FOTO Věra Jourová zahájila kampaň v prázdné drogerii. Ohlásila revoluci

01.09.2014 14:17

REPORTÁŽ Revoluci ve veřejných zakázkách a stavební legislativě připravuje hnutí ANO. Také o tom hovořila ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) v Ostravě, kam přijela podpořit kandidáty do komunálních a senátních voleb. V pondělí totiž slavnostně odstartovala kampaň hnutí.

FOTO Věra Jourová zahájila kampaň v prázdné drogerii. Ohlásila revoluci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně Věra Jourová

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

V Praze, Brně a v Ostravě se v pondělí setkali lídři hnutí ANO kandidující v daném kraji do městských zastupitelstev a Senátu. Oficiálně tak odstartovala kampaň. Hostem v Ostravě byla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, která přijela podpořit kandidáty z Moravskoslezského kraje. „Já dnešek chápu jako významný den pro celé hnutí ANO. Komunální volby jsou pro každou stranu obrovskou výzvou a velkou příležitostí, ale také možností něco pokazit,“ uvedla Jourová při zahájení akce.

„Komunální volby mají jiný charakter než parlamentní. Vždycky říkám, že když si zvolíte špatné lidi do Parlamentu, tak to poznáte za půl roku, pokud si zvolíte špatné lidi na radnici, tak to víte příští týden. Věřím tomu, že hnutí ANO přichází s kvalitními kandidáty do komunálních i senátních voleb,“ dodala.

Jourová: Nikdy jsem nemusela překrucovat skutečnost a lhát

Jourová připomenula povolební vyjednání, vstup hnutí do vlády a hodnotila dosavadní působení. „Mám zatím dobrý pocit. Myslím si, že uplatňujeme politiku praxe a selského rozumu. Často se stalo, že jsme v koalici zvrátili různá rozhodnutí k efektivnějším cestám,“ popsala Jourová, která věří, že se zlepšuje atmosféra v zemi i politická kultura. „Za dobu, co jsem ve funkci, jsem nebyla nikdy a nikým nucena, abych překrucovala skutečnost a abych lhala,“ dodala. Ministryně pro místní rozvoj upozornila na moravskoslezské projekty. „Rozdělili jsme 199 milionů korun, které mají přispět ke zřízení 467 pracovních míst. Celkem jde o 131 projektů.“

Pro příští rok jsou připraveny peníze pro rozvoj obcí, hlavně pro výstavbu silnic a domů s pečovatelskou službou. „Máme už na to dohodnutou poměrně slušnou částku, takže v příštím roce bychom mohli pokrýt potřeby obcí,“ přislíbila Jourová. Ukončena byla vyjednávání s Evropskou komisí a Česká republika získá pro léta 2014 až 2020 celkem 600 miliard korun. „Bude tlak na produktivní investice a ne na zbytečné utrácení a neplodné projekty, které nic nepřinesou,“ podotkla Jourová.

Ministryně Věra Jourová a Richard Vereš, předseda oblastní organizace ANO Ostrava. Foto: Daniela Černá

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Hnutí ANO připravuje legislativní revoluci

Hnutí ANO připravuje novelu zákona o veřejných zakázkách. „Měli bychom obcím hodně ulehčit. Budu za to zřejmě ukřižovaná, ale chci, aby zákon byl šit na míru slušným zadavatelům. Odmítám tezi, že co zadavatel, to zloděj. Zákon je teď velmi složitý a je skoro nereálné podle něj bez chyb zadat zakázku,“ konstatovala Jourová. „Chystáme opravdovou revoluci ve veřejných zakázkách a úplně nový zákon, který by měl být účinný od roku 2016,“ doplnila s tím, že ANO chystá také revoluci ve stavební legislativě.

„Za svůj rezort hlásím, že plníme náš volební program, kdy jsme říkali, že budeme zjednodušovat a že nebudeme komplikovat život českým investorům i obcím. Budeme chtít, aby legislativa byla postavená na praxi,“ doplnila.  

Kandidáti se představili v prostorách bývalé prodejny

Start kampaně se odehrál ve vybydleném prostoru bývalé drogerie v centru Ostravy. Kromě židlí pro hosty a stolů s koblihami byla místnost prázdná. Důvod, proč se setkání uskutečnilo právě na tomto místě, vysvětlil kandidát hnutí ANO na ostravského primátora, ekonom a manažer Tomáš Macura. „Oživení centra je jedním z ožehavých témat. Je pozoruhodné, jak se tomuto tématu věnují i další politické strany nebo osoby, které jsou přímo zodpovědné za současný stav,“ uvedl lídr kandidátky v Ostravě.

„Chci vám představit projekt, který bychom chtěli právě v této prázdné drogerii udělat. Jde o kavárnu ANO, která kromě funkce, jež už vyplývá z názvu, by byla místem setkávání s občany a prostorem pro konání kulturních programů. Jedná se o nízkonákladový projekt, takže se omezíme na jednodenní akce, které budou soustředěné do víkendových časů. Vlajkovou lodí bude akce, kterou finalizujeme v těchto vteřinách. Chtěli bychom sem přenést putovní výstavu Pocta Bohumilu Hrabalovi ke stému výročí jeho narození,“ dodal.

Lídr kandidátky také zmínil své plány na oživení centra. „Jsme již v intenzivním jednání s majiteli nemovitostí a věřím, že dosáhneme toho, že realizace naší vize bude výhodná i pro ně,“ vysvětlil Macura.

Do Ostravy přijede Andrej Babiš

V Moravskoslezském kraji hnutí ANO sestavilo 37 kandidátních listin. V nadcházejících týdnech se lidé mohou potkat s kandidáty hnutí ANO při různých příležitostech. Například v Domě kultury Akord v Ostravě – Zábřehu se 11. září od 18 hodin koná beseda s občany za účasti předsedy hnutí, vicepremiéra Andreje Babiše a Tomáše Macury, kandidáta na post ostravského primátora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …