Exšéf komory zubařů: Mackovu facku jsem neorganizoval. Rath si to myslel

26.05.2012 14:54

Prezidentovi České lékařské komory Milanovi Kubkovi prý nikdy nevadily měnící se názory Davida Ratha na zdravotnické poplatky a ani to, jak exhejtman Rath, sedící momentálně ve vězení, dokázal v průběhu let měnit politické strany. Naproti tomu bývalému šéfovi České stomatologické komory Jiřímu Pekárkovi otáčení kormidla u poplatků na Rathovi vadilo. Stejně tak mu přišlo nemístné, když Rath coby ministr zdravotnictví měnil rozhodnutí kolem úhrad stomatologických výkonů.

Exšéf komory zubařů: Mackovu facku jsem neorganizoval. Rath si to myslel
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath ve sněmovně

Kauzu bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, který nyní pobývá ve vazební věznici v Litoměřicích, okořenil neúspěšný kandidát na Ústavního soudce Zdeněk Koudelka.

"Pamatuji si prohlášení bývalého ministra zdravotnictví Bohumila Fišera, který mi po jednání s Rathem jako prezidentem lékařské komory zopakoval jeho slova, že se téměř ve všem shodli, až na otázku zdravotnických poplatků. Fišer byl jejich odpůrcem, David Rath ne. Ovšem, bylo-li to voličsky příznivé, změnil názor," komentoval tuto středu pro server Prvnízprávy.cz  Koudelka Rathovy názorové obraty.

SLEDUJEME Rathovo zadržení

Právník, člen ČSSD a také bývalý poslanec Koudelka navíc pro Prvnízprávy.cz  připomněl, že Rath byl před svým vstupem do ČSSD také členem ODS a Svobodných demokratů, které jako místopředseda kdysi spolupřivedl k politickému neúspěchu.

Rathovy měnící se názory – ať na zdravotnickou problematiku, či na politické angažmá - ale zdá se, vůbec nevadí dnešnímu prezidentovi České lékařské komory (ČLK).  Milan Kubek totiž pro ParlamentníListy.cz řekl, že jen hlupák nemění své názory.

„Každý člověk se nějak vyvíjí a jenom hlupák nereaguje na nové informace, které se mu dostávají. Já jsem v roce 1992 také věřil ODS, takže chápu, že v té době Rath do ODS dokonce i vstoupil,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Kubek.

Kubek: Spoluúčast prosazoval, ale dnešní poplatky to nebyly

„Mohu ale potvrdit, že když vedl David Rath v devadesátých letech Lékařský odborový klub (LOK), tak skutečně prosazoval spoluúčast pacientů na úhradě zdravotní péče. Je ale třeba si uvědomit, že v té době byla spoluúčast prakticky nulová. Lidé v té době nedopláceli ani na léky. Ale jaké konkrétní mechanismy jsme tehdy navrhovali, to už přesně nevím. Myslím si však, že to nebyly takto koncipované poplatky. Požadovali jsme ale kromě spoluúčasti pacientů na úhradě zdravotní péče i navýšení plateb za státní pojištěnce a zvýšení výdajů na zdravotnictví, protože ani zdravotnictví není perpetuum mobile,“ hájí Kubek svého přítele Ratha.

„Já jsem Ratha podporoval, když byl šéfem Lékařského odborového klubu, podporoval jsem jej i v době, kdy byl prezidentem České lékařské komory. Hladce jsem s ním pak již jako prezident ČLK spolupracoval i když byl ministrem zdravotnictví a posléze zdravotního výboru Poslanecké sněmovny. Ovšem poté, co se stal hejtmanem Středočeského kraje, tak se problematikou zdravotnictví zaobíral stále méně a méně, a těch možností k pracovním kontaktům ubývalo,“ přiblížil pak Kubek svůj těsný vztah k obviněnému exhejtmanovi.

Cikrt? To je zlý člověk

Prezident lékařské komory se také vyjádřil k nedávnému odsudku bývalého mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta. Ten totiž kromě jiného nazval Ratha lhářem a podvodníkem. Podle něj měl prý Rath rád moc a uměl ji využívat. „Když se mu někdo postavil na schůzi komory, tak jej tam pak dokázal dusit i několik hodin. Na ´nepřizpůsobivé´ lékaře pak posílal různé kontroly, třeba z finančáku,“ zhodnotil mimo jiné Cikrt Ratha minulých let.

„Pan Cikrt ale těmito slovy jen dokázal, že je velice zlý člověk. Já si však nemyslím, že by se s Davidem Rathem nedalo spolupracovat. Pokud byl člověk schopen vyargumentovat svůj názor a pokud se sám dokázal projevit jako dostatečně silná osobnost, pak nebylo nepravděpodobné Ratha přesvědčit, že ten váš názor je správný,“ pronesl k tomu Kubek.

