Firmu, která dodávala mobily Ministerstvu vnitra, koupil „překupník eseróček“ z Kladna

31.01.2018 21:11

Společnost FOR spol. s r.o. dodávala mezi lety 2012 až 2015 mobilní telefony, elektroniku a spotřebiče pro Ministerstvo vnitra. Poslední zakázku na nákup fotografických objektivů pro tuto instituci ale zveřejnila s datem starším více než dva roky. Loni v září pak společnost získala nového jednatele. Stal se jím proslulý obchodník s firmami z Kladna Josef Grznár, který do společnosti vstoupil a drží v ní stoprocentní podíl.

Firmu, která dodávala mobily Ministerstvu vnitra, koupil „překupník eseróček“ z Kladna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice telefonu

Firmu FOR spol. s r.o. zakládala v polovině devadesátých let dvojice podnikatelů Jan Bican a inženýr Pavel Keprta. Předmětem podnikání společnosti byla podle rejstříku Justice.cz „hostinská činnost bez ubytovacích zařízení“ a „koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej“.

Právě druhá zmiňovaná činnost je vázaná na státní instituci, a sice v perexu tohoto článku zmiňované Ministerstvo vnitra. Právě pro něj v období tří let společnost sháněla a dodávala elektroniku jako například mobilní telefony, projektory nebo některé domácí spotřebiče. Ve veřejně dostupném rejstříku smluv (Hlidacsmluv.cz) lze najít celkem 63 zveřejněných smluv, které si u FOR spol. s r. o. objednaly státní instituce. Až na jednu výjimku je pak u všech zadavatelem Ministerstvo vnitra.  

Poslední zakázka pro resort vnitra je v registru smluv datována dubnem 2015. V roce 2016, v červnu, odchází z firmy její dlouholetý jednatel a jeden ze spoluzakladatelů Pavel Keprta. Od 12. listopadu 2016 je pak společnost již pod novým jednatelem evidována jako tzv. nespolehlivý plátce DPH.  

Kupoval nejen ty „čisté"

V září 2017 ale firma získala nového jednatele a vlastníka, kterým není nikdo jiný než proslulý obchodník s firmami Josef Grznár z Kladna. Grznár se podle toho, co píše server iDNES.cz, má živit přeprodáváním společností s ručením omezeným. Server ho doslova označuje za „překupníka firem“. Kvůli některým ze společností, které koupil, se ale Grznár, jak server úvádí, dostal do styku s policisty (informace z roku 2016 dle datace článku). 

Ukázalo se totiž, že do balíku firem, které se snažil dále prodat, si Grznár pořídil i společnosti Arrochar, Astena a The best glaten. Všechny tři byly přitom podle Idnes.cz údajně podezřelé z podvodů důchodců na předváděcích akcích, kdy hovoříme o tzv. šmejdech. Policie se podle iDNES ale zajímala i o další Grznárovy firmy, které se měly údajně podílet na podvodech s DPH. Podle Grznára se někteří lidé, kteří jej ujišťují o tom, že je prodávaná firma „čistá“, mohou chtít firmy zbavit proto, aby se vyhnuli problémům u finančního úřadu, sdělil tehdy novinářům. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …