Exministr se bojí. Na koho se po Rathovi ještě vytáhne špína

09.09.2012 10:26

Poslanec za ČSSD, bývalý ministr kultury a herec Vítězslav Jandák zaznamenává v posledních dnech stále více negativních názorů na vládu Petra Nečase (ODS), její chystaná opatření a podivné frašky, včetně odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho. Pro ParlamentniListy.cz Jandák situaci v ČR zhodnotil jednou větou: „Proboha lidi, probuďte se, teď je to jen na Vás.“

Exministr se bojí. Na koho se po Rathovi ještě vytáhne špína
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

O kauze s exhejtmanem Davidem Rathem (ČSSD) si poslanec za Jihočeský kraj Vítězslav Jandák myslí své. Jak říká, jestli exhejtman kradl, nebo nekradl neví. Ctí presumpci neviny a doufá, že u soudu se jasně prokáže, zda říká pravdu, nebo hájí nepravdu.

„Vím jediné, že se s tím vypustil džin z láhve a teď všichni čekají, co vlastně bude. Tedy všichni ti, kteří v něčem jeli, jedou, a kteří nevědí, co se kde ještě objeví. To není můj případ, já u žádných zlodějen nikomu nesvítil. Jen mne mrzí, že se zatím neukázalo všechno. Protože se to třeba „někomu“ nemusí hodit do krámu,“ říká Jandák.

S tím podle něj může souviset i případ odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho. „Všechno souvisí se vším a v životě je vždycky všechno jinak. Je to celé takové nějaké zvláštní. Co by musel udělat běžný policista, aby byl zbaven z hodiny na hodinu funkce? Někoho zavraždit, znásilnit, vykrást banku? Co musel udělat Lessy, aby byl sesazen a zbaven všech funkcí i služebního poměru. Ptám se, já to totiž nevím. A pochybuji, že to kromě pár lidí z vlády opravdu někdo ví,“ říká Jandák.

Zdražování a důchody

„Nejde jen o zdražování a nárůst DPH. Jde i o krizi v zemědělství, maso jde nahoru a bude nedostatkové, pečivo půjde nahoru a s tím souvisí i ceny pohonných hmot a další zdražování. Já k tomu říkám jediné – každý stát má takovou vládu, jakou si zaslouží. Lidé si ty lidi zvolili, ať se nediví. Volili pana Schwarzenberga, Kalouska, nebo paní Peake, chtěli změnu? Tak ji teď mají. Změna je život, i když je blbá,“ míní v nadsázce Jandák a dodává: „Já se trochu divím, že se lidi diví, protože divit se měli předtím, ne teď. Je to asi takové české specifikum. Málokdo si uvědomuje, že tu už probíhá rozklad státu. Toho základního. Kdo tohle kdy dá dohromady? Ptám se opět a nevím to,“ stýská si Jandák.

Stejný názor má u důchodů. Valorizace důchodů má být podle návrhu vlády nižší, než doposud, přičemž tempo zdražování bude daleko razantnější.

„Tato vláda vyrábí úspěšně budoucí bezdomovce a adepty na pacienty psychiatrických léčeben a potencionální sebevrahy. Jenže, opět je třeba se ptát – kolik důchodců, matek samoživitelek a mladých rodin z nízké či střední třídy volili takzvané pravicové strany ve snaze tu mít něco „nového“. Proč se tito lidé diví? My, jako ČSSD jsme na to upozorňovali, varovali jsme, co nastane. Došlo na naše slova. Těch lidí je mi líto, žiju na venkově a dobře vím, s čím lidé musí zápasit, co musí řešit, obracet každou korunu,“ přiznává Jandák

Je to už jen na voličích

Ten vyzývá lidi, aby si sami rozmysleli, co chtějí a rozhodli se svobodě, a to u voleb.

„Lidi, probuďte se. Teď už je to jenom na Vás. Nikoho nepřesvědčuji, aby volil nalevo, napravo, ale jen u krajských voleb můžete jasně ukázat, jestli to, co se tu teď děje, Vám vadí, nebo vyhovuje. Právě krajské volby by měly dát jasně najevo, co lidi chtějí. Pokud lidi cítí, že se jim daří špatně, musí jasně chtít změnu. Pokud se tohle jasně neukáže, pak ať nikdo už neříká, že se lidem daří špatně, protože pak tomu přestávám rozumět,“ dodává Vítězslav Jandák.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …