se s tím vnitřně vypořádaly. Musí se však na tom aktivně pracovat. Ostatně i v bývalém západním Německu si komunismus musíme více uvědomovat. Komunismus nebyl jen v NDR. Málo se ví, že komunističtí kolaboranti operovali i na západě. V rámci Evropské unie jsme proto založili pracovní skupinu, která by měla tyto historické milníky vést v patrnosti. V západní Evropě se totiž na hrozbu komunismu pohlíží dost lehkovážně,“ vysvětluje Posselt.

„Nemyslím si, že stará generace je špatná a ta mladá dobrá. Podle mě v každé generaci existují dobří a špatní lidé. Je důležité, abychom se v každé generaci o téma totality starali. Jsem si jistý, že i za dvě stě let budou na starém kontinentě existovat jak dobří Evropané, tak i nacionalističtí blbci. Musíme dávat pozor, aby se nestali ti druzí většinou,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…