Problém je podle něj spíše v tom, že ne každý člověk je schopen stát si za svým názorem. „Pro řadu lidí je pohodlnější se vést v davu a za tu tvůrčí osobnost se jen schovávat. Já jsem se tak k Davidu Rathovi nikdy nechoval a také v dobách, kdy on byl šéfem LOKu a já místopředseda, tak mé názory rozhodně nebyly názory formálními. Měl jsem tak proto na činnost odborového klubu vliv odpovídající téhle funkci,“ zmínil také Kubek.

Chtěl všechny výkony vyřadit z pojištění

To někdejší prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek na Ratha tak pochvalná slova již nenachází. „Já jsem u něj kromě těch jeho měnících se názorů na poplatky zaznamenal i jiné změny postojů. Ty se týkaly třeba přímo zubního lékařství,“ poznamenal Pekárek pro ParlamentníListy.cz.

Rath totiž ještě jako šéf České lékařské komory chtěl všechny stomatologické výkony vyřadit ze zdravotního pojištění, sotva se ale stal ministrem, tak otočil. „On tvrdil, že by celou stomatologii nejradši vyloučil ze zdravotního pojištění, že to nemá ve zdravotnictví co dělat, že by se uspořily obrovské peníze. Z toho jsem ale byl zase zděšen já a to přestože mám názor, že částečně by měla být stomatologická péče z pojištění vyřazena. Rozhodně si ale nemyslím, že by měla být vyřazena zcela. Jenže doktor Rath přesně ve chvíli, kdy se stal ministrem, tak otočil a jakékoliv vyřazování dalších výkonů z pojištění pak zamítal,“ nastínil problémy Pekárek.

„Tahle naprostá nekonzistentnost a podřízenost jenom názorům té strany, v níž v danou chvíli člověk je, tak ta se mi nelíbí. Domnívám se, že každý by si měl  za svými názory stát a nejenom říkat to, co se mu v jakou chvíli hodí,“ přihodil pak ke kritice Ratha Pekárek.

Večeřel s ním před volbou do čela komory

Nevzpomíná si však, že by se kdy s Rathem někdy veřejně "do krve" pohádal, i kdy mezi oběma to často jiskřilo. „Ratha znám již od devadesátých let, kdy se stal předsedou LOKu. Tehdy se mnou jako prezidentem České stomatologické komory konzultoval některé věci, protože naši organizaci v té době pokládal za velmi progresivní. Dokonce jsme spolu večeřeli i vpředvečer volby šéfa České lékařské komory. Pak jsme se často scházeli i jako prezidenti komor," svěřil se dále Pekárek a také nastínil období prvních sporů.

"Bylo to v době, kdy se měl stát ministrem zdravotnictví. Tehdy totiž chtěl setrvat ve funkci prezidenta komory. Jenže my jsme to spolu s Advokátní komorou  nepokládali za možné, tak jsme zorganizovali k tomu protest. Dokonce jsme psali i prezidentovi republiky. Pak nastaly mezi námi další střety o některé legislativní záměry, ale to byl již ministrem několik měsíců," popsal dále Pekárek.

Výsledkem všeho bylo to, že Pekárek pozval Ratha na sněm stomatologické komory, přesnějii na valnou hromadu (květen 2006), kde však padl od bývalého vicepremiéra Miroslava Macka onen převelice známý pohlavek.

Jiný by odešel, Rath se ale vzmužil

„Tehdy chtěl Rath jako ministr vydat určité zákony a vyhlášky, s nimiž my jsme však nesouhlasili. Proto jsem chtěl s ním o tom diskutovat před všemi lékaři,“ vysvětlil Pekárek a připomněl, že Macek měl sněm dokonce moderovat.

„Po tom incidentu jsem doktorovi Mackovi na místě řekl, že za této situace v tom moderování nemůže pokračovat. On to uznal, a tím veškerá komunikace mezi námi skončila. I když Rath není můj oblíbenec, tak na druhou stranu od něj bylo silné, že v té besedě zůstal a diskutoval pak s námi dál. Jiný člověk by po takovém silně ponižujícím útoku odešel,“ zavzpomínal dále Pekárek.

„Já se jako každý v této republice onou fackou – je-li připomenuta v televizi - samozřejmě bavím, přesto jsem to nikdy nepokládal za správné. Již tehdy jsem se omluvil a omluvil bych se znovu, byť jsem to neorganizoval, jak se pan Rath mylně domníval,“ uzavřel vzpomínky Pekárek a dodal, že Rath mu tuto příhodu již později nepřipomínal a také na něj nikdy ani kvůli tomu neútočil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …