Exministra obrany Vondru vyslechne policie v kauze Nagyové

30.07.2013 6:11

V kauze Jany Nagyové, bývalé šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS), bude dnes na policii vypovídat někdejší ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Policisté dnes plánovali vyslechnout také úřadujícího předsedu ODS Martina Kubu, ale podle některých zdrojů není jisté, zda se tento výslech uskuteční.

Exministra obrany Vondru vyslechne policie v kauze Nagyové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Žalobci tvrdí, že Nagyová nechala ze soukromých důvodů sledovat Vojenským zpravodajstvím Nečasovu manželku Radku, a to nejméně od října do listopadu 2012, tedy v době, kdy Vondra zastával funkci ministra obrany. Sledování bylo podle obvinění nezákonné, protože se uskutečnilo bez vědomí a souhlasu Vondry jako ministra. Státní zástupci věří, že na přání Nagyové se na sledování podíleli tehdejší šéf zpravodajství Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek.

Picek se distancoval

Pomocí Vojenského zpravodajství Nagyová údajně od března do dubna letošního roku sledovala také dva zaměstnance Úřadu vlády. Tehdy už ovšem nebyl ve funkci ministra obrany Vondra, ale Vlastimil Picek. Ten na policii vypovídal v pondělí a při odchodu řekl, že s kauzou neměl nic společného. Údajné pochybení zpravodajců musí podle něj zhodnotit soud.

Vondra je členem dozorčí rady Českého Aeroholdingu, v jehož představenstvu získal počátkem roku funkci exposlanec ODS Ivan Fuksa. Ten figuruje jako obviněný v druhé části kauzy kolem Nagyové - údajném podplacení tří poslanců ODS lukrativními posty výměnou za to, že se vzdali mandátu a umožnili tak schválení vládního daňového balíčku. Exposlance ODS vinily orgány činné v trestním řízení z korupčního jednání. Poté, co Nejvyšší soud rozhodl, že na poslance se v této věci vztahuje imunita, bylo stíhání zastaveno. K této části kauzy měl být zřejmě vyslechnut Martin Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …